.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 18:56:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 80 b4 2.0 ABK falujące obroty po naprawie przepływomie.
PostNapisane: 02.maja.2017 12:00:30 
Użytkownik

Witam serdecznie

Posiadam audi 80 b4 2.0 ABK 115km z instalacja gazowa. Dokładnie rok temu auto sie zadławiło i strzelił gaz w kolektorze i od tego momentu zaczęły sie problemy z nierówną praca silnika. Następnego dnia wymieniłem wszystkie przewody oraz świece, kopułkę, palec i było troszkę lepiej a mianowicie na benzynie obroty skakały auto gasło i strasznie dymiło a na gazie bez zarzutu chodziło idealnie wiec ze jeżdżę cały czas na gazie odpuściłem dalsze naprawy.

Wczoraj postanowiłem sie tym zając bo już powoli drażniło mnie to szarpanie na benzynie i postanowiłem sprawdzić przepływomierz. Okazało sie ze klapka ociera i sie blokuje. Postanowiłem go wymontować i zregenerować co nie było takie trudne. Przepływka została rozwiercona na nitach rozebrana wyczyszczona klapka została przeszlifowana i chodzi idealnie. Przed założeniem postanowiłem założyć nowy filtr powietrza. No i pierwsza próba i rozczarowanie.
Na benzynie jest znacznie lepiej w ogóle nie kopci ładnie sie kreci nic sie nie dławi ale na wolnych obrotach spada i gaśnie. Na gazie natomiast obroty sa znacznie wyższe i zaraz po przerzuceniu na gaz gdy autko sie nagrzeje falują miedzy 1200-1500 a jak się nagrzeje dobrze do trzyma stabilne 1800 :(. Układ dolotowy sprawdziłem wszystko szczelne.

Co to może jeszcze być. Da się to jakoś wyregulować? Proszę o pomoc co powinienem sprawdzić i w jakiej kolejności

Pozdrawiam

Tytuł: Re: Audi 80 b4 2.0 ABK falujące obroty po naprawie przepływo
PostNapisane: 02.maja.2017 13:01:17 
Moderator

Auto: 80 2,3 10V
Ja zaczalbym od analizy spalin na jalowych jak i pod obciazeniem. Mozliwe ze przeplywka teraz podaje woeksze wartosci niz sa realne i podlewa go benzyna.

Wtapatane szajsungiem A5s

Audi A4 2.8 30VQ tip - było
Audi Cabrio 2,8 12V - było
Audi A8 4,2 32V tip - było
Audi 80 2,3 10V - pod kocem
Audi A4 1,9 TDI Quattro - nowa zabawka

Tytuł: Re: Audi 80 b4 2.0 ABK falujące obroty po naprawie przepływo
PostNapisane: 02.maja.2017 16:54:05 
Użytkownik

Zaznaczyłem położenie sprężyny:) wszystko jest tak jak było wcześniej.

A wiec dziś troszkę sie pobawiłem sprawdziłem jeszcze raz układ dolotowy oraz wyciągałem i przeczyściłem zawór biegu jałowego ale nic nie pomogło :(

Odłączyłem przepływomierz i na benzynie jak i na LPG auto chodzi równo nie krztusi sie ładnie sie wkręca na obroty. Podłączająć ponownie przepływke na benzynie zaraz obroty spadają i gaśnie a na LPG od razu wzrastają obroty do 1800.

Czy da sie to jakoś wyregulować?

Mam pytanie czy jeżdżąc z odłączonym przepływomierzem na Lpg również może więcej palić gazu? Najdziwniejsze to ze po odłączeniu przepływki wszystkie dolegliwości mijają i autko chodzi jak zegarek.

Strefa czasowa: UTC + 1