Mira napisał(a):
Witam !
Ktoś zablokował tamten temat a mam jeszcze kilka pytań. Dziękuje wszystkim za uzyskaną dotychczas pomoc. Napisze dokładnie jaki mam samochód a potem pytania. Posiadam od miesiąca Audi 80 B4 TDI z automatyczną 4 biegową skrzynią biegów.Auto jest z końca 93 roku. Było serwisowane do lipca tego roku. Posiada książkę serwisową. Niektórzy mnie tym automatem wystraszyli a ja wolę dmuchać na zimne i chcę zrobić wszystko aby było dobrze. Teraz może pytania.
1. Jak się nazywa ta skrzynia (wersja,typ). Niektórzy pisali że są jakieś tiptroniki.
2. Jaki i ile litrów oleju wchodzi do tej skrzyni, tylko do całego układu, tak aby wymienić cały olej, nie tylko korkiem spustowym i dolanie świeżego
3. Ktoś pisał o filtrach oleju do niej, czyżby ich było kilka ? Znalazłam tylko jeden o nr. katalogowym 095325429D
4.Gdzie zdobyć, lub może ktoś ma jakiś link, np. do dokładnego opisu tego modelu silnika, skrzyni, może jakieś rysunki techniczne, itp.
Narazie tyle. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam: Mira[/b]
Temat zablokowali, bo pieniacze popsuli atmosferę ... ale do rzeczy:
1. Nie masz tiptronica , ale zwykły 4-biegowy automat z przyciskiem "sport" ... mam identyczny w A90 ... bardzo niezawodny mechanizm, ble serwisowany na czas ...
2. ATF Dexron II ok 3,5 oleju
3. Zestaw filtrów dostaniesz w ASO, wystarczy podać VIN auta.
4. Sciągnij katalog ETKA, tam znajdziesz dokładny opis auta oraz skrzyni - posługując się VIN`em samochodu.