jakbym miał mało problemów - to jeszcze doszedł mi nowy....
dzisiaj mając chwilkę wolnego czasu zacząłem rozbiórkę mojego rozdzielacza wtrysku... powodem był przeciek benzyny do wewnątrz kanału powietrznego (tej skrzynki gdzie znajduje się filtr powietrza)...
rozebrać to badziewie było łatwo (no prawie)
- ale schodki zaczęły się przy składaniu tego...
więc sprawa tak wygląda:
rozłożyłem to w "drobny mak"... nawet rozpołowiłem ten rozdzielacz - co nie było takie proste - bo śruby były skorodowane i do tego połówki były tak zapieczone że nie chciały wogóle się rozejść (hehehe w końcu tyle lat ze sobą...
)
ale spox po godzince puściły - i moim oczom ukazały się te nieszczęsne oringi - były 3 - a planowałem wymienić tylko jeden (bo tylko tyle znalazłem w "ETCE" ) - zresztą przy rozbiórce w poprzedniej AUDIOLI (silnik WC) był też tylko jeden - no ale jak są to co im będę żałował - wymieniłem wszystkie koszt aż 1 PLN w sklepie we wrocku - hehehe ale poszalałem z kasą!!!
no i niby wszystko piknie - fajnie (poskręcałem wszystko tak jak było i zamontowałem w furze... a tu UPSSSS!!!! i ZONK!!! - jak zaczęło ciec z każdej strony... wyglądało to tak jakbym za lekko poskręcał te dwie części - aha w środku pomiędzy nimi jest taka metalowa blaszka - coś jakby membrana czy uszczelka... wygląda to jak kanapka z serem...
hehehe nic innego mi nie przyszło do głowy... ale spox
no to znowu to rozmontowałem - i dokręciłem te śrubki na ile się tylko dało az się wyrobiły - bo były na imbusie tyle że gwiazdkowym... zamontowałem ponownie i co...
hmmm - i znowu kupa...
dalej cieknie...
w związku z tym moje pytanko:
czy już mam szykować kaskę i szukać nowego rozdzielacza czy jeszcze da się tego zreanimować???
może któryś z was rozkręcał to ustrojstwo i ma większe doświadczenie oraz podzieli się informacjami jak jego poskrecać
może jest jakiś patent o którym mi nie wiadomo...
tak mi przyszło do głowy żeby wymienić śruby na inne byle nie imbus... a poza tym ta "membrana - uszczelka" nie wyglądała na klejoną - może potraktować ją jakimś klejem (może DISTAL???) albo jakoś inaczej uszczelnić te połączenie...
za wszelkie info z góry wielkie THX`y (każda informacja lub sugestia w temacie na wagę złota...)
pozdrówka for all