.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 06:47:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2.5 TDI AFB] Wycieki + spadek mocy
PostNapisane: 14.kwi.2007 21:03:20 
Użytkownik

Czy ktoś miał podobny problem?
Gdzie nie zostawię samochodu to zostawiam małe plamki oleju. Po analizie od spodu (lewa strona uwalona w oleju) doszliśmy do wniosku że to na łączeniu rur kolektora dolotowego cieknie. Co dziwne spadek oleju na miarce praktycznie nie zauważalny po 3 misięcznej jeździe z tym. Dodatkowo przy ostrym butowanie przydarzył sie 2 razy spadek mocy. Było to na 4-ce, ok 3000 rpm, pedał gazu praktycznie nie reagował, wtedy pomagała redukcja na 3 kę i moc znowu wróciła. CZyżby turbina? Byłem w grudniu na oględzinach i stwierdzili panowie że na razie jej nie trzeba ruszac. Dodatkowo przy butowaniu na postoju przy ciepłym ók. 86 silnik nie dymi na niebisko lub biało słowem zero kopcenia, ale zanim się rozgrzeje to nawet przy ok 1500 rpm dym jest niebieskawy.
Help

PS.Wcześniejsze diagnozy mechanika i naprawy (m.in. zapchany filtr odpowietrzenia silnika, uszczelka na deklu) nie pomogły.

Tytuł:
PostNapisane: 14.kwi.2007 21:58:20 
Użytkownik

Spadek mocy zapewne związany jest z błędem 00575. Do sprawdzenia przede wszystkim kierownice spalin i sterowanie turbulum.
Wyciek myślę że moze być spowodowany zapchaniem odmy. Wypchnęło jakiś zimering. Trzeba dokładnie zlokalizować wyciek. Piszesz o wycieku z kolektora dolotowego. Jeśli by tak było, turbo przepuszczałoby znaczne ilości oleju, co powodowałoby dymienie i znaczny spadek jego poziomu.

Tytuł:
PostNapisane: 14.kwi.2007 22:55:57 
Klubowicz

Kolego smith999, przede wszystkim - powinieneś dokładnie zlokalizować wyciek, poprzez wykonanie dwóch prostych czynności:

1. Zdemontowanie i dokładne umycie osłony dolnej silnika i skrzyni biegów. Mają one specjalne gąbki wygłuszające, na których zostaje multum oleju po nieudolnych jego wymianach, po wymianie odmy, wydmuchaniu jakiegoś uszczelnienia czy też uszkodzonych uszczelkach pod pokrywami zaworów.

2. Umycie silnika od dołu np. sprężonym powietrzem z ciepłą wodą i dodatkiem środków do mycia silnika. Uszczelki pod pokrywami potrafią zalać Twój motor dookoła, a następna sprawa - nie wierzę, że wymieniając odmę - Twoi mechanicy nie rozlali troche oleju w podstawie "V", który to później zalał Ci właśnie całą dolną osłonę z wygłuszeniami...

U mnie malutka, wyprowadzająca mnie z równowagi plamka pojawiała się ciągle na podłodze garażu nawet po wymianie uszczelek pod pokrywami zaworów, zimeringów na wałkach rozrządu i wreszcie samej odmy.
Problem zniknął po dokładnym umyciu dolnych osłon, które były wręcz nasiąknięte olejem.
Jeżeli to nie pomoże tak jak w moim przypadku - to przynajmniej zlokalizujesz precyzyjnie wyciek...

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2007 07:51:34 
Użytkownik

Problem pkokrywy dolnej silnika mam o tyle rozwiazany że już tydzień jezdze bez niej starając sie zlokalizowa ten wyciek. Problem jest taki że to musi byc żygnięcie pod cisnieniem przy obciążeniu (stacjonarnie na kanale nic się nie dzieje) i momentalnie zachlapuje wszystko dookoła. Sprubuje zdjagnozowac EGR zgodnie z sugestią ...., dzięki za wskazówki jeśli któś miałby jeszcze coś do dodania to chętnie wysłucham bardziej doświadczonych ...

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2007 08:53:20 
Użytkownik

sprawdzenie turbiny [czyli chwilowej niemocy, o której pisałeś - tzw. notlauf, czyli tryb awaryjny] zaczynasz od diagnostyki.
robisz ją we własnym zakresie, a jej wyniki wklejasz tutaj, na forum. wówczas masz pewność, że nie wymienisz niczego zbytecznie.

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2007 09:38:54 
Użytkownik

ok, może się uda zoorganizowa do kończ tygodnia ..., nie ma laptopa :(

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2007 09:40:53 
Klubowicz

Notlauf i olej po lewej stronie silnika (rozumiem, że mówimy o stronie kierowcy) teoretycznie mogą sugerować nieszczelność na łączeniu "dolotu" z kolektorem ssącym (w tym miejscu, w którym kiedyś Carlnova czyścił klapę).
Jedyne co mnie niepokoi to niebieskawy dymek na zimnym silniku ale miejmy nadzieję, że to skutek niewłaściwej regulacji kąta wtrysku. Zamiast niepotrzebnie się martwić, denerwować i tracić czas na obserwacje -> zrób tak jak zalecają Ci Meszrum i Carlnova -> nie będziesz żałował :!: :!!: :!:

carlnova napisał(a):
U mnie malutka, wyprowadzająca mnie z równowagi plamka pojawiała się ciągle na podłodze garażu nawet po wymianie uszczelek pod pokrywami zaworów, zimeringów na wałkach rozrządu i wreszcie samej odmy.
Problem zniknął po dokładnym umyciu dolnych osłon, które były wręcz nasiąknięte olejem.

Czyżbym miał (kiedyś) rację i nie ma potrzeby uszczelniania miski olejowej :D :diabel: :?:

Jeśli tak - stawiasz :piwo:
:): :peace:

Ostatnio edytowano 15.kwi.2007 09:47:19 przez Piotruś, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2007 09:45:30 
Użytkownik

ok, odezeę się po VAGowaniu....

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2007 12:35:28 
Klubowicz

Piotruś napisał(a):
Czyżbym miał (kiedyś) rację i nie ma potrzeby uszczelniania miski olejowej :D :diabel: :?:

Jeśli tak - stawiasz :piwo:
:): :peace:

Miałeś rację niejeden już raz i chętnie postawię, Piotr :diabel: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2007 12:43:51 
Klubowicz

carlnova napisał(a):
Miałeś rację niejeden już raz i chętnie postawię, Piotr :diabel: :peace:

Ja też chętnie postawię :D ale ważniejsze jest dla mnie to, że uniknąłeś niepotrzebnych kosztów i brudnej roboty :P .
:peace:

Strefa czasowa: UTC + 1