.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 09:47:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5 2,5TDI AFB] Wymiana oleju - know how?!
PostNapisane: 02.maja.2007 22:37:43 
Użytkownik

Swoim Autkiem już przemierzyłem ciut ponad normę bez wymiany oleju, bo 11 tys i przyszedł czas na wymianę wspomnianego oleju :)

Zalany wcześniej miałem Motul 5W-40 i teraz też taki chcę zalać.
Jednak przed ta czynnością mam do Was pytania, bo chce sam wymienić olej.

Czy jest to trudne? Czy na kanale bez problemu powinienem sobie poradzić? Czy wymieniając olej musze wymienić filtr oleju?
Oraz - czy wymieniać inne filtry?

Wszystkie filtry wymieniałem 6 miesiecy temu - powietra, paliwa, oleju - Knehta.

Będę wdzięczny za wskazówki :)
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2007 23:04:40 
Użytkownik

filtr oleju zawsze wymieniamy z wymianą oleju :!:

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2007 08:23:57 
Użytkownik

filtr paliwa wymień po 30 000 km.
powietrza raz na rok albo co 10 000 km.

olej możesz wymienić we własnym zakresie.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł: Re: [A4 B5 2,5TDI AFB] Wymiana oleju - know how?!
PostNapisane: 03.maja.2007 10:34:11 
Klubowicz

Elm0 napisał(a):
Czy jest to trudne? Czy na kanale bez problemu powinienem sobie poradzić? Czy wymieniając olej musze wymienić filtr oleju?

Filtr oleju bezwzględnie musisz wymienić (to jest bardziej niż oczywiste).
Z wymianą oleju poradzisz sobie na kanale. Warto jednak zaopatrzyć się w jakąś "obciągarkę" :): , którą odessiesz resztki po wyjęciu filtra oleju. Pamiętaj, żeby nie "przedobrzyć" z ilością świeżego oleju. W tym silniku olej spływa do miski bardzo powoli.

Elm0 napisał(a):
Oraz - czy wymieniać inne filtry?
Wszystkie filtry wymieniałem 6 miesiecy temu - powietra, paliwa, oleju - Knehta.

Filtr oleju - jak wiadomo - bezwzględnie musisz wymienić. Ponieważ zastosowałeś poprzednio filtry bardzo wysokiej jakości - okres wymiany zalezy od przebiegu.

Fitr paliwa wymień po 30 tysiącach km lub po roku.

Filtr powietrza - zależy od warunków eksploatacji. Jeśli używasz auta tylko "w trasie" wystarczy co 30 tyś.km. - ale warto go wyjąć po 15 tys.km. i przedmuchać kompresorem (a przy okazji wyczyścić dolną obudowę filtra). Jeśli dużo jeździsz po mieście lub "terenie piaszczystym" - 15 tyś.km. to absolutny (ale i wystarczający) "max".

:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2007 14:11:18 
Użytkownik

Na oleju i filteach zrobiłem 11 tysięcy km.

A zatem - z wymianą oleju poradzę sobie sam - odciągarki nie mam, ale najwyżej zostawię na 1 H autko i niech spobie pokapie powoli :)

Co do filtra oleju - potrzebny jest jakiś specjalny klucz aby odkręcić go, ew - czy przykręca się go z określoną siłą?
No i to chyba na tyle.

Filtr powietrza przedmucham i jeszcze niech pare miesięcy posiedzi. Ostatnio patrzyłem w jakim jest stanie i powiem szczerze, że wyglądał jak nowy. A jeździłem w trybie mieszanym - miasto/trasa.

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2007 14:37:32 
Klubowicz

Elm0 napisał(a):
Na oleju i filteach zrobiłem 11 tysięcy km.

Gdybyś jeździł na oleju nie budzącym podejrzeń co do stabilnej jakości, a przede wszystkim pochodzenia -> "namawiałbym Cię" na wymiany co 15000km. .
Jednak sugerując się oipniami użytkowników tego Forum - Motula faktycznie lepiej jest wymieniać częściej ... .

Elm0 napisał(a):
A zatem - z wymianą oleju poradzę sobie sam - odciągarki nie mam, ale najwyżej zostawię na 1 H autko i niech spobie pokapie powoli :)

Nic nie "pokapie". Część oleju zostanie w obudowie wkładu filtra i albo to "odessiesz", albo resztki zmieszają się ze świeżym olejem (trochę szkoda pogarszać jakość nowego oleju ... ). Użyj duuużej strzykawki (?) :P .

Elm0 napisał(a):
Co do filtra oleju - potrzebny jest jakiś specjalny klucz aby odkręcić go, ew - czy przykręca się go z określoną siłą?

Filtr oleju znajduje się bezpośrednio pod osłoną silnika i wymienia się tylko wkład. Pokrywę obudowy filtra wykręca się dziecinnie prosto (zakręca również - z siłą 25Nm :): ).

Elm0 napisał(a):
Filtr powietrza przedmucham i jeszcze niech pare miesięcy posiedzi. Ostatnio patrzyłem w jakim jest stanie i powiem szczerze, że wyglądał jak nowy. A jeździłem w trybie mieszanym - miasto/trasa.

Dla samochodów serwisowanych w trybie long-life Audi zakłada żywotność filtra powietrza na 50 tyś.km .... . Oczywiście nie polecam (!) ale to jakby "dowód", że wymiana "gdzieś pomiędzy" 15 a 30tyś.km. na pewno wystarczy (zależnie od warunków eksploatacji).

:peace:

Strefa czasowa: UTC + 1