.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 08:06:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 2.8 V6 AAH] zerwany pasek rozrządu
PostNapisane: 25.kwi.2007 15:06:57 
Użytkownik

Witam!
Mam takie pytanie do znawców tematu. Mianowicie zakupiłem audi b4 2,8 V6 w Niemczech,dodam ,że auta jeszcze nie ma w Polsce i auto ogólnie jest ok tyko problem jest tego typu ,że jest zerwany pasek rozrządu.
I tutaj pada pytanie-czy rozrząd tego silnika jest kolizyjny? Jeśli tak to na ile?
I ewentualnie jaka jest cena takiego silnika?
Czy 2,6 V6 także podejdzie?
Czy lepiej to naprawić?
Z góry dziękuję za pomoc i jeśli było to przepraszam nie bijcie ;)
czekam na odpowiedź

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2007 15:15:21 
Klubowicz

Jest kolizyjny, do roboty najprawdopodobniej obie głowice (pewnie większość zaworów). Koszt w PL ok. 2000 zł zrobione na tip-top. Tłoki powinny być okej. 2.6 podejdzie bo to bliźniaczy silnik, ale do wymiany sporo osprzętu, wiązka i komputer - lepiej zostać przy 2.8 i naprawiać...

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2007 16:31:38 
Użytkownik

Ok dziękuję bardzo...
Rozbierzemy i zobaczymy co bedzie.. :)

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2007 20:51:50 
Użytkownik

JA bym nie rozbieral bo 2000 plnow peknie spokojnie jak Grzes pisal durgi motor z osprzetem trafisz spokojnie za 1500 tylko trzeba bedzie pojezdzic no i ile czesci ci zostanie ...

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2007 20:54:00 
Użytkownik

mq napisał(a):
JA bym nie rozbieral bo 2000 plnow peknie spokojnie jak Grzes pisal durgi motor z osprzetem trafisz spokojnie za 1500 tylko trzeba bedzie pojezdzic no i ile czesci ci zostanie ...

Marek co musiałeś zmieniać/wymieniać przy swapie na 30v?

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2007 22:56:58 
Użytkownik

Simpson napisał(a):
mq napisał(a):

Marek co musiałeś zmieniać/wymieniać przy swapie na 30v?

Mirek generalnie duzo zalezy od tego jakie to 30V jest, bo warjacji tego silnika bylo takich istotnych 6. Generalnie to jest temat nie latwy w moim przypadku bo ja wkladalem silnik APR robiony od koncowki 99 roku do konca 2001 wiec jeden z ostatnich 2.8 i tak naprawde to miedzy AAH a APR jest przepasc technologiczna, wszystko jest inne a same rozmiary silnika sa zasadnicza przeszkoda. Nie mozna sie nabrac ze to bedzie latwa robota bo pojemnosc i blok jest ten sam. Latwiej zrobic swapa na 1,8 turbo niz na 2.8 30V ;) Zreszta jak pokonam ostatnie (mam nadzieje) trudnosci to zmontuje jakies story z foto z tej operacji aby uchronic potencjalnych swapowcow przed rozczarowaniem :):

Tak podsumowujac to jedyne co nie wymagalo wymiany/przerobek to mocowanie silnika ze skrzynia biegow. Modyfikowalem nadwozie (grodz, podluznice), uklad hamulcowy, chlodzenie silnika, wspomaganie, elektryka, elektronika (komp), wydech, zegary, czesc osprzetu silnika, lapy mocowania silnika, pedal gazu, przewody paliwowe. Nie jestem jeszcze pewien co bedzie z klima i absem. To taki zarys skali problemow :!:

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2007 09:24:27 
Użytkownik

mq napisał(a):
Tak podsumowujac to jedyne co nie wymagalo wymiany/przerobek to mocowanie silnika ze skrzynia biegow. Modyfikowalem nadwozie (grodz, podluznice), uklad hamulcowy, chlodzenie silnika, wspomaganie, elektryka, elektronika (komp), wydech, zegary, czesc osprzetu silnika, lapy mocowania silnika, pedal gazu, przewody paliwowe. Nie jestem jeszcze pewien co bedzie z klima i absem. To taki zarys skali problemow :!:

O kurna :galy:
A wydawać by sie mogło że różnią sie tylko głowicami i różnicą zaworków. :):
Ale nie róbmy OT.

Strefa czasowa: UTC + 1