.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 22:03:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 TDI] ASB - eksploatacja
PostNapisane: 10.lis.2006 22:20:12 
Użytkownik

Witam !
Ktoś zablokował tamten temat a mam jeszcze kilka pytań. Dziękuje wszystkim za uzyskaną dotychczas pomoc. Napisze dokładnie jaki mam samochód a potem pytania. Posiadam od miesiąca Audi 80 B4 TDI z automatyczną 4 biegową skrzynią biegów.Auto jest z końca 93 roku. Było serwisowane do lipca tego roku. Posiada książkę serwisową. Niektórzy mnie tym automatem wystraszyli a ja wolę dmuchać na zimne i chcę zrobić wszystko aby było dobrze. Teraz może pytania.
1. Jak się nazywa ta skrzynia (wersja,typ). Niektórzy pisali że są jakieś tiptroniki.
2. Jaki i ile litrów oleju wchodzi do tej skrzyni, tylko do całego układu, tak aby wymienić cały olej, nie tylko korkiem spustowym i dolanie świeżego
3. Ktoś pisał o filtrach oleju do niej, czyżby ich było kilka ? Znalazłam tylko jeden o nr. katalogowym 095325429D
4.Gdzie zdobyć, lub może ktoś ma jakiś link, np. do dokładnego opisu tego modelu silnika, skrzyni, może jakieś rysunki techniczne, itp.
Narazie tyle. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam: Mira[/b]

Tytuł:
PostNapisane: 10.lis.2006 22:43:27 
Klubowicz

Auto: Audi A6 C6 3.0 TDI
No i widzisz temat zablokowali :zly: Ale nie martw sie. Na pewno nie masz skrzyni tiptronic tylko zwykla o dwoch lub trzech stopniach czyli tak jakby biegach. Wystaczy ze zmienisz w niej olej w specjalistycznym zakladzie co 60 tys km lub jak niektorzy zalecaja co 30 tys km. W mojej 80 b3 wchodzi do automatu okolo 3 L oleju. wazne aby wlano taki olej jak sie wniej znajduje tzn jesli byl czerwony to lejemy czerowny ale w audi stosowany jest tez zolty olej ( taki mam np u siebie) filtr oleju nie zawsze jest wymieniany. Jesli jest to filtr metalowy ( takie sitko ) wystarczy jego ocena i wyczyszczenie ale jesli jest w kiepskim stanie to trzeba go zmienic. Najlepiej skorzystaj z pomocy specjalistycznego zakladu od automatycznych skrzyn biegow. Ostatnia zmiana oleju kosztowala mnie 130 zl z olejem wiec nie jest to drogie. Nie boj sie automatu. Uzytkuje juz swojego od 120 tys km i jest ok a poprzedni wlasciciel cieszyl sie nim prze kolejne 100 tys km ale niestety nie mozna zaniedbywac czynnosci serwisowych przy skrzyni.

Audi A6 C6 3.0 TDI Quattro Limo 2010 ->
PF 126p 2007 ->
Kia Rio 1.2 XL 2012 ->

Tytuł: Re: [B4 TDI] ASB - eksploatacja
PostNapisane: 11.lis.2006 04:33:59 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Mira napisał(a):
Witam !
Ktoś zablokował tamten temat a mam jeszcze kilka pytań. Dziękuje wszystkim za uzyskaną dotychczas pomoc. Napisze dokładnie jaki mam samochód a potem pytania. Posiadam od miesiąca Audi 80 B4 TDI z automatyczną 4 biegową skrzynią biegów.Auto jest z końca 93 roku. Było serwisowane do lipca tego roku. Posiada książkę serwisową. Niektórzy mnie tym automatem wystraszyli a ja wolę dmuchać na zimne i chcę zrobić wszystko aby było dobrze. Teraz może pytania.
1. Jak się nazywa ta skrzynia (wersja,typ). Niektórzy pisali że są jakieś tiptroniki.
2. Jaki i ile litrów oleju wchodzi do tej skrzyni, tylko do całego układu, tak aby wymienić cały olej, nie tylko korkiem spustowym i dolanie świeżego
3. Ktoś pisał o filtrach oleju do niej, czyżby ich było kilka ? Znalazłam tylko jeden o nr. katalogowym 095325429D
4.Gdzie zdobyć, lub może ktoś ma jakiś link, np. do dokładnego opisu tego modelu silnika, skrzyni, może jakieś rysunki techniczne, itp.
Narazie tyle. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam: Mira[/b]

Temat zablokowali, bo pieniacze popsuli atmosferę ... ale do rzeczy:
1. Nie masz tiptronica , ale zwykły 4-biegowy automat z przyciskiem "sport" ... mam identyczny w A90 ... bardzo niezawodny mechanizm, ble serwisowany na czas ...
2. ATF Dexron II ok 3,5 oleju
3. Zestaw filtrów dostaniesz w ASO, wystarczy podać VIN auta.
4. Sciągnij katalog ETKA, tam znajdziesz dokładny opis auta oraz skrzyni - posługując się VIN`em samochodu.

Strefa czasowa: UTC + 1