Elm0 napisał(a):
Na oleju i filteach zrobiłem 11 tysięcy km.
Gdybyś jeździł na oleju nie budzącym podejrzeń co do
stabilnej jakości, a przede wszystkim pochodzenia
"namawiałbym Cię" na wymiany co 15000km. .
Jednak sugerując się oipniami użytkowników tego Forum - Motula faktycznie lepiej jest wymieniać częściej ... .
Elm0 napisał(a):
A zatem - z wymianą oleju poradzę sobie sam - odciągarki nie mam, ale najwyżej zostawię na 1 H autko i niech spobie pokapie powoli
Nic nie "pokapie". Część oleju zostanie w obudowie wkładu filtra i albo to "odessiesz", albo resztki zmieszają się ze świeżym olejem (trochę szkoda pogarszać jakość nowego oleju ... ). Użyj duuużej strzykawki (?)
.
Elm0 napisał(a):
Co do filtra oleju - potrzebny jest jakiś specjalny klucz aby odkręcić go, ew - czy przykręca się go z określoną siłą?
Filtr oleju znajduje się bezpośrednio pod osłoną silnika i wymienia się tylko wkład. Pokrywę obudowy filtra wykręca się dziecinnie prosto (zakręca również - z siłą 25Nm
).
Elm0 napisał(a):
Filtr powietrza przedmucham i jeszcze niech pare miesięcy posiedzi. Ostatnio patrzyłem w jakim jest stanie i powiem szczerze, że wyglądał jak nowy. A jeździłem w trybie mieszanym - miasto/trasa.
Dla samochodów serwisowanych w trybie long-life Audi zakłada żywotność filtra powietrza na 50 tyś.km .... . Oczywiście nie polecam (!) ale to jakby "dowód", że wymiana "gdzieś pomiędzy" 15 a 30tyś.km. na pewno wystarczy (zależnie od warunków eksploatacji).