.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.sty.2025 12:41:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Coupe B2 1.8 JN]Jak sprawdzić wtryskiwacze?
PostNapisane: 06.maja.2007 23:01:11 
Użytkownik

Witam wszystkich.Mam problem ponieważ moja Coupe-ta (b2 1.8 JN) nie chce jeździć na benzynie. :/ Jestem właścicielem od 4 miesięcy i wiem,że poprzedni właściciel nie jeżdził na benzynie - tylko gaz i gaz. :zly: Nawet w zime palił na gazie!Zimny silnik pali na benzynie,lecz nierówno pracuje,nie trzyma wolnych obrotów i kopci na ciemno niebiesko a do tego nie wkreca sie powyżej 2500 obr/min.Ciepły nie chce odpalić na benzynie.Obstawiam,że wtryskiwacze są zajechane od gazu ponieważ po przełączeniu na gaz kopcenie ustaje . Kopcenie więc jest winą wtryskiwaczy a nie głowicy.Czy ktoś może podpowiedzieć jakiś prosty sposób na sprawdzenie rozpylania wtryskiwaczy?Jeszcze jedno-są one osadzone w głowicy w takich gniazdach z tworzywa i ruszają się dosyć znacznie,może to jest przyczyna?Prosze o podpowiedź w tym temacie.Pozdrawiam. :)

Tytuł: [Audi B4 Avant 2,6 ABC 1994r]
PostNapisane: 07.maja.2007 21:23:55 
Użytkownik

Może pompka paliwa padła? Jak nie jeździł na benzynie, to wielce prawdopodobne, że się zapchała. Po przekręceniu kluczyka bez zapalanie silnika powinno być ją słychać przez parę sekund. To przynajmniej łatwo sprawdzić.

Tytuł: Re: [Coupe B2 1.8 JN]Jak sprawdzić wtryskiwacze?
PostNapisane: 07.maja.2007 22:06:36 
Użytkownik

Mamut napisał(a):
...Obstawiam,że wtryskiwacze są zajechane od gazu ponieważ po przełączeniu na gaz kopcenie ustaje . Kopcenie więc jest winą wtryskiwaczy a nie głowicy.Czy ktoś może podpowiedzieć jakiś prosty sposób na sprawdzenie rozpylania wtryskiwaczy?Jeszcze jedno-są one osadzone w głowicy w takich gniazdach z tworzywa i ruszają się dosyć znacznie,może to jest przyczyna?Prosze o podpowiedź w tym temacie.Pozdrawiam. :)

Gaz nie ma nic do "zajechania" wtryskiwaczy - mogły się zapiec jeśli nie były używane (auto nie jeździło na paliwie) ale wtedy by nie dostawał paliwa do cylindrów.
Co mogłaby mieć do kopcenia głowica to w ogóle nie wiem..?
Zdejmij gumę przepływomierza i zobacz, czy tarcza spiętrzająca nie jest wygięta (w wyniku strzału gazu). Polecałbym też zmienić filtr paliwa - tak na początek, bo przyczyn może być wiele.
Ale zanim to zrobisz spróbuj odkręcić trochę śrubę regulacyjną w przepustnicy - może złapie wolne obroty.

Co do wtryskiwaczy: nie są to gniazda, a zwykłe nakładki - zsuwasz je i dopiero masz wtryskiwacz, który osadzony jest na takim grubym oringu. Po prostu się je wyciąga.
Odkręć razem z przewodem od rozdzielacza i zalej go paliwem/naftą, a następnie z tego końca podaj trochę powietrza pod ciśnieniem (otwierają się od 3,5bar). Najlepiej jak ściśniesz pistolet z przewodem przez jakąś gumową podkładke. No i patrzysz jak rozpyla np. na ścianę :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2007 22:47:19 
Użytkownik

Dzięki za podpowiedź.W wolnej chwili posprawdzam to wszystko,aczkolwiek nie wiem kiedy to bedzie ponieważ studiuje dziennie i czasu mam malo.A co do kopcenia i głowicy to jeśli uszczelniacze na zaworach będą już zużyte to olej się będzie dostawał do cylindrów i silnik będzie kopcił.Ale w moim przypadku ta opcja odpada bo na gazie nic nie kopci.Wina więc jest w układzie paliwowym... :peace: Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 07:19:01 
Użytkownik

Bajorn napisal: "Po przekręceniu kluczyka bez zapalanie silnika powinno być ją słychać przez parę sekund". Mam JN-a i jest troszke inaczej. Pompka zalancza sie z rozrusznikiem.Trzeba przekrecic kluczyk aby ruszyl sie rozrusznik,ale aby nie zdazyl zapalic i wtedy przez kilka sekund jest slychac pompe paliwa. Ale kolega pisze,ze na zimnym silniku mu pali. Proponuje sprawdzic caly uklad paliwowy. Zrob co pisze Mechito. Niewiem gdzie studiujesz ale jak jakas polibuda to sa na pewno ksiazki z cyklu "sam naprawiam" lub o ukladach wtryskowych i tam znajdziesz metody sprawdzania kazdego elementu ukladu.
Acha, na poczatek sprawdz bezpieczniki, mialem podobnie to byl spalony ten od wtrysku.U mnie jest on w zapasowych
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 08:29:17 
Użytkownik

No to uszczelniacze trzonków zaworowych, a nie głowica :P

Strefa czasowa: UTC + 1