.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 17:50:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Uszkodzony wirnik turbosprężarki od silnika AVF
PostNapisane: 03.lip.2008 13:17:07 
Użytkownik

Ostatnio byłem zmuszony wymienić u siebie w aucie (silnik AVF) turbosprężarkę ponieważ zaczęła wydawać z siebie dziwne dźwięki, które były podobne do dźwięków wydawanych przez duchy w filmach - głuchy, głęboki gwizd w zakresie obrotów 1200-2000. Zarówno poniżej jak i powyżej ten dźwięk znikał. Od momentu usłyszenia go (mam bardzo czułe ucho) minął miesiąc, podczas którego użytkowałem auto bardzo ostrożnie gdyż wiedziałem, że jest to wina turbosprężarki i że trzeba na nią uważać. Zrobiłem jakieś 1000 km. Nadmienię, iż turbosprężarka pracowała prawidłowo (ciśnienie wzorowe) i nie było żadnych innych objawów.

W końcu wymieniłem turbosprężarkę na nową. Poprosiłem znajomego żeby zdiagnozował mi, co mogło być przyczyną takiej głośnej pracy turbosprężarki. Odesłał mi do obejrzenia wirnik od strony gorącej (od wydechu) i okazało się, iż powodem takiej, a nie innej pracy turbosprężarki było uszkodzenia łopatek wirnika - nie wiem jak to się stało, ale najprawdopodobniej wleciało coś na niego od strony kolektora wydechowego - to tylko przypuszczenie, bo przyczyn podobnego zdarzenia może być kilka. Równie dobrze mógł coś zassać od strony zimnej i przepuścić przez kolektor wydechowy.

Wrzucam te informacje, gdyż może komuś się to przyda do rozpoznania jednego z przypadków uszkodzenia turbosprężarki.

Poniżej są zdjęcia wirnika:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Najgorsze co może być to robić najlepiej to, co wcale nie musi być zrobione ...

Im więcej wiesz, tym ... dłużej będziesz zeznawał.

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2008 13:56:51 
Użytkownik

ewidentne uszkodzenie spowodowane uderzeniem przez "ciało obce" wirnik do śmieci

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2008 13:58:08 
Użytkownik

Buba napisał(a):
ewidentne uszkodzenie spowodowane uderzeniem przez "ciało obce" wirnik do śmieci

Tak, też mam takie wrażenie, tylko pytanie jest skąd się one tam wzięło.

Najgorsze co może być to robić najlepiej to, co wcale nie musi być zrobione ...

Im więcej wiesz, tym ... dłużej będziesz zeznawał.

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2008 14:07:50 
Użytkownik

Typowe uszkodzenie od zapieczonego nagaru. Oderwał się kawałek po kawałku i niszczył łopatki. Gdyby to miało miejsce po stronie zimnej to przeważnie kończy się uszkodzeniem łopatek i rozszczelnieniem turbosprężarki a z tyłu widzimy biały dym. Widać nasze paliwo , które zawiera dużej ilości siarki a czasami innych frakcji nie sprzyja działaniu EGR i dlatego zanieczyszczenia w spalinach przyklejają się jak kamień do układu ssącego a pózniej jak jest ich dużo to czynią takie szkody. Dlatego zaślepić EGR i użytkować spokojnie auto.

Strefa czasowa: UTC + 1