Witam serdecznie wszystkich!
Mam wielką i gorącą prośbę o udzielenie mi wszelkich instrukcji/rad odnosnie zdjęcia pokryw zaworów i wymiany uszczelki pod nimi. Strasznie mi się rozciekł silnik - normalnie powódź
Cieknie lewa pokrywa (po stronie kierowcy) z tyłu silnika (jak się patrzy od przodu samochodu to w prawym tylnym rogu pokrywy)
Proszę o pomocne wskazówki dotyczące momentów dokręcania śrób, gdzie dawać silikon/pastę (i w jakich ilościach). Jak to zrobić żeby nic nie zepsuć. Ogólnie tok postępowania. Jak odpowietrzyć przewody (zawsze mnie to nurtowało - przecież jeden rząd cylindrów będzie cały czas zakręcony - silnik nie będzie chciał odpalić na trzech cylindrach? )
Kupiłem uszczelki pod pokrywy, podkładki pod przelewy. Czy coś jeszcze potrzeba do tej operacji?
Ile może mi przy tym zejść?
Dodam że jakieś 2 tygodnie temu uszczelniłem cieknący wtryskiwacz (w sumie to nie wtskiwacz tylko wszczelniacz wokół niego przez który wystaje on z pokrywy) i wcześniej nie było wycieku z pod dekla. Moze jakieś zbyt duże nadcisnienie tam panuje i dlatego wypycha olej najsłabszym punktem??
Serdecznie proszę o rady które pomogą mi uzdrowić motor z choroby. Będzie też to temat dla potomnych którzy będą szukali pomocy dotyczącej tego problemu.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie! I z góry dziękuję