.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 21:05:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [4B AKN] Odma
PostNapisane: 10.lis.2006 21:17:14 
Użytkownik

Witam. Mam takie pytanie. Jako posiadacz V6 chciałbym się dowiedzieć coś o odmie. A mianowicie czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć gdzie ona jest, jak wygląda, czy się ją czyści czy tylko wymienia (a jesli tak to co jaki przebieg). Kolega ostatnio pokazał mi, że jeśli po odkręceniu korka wlewu oleju (bądź wyjęciu bagnetu) będzie widoczny uchodzący "dymek", lub jeśli co gorsze po odkręceniu korka będzie wyczówalne jego "odskoczenie" (co wiąże się z dużym ciśnieniem na górze silnika) oznacza to zanieczyszczną odmę silnika. Proszę o kilka słów wyjaśnienia w tej sprawie.

Tytuł:
PostNapisane: 10.lis.2006 22:35:38 
Klubowicz

1. Myślę, że w "szukajce" znalazłbyś wystarczająco dużo informacji na ten temat.

2. A w największym skrócie ... to zmień mechanika, bo w silniku V6 TDi najwazniejszym elementem układu odpowietrzającego jest specjalny filtr, a jego kondycję sprawdza się w warunkach warsztatowych poprzez pomiar kompresji/dekompresji w skrzyni korbowej. Według instrukcji co (chyba) 70 tyś.km. ale ja uważam, że lepiej co 30 tyś. km., a w AKNie to już szczególnie ... . Chodzi o to, że niewłaściwe ciśnienie w skrzyni korbowej przekłada się na zaburzenia ciśnień w magistrali olejowej, a to już najkrótsza droga do "zajechania" wałków rozrządu (ale nie jedyna).
Dlatego nie kombinuj na własną rękę, tylko pojedź do wysokospecjalistycznego warsztatu, który starannie zbada stan faktyczny i w razie potrzeby - wymieni filtr, (a przynajmniej od tego zacznie).
Gdyby po ewentualnej wymianie filtra - ciśnienie w skrzyni korbowej ciągle było niewłaściwe, to "statystycznie" najbardziej podejrzanym jest element z obudową filtra olejowego.

Strefa czasowa: UTC + 1