.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 10:38:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4 2.0 ABK] reklamacjA? -wkreca sie na obroty na luzie.
PostNapisane: 28.sty.2007 23:33:30 
Klubowicz

Mniej wiecej półtora tygodnia temu mechanik z własnej inicjatywy poprawiał mi odpalanie na ciepłym silniku (na LPG). Wyregulował doskonale, Lodzia paliła z palca. Szczesliwie i bez zakłocen przejechała wawa-poznan-wawa w weekend. Dzis tylko odnosze wrazenie ze zarejestrowałam tylko, ze obroty na luzie wzrosły do mniej wiecej 1100 - poprzednio na jałowym wskaznik był ponizej tysiaca.

No ale postanowiłam sie tym nie zaburzac - do czasu. Pierwszy raz w srode na czerwonym swietle usłyszałam nietypowy dzwiek silnika i wkrecił mi sie po raz pierwszy na 2000 mniej wiecej. zlecewazyłam. Od soboty jest fatalnie. Po mniej wiecej 20 min jazdy (czyli rozgrzany silnik) wkrecał mi sie na 3 500 tys, pomagalo przepiecie na bieg i przejechanie kawałka.

Dzis było gorzej, nie wygasił obrotów po zmianie biegu, wiec go zgasiłam z kluczyka. Po wyłaczeniu samochód ledwo odpalił, krecił jak przy rozładowanym aku.

Po chwili dał sie odpalic i pojechałam, ale nadal dzieje sie to samo.
Próbowałam (po sugestiach z szukajki) odpiac klemy z aku na 15 min),zeby zrestartowac kompa - niestety dała sie zdjac tylko jedna i sadzac po zegarze (nie wyzerowala sie godzina na zegarze) nic to nie dało.

aha, nie miałam okazji sprawdzic czy tak samo dzieje sie na PB - mam przetestowac?

I teraz zasadnicze pytanie - czy jest szansa, ze te problemy powstały w wyniku jakiegos bledu mechanika, czy to jest niezalezne od siebie?
Czy moge go przycisnac zeby zrobił to w ramach reklamacji?

Jak mi znowu lodzia jakis numer wykreca to jak uwielbiam ten samochód to pojdzie precz w swiat na allegro.

wielce zdesperowana

aurissa.

- błotko, ssaab 93, 2001, 125k
Gdzieś tam, czeka na mnie wymarzona a6.

Tytuł:
PostNapisane: 29.sty.2007 08:41:32 
Klubowicz

Może spadła/pękła jakaś rurka od podciśnienia ?

Tytuł:
PostNapisane: 29.sty.2007 12:27:44 
Użytkownik

Sprawdz czy jak sam wchodzi na obroty to nie masz czasem "luzu" na pe dale gazu. Jak masz - > linka haczy. Odnośnie efektu kręcenia "jakby aku był padniety" masz przestawiony aparat zapłonowy .W tej chwili aparat masz ustawiony tak że zapłon masz ustawiony blisko górnego połozenia tłoka. Przekręć go o jakies kilka stopni zgodnie w kierunkiem wskazówek zegara - nie martw sie że nie bedzie dobry zaplon -komp po odpaleniu dokona redukcji kąta. Przekręcaj ten aparat na pracujacym silniku sprawdzajac jak wchodzi na obroty , jak dojdziesz za daleko zacznie mulic przy wchodzeniu na wyzsze.

PS. Zaznacz sobie pisakiem , farbą - obecne ustawienie jakbys przekombinował

Tytuł: Re: [80 B4 2.0 ABK] reklamacjA? -wkreca sie na obroty na luz
PostNapisane: 29.sty.2007 22:30:11 
Użytkownik

aurissa napisał(a):
Mniej wiecej półtora tygodnia temu mechanik z własnej inicjatywy poprawiał mi odpalanie na ciepłym silniku (na LPG). Wyregulował doskonale, Lodzia paliła z palca. Szczesliwie i bez zakłocen przejechała wawa-poznan-wawa w weekend. Dzis tylko odnosze wrazenie ze zarejestrowałam tylko, ze obroty na luzie wzrosły do mniej wiecej 1100 - poprzednio na jałowym wskaznik był ponizej tysiaca.

No ale postanowiłam sie tym nie zaburzac - do czasu. Pierwszy raz w srode na czerwonym swietle usłyszałam nietypowy dzwiek silnika i wkrecił mi sie po raz pierwszy na 2000 mniej wiecej. zlecewazyłam. Od soboty jest fatalnie. Po mniej wiecej 20 min jazdy (czyli rozgrzany silnik) wkrecał mi sie na 3 500 tys, pomagalo przepiecie na bieg i przejechanie kawałka.

Dzis było gorzej, nie wygasił obrotów po zmianie biegu, wiec go zgasiłam z kluczyka. Po wyłaczeniu samochód ledwo odpalił, krecił jak przy rozładowanym aku.

Po chwili dał sie odpalic i pojechałam, ale nadal dzieje sie to samo.
Próbowałam (po sugestiach z szukajki) odpiac klemy z aku na 15 min),zeby zrestartowac kompa - niestety dała sie zdjac tylko jedna i sadzac po zegarze (nie wyzerowala sie godzina na zegarze) nic to nie dało.

aha, nie miałam okazji sprawdzic czy tak samo dzieje sie na PB - mam przetestowac?

I teraz zasadnicze pytanie - czy jest szansa, ze te problemy powstały w wyniku jakiegos bledu mechanika, czy to jest niezalezne od siebie?
Czy moge go przycisnac zeby zrobił to w ramach reklamacji?

Jak mi znowu lodzia jakis numer wykreca to jak uwielbiam ten samochód to pojdzie precz w swiat na allegro.

wielce zdesperowana

aurissa.

witam
odepni czujnik temp. ten niebieski i pojezdzi troche moze on szwankuje. Ja miałe tak sytułacje ze jak włanczam sprzegło to obroty wzrastały do 1800 a pozniej do 2tys. wymiana tego własnie czujnika załatwiła sprawe.

Strefa czasowa: UTC + 1