Widzę, że kolega ma znowu problem.
No więc tak. Ja u siebie małem podobry problemik a mianowicie też źle wskazywał temperaturę a przyczyną tego był źle przykręcony wskaźnik temperatury do tablicy zebarów. Jak ja wyjmiesz to zobaczysz takie dwie śrubki małe na śrubokręt gwiazdkowy. Sprawdź czy nie są poluzowane albo zaśniedziałe, u mnie były luźne. Czujnik temperatury jest dość drobi bo kosztuje 140zł zamiennik a 320zł oryginał. Jednak jest też możliwość jego sprawdzenia.
Należy go wykręcić i podgrzewać najlepiej w jakimś naczyniu z wodą sprawdzając przy tym temperaturę i kontrolując rezystancję jakimś omomierzem i sprawdzając z wykresem. Omomierz należy podłączyć pod styk oznaczony literą T i drugi styk z oznaczeniem +. Ściągnij sobie instrukcję z tego linku :
Instrukcja napraw (klikasz prawy przyciskiem i zapisz jako). Na stronie 105 będziesz miał wykres i znajdziesz tam opis co i jak robić.
Z termostatem też jest sposób aby go sprawdzić. Ja kiedyś kupiłem nowy i okazał się gorszy od tego starego.
Termostat powinien się zacząć otwierać przy temperaturze ok 87 stopni a całkowicie otwarty przy ok 102 stopniach jak dobrze pamiętam. Oczywiście trzeba go wyjąć i dopiero sprawdzać.