.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 14:48:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A3 8L '01 1.8t Quattro ARX Tłuczenie w napędzie
PostNapisane: 02.lut.2017 22:22:36 
Użytkownik

Auto: Audi a3 8l 1.8t quattro
Witam serdecznie forumowiczów.
Jest tu może ktoś na forum kto napęd quattro zna od podszewki? Mam kilka pytań bo narodził mi się mały problem.

Na początku chcę dodać że znam dźwięk rozklekotanych przegubów!!

Przejdźmy do sedna. Otóż około godziny temu jadąc moją a3 quattro pokonałem dosłownie jeden zakręt w poślizgu (niechcący BTW) , i podczas tego usłyszałem dziwne "stukanie/cykanie/pukanie" bardzo podobne do tego które wydają już zajechane przeguby z którymi nie miałem dotąd najmniejszego problemu, jestem niemal w 90% pewien że to nie one (i nie usłyszałem żeby też coś pękło czy coś podobnego). Ale kontynuując, pomyślałem że to nie przeguby tylko śnieg się poprzyklejał do nadkoli i jadę dalej po kilku minutach zatrzymuję się na STOP'ie (jadę prosto) ruszam łagodnie pod górkę bez uślizgu kół (droga równa jak stół i odśnieżona) a to stukanie właściwie to już tłuczenie było już tak mocne aż trzęsło całą budą. Zwolniłem zatrzymałem się sprawdzić czy to śnieg w nadkolach czy nie. I okazuje się że nie. a Potem jeszcze kilka razy się to pojawiło na prostych kołach i na skręconych też zwalniałem i przestawało. I nie wiem co to może być. Napęd z tyłu się nie dołączał chyba bo nie było potrzeby. Obstawiam że to coś z przodu TYLKO PYTANIE CO?!

Jeśli potrzebujecie jakichś dodatkowych info proszę pytać. W weekend stawiam ją na podnośnik daj Boże by to mała ustereczka jakaś była.

PS. Rzadko pisze na forach więc przepraszam za "mój styl" Pomóżcie mi proszę bo jestem bez sił.

Tytuł: Re: Audi A3 8L '01 1.8t Quattro ARX Tłuczenie w napędzie
PostNapisane: 03.lut.2017 07:38:49 
Użytkownik

Podpora wału?

PostNapisane: 03.lut.2017 09:40:48 
Użytkownik

Myślę że to raczej nie to bo tłukło by chyba cały czas. A to tylko jak najdzie to tłucze.

PostNapisane: 27.lut.2017 10:44:21 
Użytkownik

Dobra co prawda późno ale odpiszę i opiszę co było przyczyną tego masakrycznego tłuczenia (naprawde mocnego) gdy jeździłem moim quattro. Auto nie było jeżdżone długi czas ponieważ pewnego razu wypadła mi śrubka nie dużych rozmiarów. Wkońcu dostałem się na kanał i winowajca został zlokalizowany. Owa śrubka wypadła z łącznika elastycznego wału który jest zaraz za skrzynią. Jakiś lepak tj. poprzedni właściciel naprawiał już to kiedyś. Wszystkie śrubki wkręcane są od strony skrzyni. Ta wypadła od strony tylnej osi. Mało tego obijała się o osłonę termiczną którą rozdarła i o maglownice ;( która została porysowana przez nią dosyć mocno. Gdy ta właśnie śrubka wypadła stuki ucichły. Postanowiłem się przejechać. Stopniały śniegi to wszysyko zaczyna wychodzić. Stąd rodzi się moje pytanie. Bo gdy przekraczam 110km/h (to były testy czy coś się złego dzieje) i utrzymuję prędkość zaczyna się bicie jakby niewyważonych kół z przodu. Gdy przyspieszam dalej to bicie nie ustępuje, gdy utrzymuję prędkość tak samo bije, a gdy puszczę gaz np przy 140km/h przestaje. Wnioskuję że spowodowane może być to brakiem tej jednej śrubki w łączniku i przez to napęd jest niewyważony. Mam rację?

Może ktoś miał coś podobnego albo wie gdzie szukać takich łączników w dobrych pieniążkach. Słyszałem że lepiej kupić używkę w dobrym stanie razem ze śrubami niż kupować zamiennik.

Proszę o odpowiedź pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1