.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 14:51:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4 1,9 TDI 1Z] Gaśnie - nie mogę sobie z tym poradzić..
PostNapisane: 19.maja.2007 00:01:07 
Użytkownik

Witam!

Właśnie zostawiłem Audi gdzieś w okolicach centrum nigdzie. Po prostu auto zgasło i nie zapaliło.

O porady już kiedyś prosiłem: auto pewnego dnia nie zapaliło, rozładowałem aku, ale po kilku godzinach zakręciłem tylko żeby się utwierdzić, że auto padło, a ono odpaliło. Potem kilka razy potrafiło zgasnąc w trasie albo nie zapalić rano. Raz na zimnym, raz na ciepłym silniku..

W Diagtroniku w Warszawie byłem już 2 razy. Za drugim razem do gaśnięcia doszło przestawienie się rozrządu, a chłopaki znaleźli też uszkodzoną chłodnicę i uszkodzony przewód do czujnika położenia wału (chyba dobrze zapamiętałem). Rozrząd wymieniłem, chłodnicę też, czujnik wału został podratowany - oczywiście bez gwarancji, że taka rzeźba zadziała. Kosztowało to górę kasy (części drogie), po naprawie auto jakby działało, przejechałem z 900 km bez problemu, po czym objawy wróciły - a dziś auto musiałem porzucić.

W moim ignoranctwie sądzę, że to elektryka. Kiedy auto zgasło, przestały też np. otwierać się szyby. Mam fabryczny immo i dołożony alarm. Bez rozbrojenia alarmu przekręcenie kluczyka nie uruchamia rozrusznika. W przypadku, kiedy auto zgaśnie, rozrusznik kręci ale auto nie zapala - prawie na 100% nie ma napięcia na pompie. Diagtronik stwierdził, że na pompie - kiedy awaria występuje - nie ma linii 15..

Czy może być tak, że alarm, czt też immo, blokuje auto w 2 punktach - na pompie i rozruszniku, a kiedy występuje awaria, odblokowuje się tylko rozrusznik?

Stacyjka wymieniona, czy może to być ten audikowski odpowiednik przekaźnika 109? Ale to Diagtronik pewnie by wykrył..

Czy ktoś może polecić jakiegoś dobrego elektryka, który mógłby rzucić okiem na problem? Mowa raczej o warsztacie z Warszawy..

Proszę, pomóżcie, bo mi się pomysły kończą i cierpliwość do tego samochodu..

Podobny temat założyłem na forum Diagtronika, bo po prostu szukam pomocy gdziekolwiek mi przyjdzie do głowy.

pozdrawiam
Wojtek

"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you, that's the killer." - J. Clarkson

Tytuł:
PostNapisane: 19.maja.2007 00:13:24 
Użytkownik

Sprawdź elektrozawór w pompie wtryskowej, to taka pierdoła a gdy się zepsuje to też jest taki efekt.

Tytuł:
PostNapisane: 21.maja.2007 13:44:39 
Użytkownik

A da się to sprawdzić we własnym zakresie?

"Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you, that's the killer." - J. Clarkson

Tytuł:
PostNapisane: 21.maja.2007 14:00:59 
Użytkownik

LYsY napisał(a):
A da się to sprawdzić we własnym zakresie?

Wydaje mi się, że tak. Do elektrozaworu dochodzi tylko jeden przewód, nie wiem czy nie bezpośrednio ze stacyjki.
Elektrozawór wygląda mniej więcej jak na tej aukcji:
http://www.allegro.pl/item194904434_ele ... iesla.html

Weź kabel i na zgaszonym silniku przyłóż (+) z akumulatora. Powinno być słychać ciche puknięcie oznaczające, że magnesik się podniósł i otworzył dopływ paliwa do pompy. Dodatkowo na przy włączonym zapłonie powinien się tam pojawić plus.
Elektrozawór powinieneś znaleźć nieco poniżej nastawnika od strony doprowadzenia paliwa.

Strefa czasowa: UTC + 1