.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 15:52:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [AKE] 2.5 V6 Pokrywy zaworów (zdejmowanie) - proszę o rady
PostNapisane: 21.lut.2008 17:12:02 
Użytkownik

Witam serdecznie wszystkich!
Mam wielką i gorącą prośbę o udzielenie mi wszelkich instrukcji/rad odnosnie zdjęcia pokryw zaworów i wymiany uszczelki pod nimi. Strasznie mi się rozciekł silnik - normalnie powódź :( Cieknie lewa pokrywa (po stronie kierowcy) z tyłu silnika (jak się patrzy od przodu samochodu to w prawym tylnym rogu pokrywy)
Proszę o pomocne wskazówki dotyczące momentów dokręcania śrób, gdzie dawać silikon/pastę (i w jakich ilościach). Jak to zrobić żeby nic nie zepsuć. Ogólnie tok postępowania. Jak odpowietrzyć przewody (zawsze mnie to nurtowało - przecież jeden rząd cylindrów będzie cały czas zakręcony - silnik nie będzie chciał odpalić na trzech cylindrach? )
Kupiłem uszczelki pod pokrywy, podkładki pod przelewy. Czy coś jeszcze potrzeba do tej operacji?
Ile może mi przy tym zejść?
Dodam że jakieś 2 tygodnie temu uszczelniłem cieknący wtryskiwacz (w sumie to nie wtskiwacz tylko wszczelniacz wokół niego przez który wystaje on z pokrywy) i wcześniej nie było wycieku z pod dekla. Moze jakieś zbyt duże nadcisnienie tam panuje i dlatego wypycha olej najsłabszym punktem??
Serdecznie proszę o rady które pomogą mi uzdrowić motor z choroby. Będzie też to temat dla potomnych którzy będą szukali pomocy dotyczącej tego problemu.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie! I z góry dziękuję :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2008 19:23:11 
Klubowicz

1. Odpowiedź częściowa:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... light=10nm

2. A tutaj nie wiem co mysleć :(: - dlaczego poniższa odpowiedź na Twoje pytanie nie jest satysfakcjonująca ?? :/
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... 39#1149839

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2008 20:08:40 
Użytkownik

Piotruś bardzo przepraszam... :( Zapomniało mi się - mam grypę i 39 stopni. Jem całe stado leków żeby za to jutro się zabrać i poprostu przeoczyłem fakt że kiedyś już mi odpisałeś pełnowartościową i wyczerpującą odpowiedź. :(
Dziękuję jeszcze raz.
A czy masę dawać na wszystkich półokrągłych powierzchniach do których przylega uszczelka? Możecie mi polecić jakąś dobrą masę uszczelniającą? Albo chociaż rodzaj żebym wiedział czego szukać. Jeszcze jeżeli ktoś zna średnicę wewnętrzną otworu w uszczelniaczach znajdujących się w deklach?
Stamlej

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2008 20:29:33 
Klubowicz

1.
Ponieważ wyciek pojawił się po niedawnej naprawie - chyba faktycznie leje się spod dekla. Mówimy jednak o lewej głowicy i przed naprawą upewnij się, czy olej nie wydostaje się przez nieszczelny oring pompy próżniowej (vacuumpumpe).
Życie czasem płata niespodzianki, a zbiegi okoliczności potrafią zaskakiwać jeszcze bardziej ;) ... .

2.
Uważaj żeby nie przesadzić z masą uszczelniająca - jest konieczna ale nadmiar może być nawet niebezpieczny ... . Smarujesz tylko na krótkich bokach (łącznie z zakrętami). Boki długie muszą obyć się bez pomocy "silikonu" ... .
Odpowiedni środek do uszczelniania połączeń guma-metal znajdziesz w dobrych sklepach moto. Nie kupuj byle świństwa. Niewielka tubka takiego "silikonu" kosztuje ca. 30 zł.- ale warto (w ASO > 100 zł.- ) .

3.
Upewnij się czy korek wlewu oleju jest szczelny.

4.
Zastanów się czy przy jednej robocie (wiem, że to naciągane pojęcie ;) ) nie byłoby warto wymienić "odmy" (jeśli nie była jeszcze wymieniana) ... .
Zagadnienie warte uwagi tym bardziej, gdybyś planował regenerację sprężarki :): ... .

4.
Życzę zdrówka i

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2008 21:39:25 
Użytkownik

@1
Tak się szczęśliwie składa że zamówiłem też ten oring :D Tak na wszelki wypadek. A czy dużo jest roboty przy wymianie tego? Tak na wszelki wypadek pytam - i czy mógłbyś miniej więcej opisać co trzeba zrobić. Czy uszczelniać gdzieś pastą, czy poprostu odkręcić i złożyć na nowym oringu.

@2
OK :)

@3
Szczelny jak zamknięta flaszka ;)

@4
Odma zmieniona 3k km temu :diabel:

Mogę założyć wtryskiwacz na starej podkłądce miedzianej? - zapomniałem zamówić a muszę go zdjąć (jeden na szczęście dodam że podkładka ma miesiąc)

Jeszcze raz dziękuję! :peace: Zawsze można na Ciebie liczyć

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2008 21:51:43 
Klubowicz

Stamlej napisał(a):
@1
Tak się szczęśliwie składa że zamówiłem też ten oring :D Tak na wszelki wypadek. A czy dużo jest roboty przy wymianie tego? Tak na wszelki wypadek pytam - i czy mógłbyś miniej więcej opisać co trzeba zrobić. Czy uszczelniać gdzieś pastą, czy poprostu odkręcić i złożyć na nowym oringu.

Żadnej pasty. Wykręcasz 3 śrubki, wyciągasz, czyścisz dokładnie, zakładasz oring(i), uważając na "skrzydełka" i wycięcie(-a) w wałku - wkładasz spowrotem i zakręcasz.

Stamlej napisał(a):
Mogę założyć wtryskiwacz na starej podkłądce miedzianej? - zapomniałem zamówić a muszę go zdjąć (jeden na szczęście dodam że podkładka ma miesiąc)

:cry2: :banghead: ... . Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !!!
Każde wyjęcie wtryskiwacza to wymiana OBLIGATORYJNA oringów, pierścienia osadczego i podkładki miedzianej.
OCZYWIŚCIE (!!!!!!!!!!) po uprzednim wysprzątaniu gniazda w głowicy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Stamlej napisał(a):
Jeszcze raz dziękuję! :peace: Zawsze można na Ciebie liczyć

Do usług :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2008 22:10:54 
Użytkownik

Ok - pojeżdzę jutro po serwisach, może gdzieś na stanie będą mieli tą podkładkę. Jak nie znajdę to nie tykam! Oringi mam - zostały po wymianie hydrauliki bo kupiłem w nadmiarze na wszelki wypadek.
Czyli z vaacum pompką i pokrywą dam radę? :diabel:
Podbudujcie mnie na duchu ;)

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2008 19:44:17 
Użytkownik

Operacja się udała i pacjent ma się narazie jak najlepiej :) Zobaczymy czy tak zostanie. Musiałem dwa dekle zdjąć jednak.
Muszę podziękować Piotrusiowi za bezcenne rady! Pozdrawiam wszystki z zwłaszcza jego :peace: THX!

Strefa czasowa: UTC + 1