.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.sty.2025 02:15:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 b5 Avant amortyzatory tylne
PostNapisane: 16.cze.2015 20:50:43 
Użytkownik

Witam
Chłopaki... walczę juz od jakiegos czasu z pływaniem auta i nic konkretnego znaleźć nie mogę.
Teraz do rzeczy.... Pytanie do osób które maja avanta tylko i wyłączniez zawieszeniem zwykłym - nie sline.
Ile procent mają wasze tylne amortyzatory na stacjach SKP z pustym bagażnikiem ??
Pytam ponieważ miałem około 35% z tyłu(szukałem przyczyny pływania) i wymieniłem amorki na nowe z tego powodu lecz po wymianie nic się nie poprawiło i te nowe tez mają na SKP około 35-40% (nowe Kayaby tyle że od osoby prywatnej z OLX która ponoć kupiła Nowe i leżały rok w garazu bo był problem z wymianą na allegro i odpuscił sobie a widac ze nawet nie były montowane bo zero rys miały).
Te stare amorki wyjąłem i byłem z nimi na SKP i u mechanika i po recznym sprawdzeniu powiedzili że są dobre dlatego juz nie wiem co myślec.
pozdro

Tytuł: Re: A4 b5 Avant amortyzatory tylne
PostNapisane: 17.cze.2015 07:11:31 
Użytkownik

Dziwna sprawa. Nowe amortyzatory powinny mieć zdecydowanie więcej niż 35%. Oznacza to, że może coś być z nimi nie tak. Jesteś pewien, że one są nowe? Może miały jakąś wadę fabryczną a nawet zareklamować ich po takim czasie nie będziesz mógł.

Jeżeli nie chcesz kombinować (bo jak widzisz na niewiele się to zdało), to wejdź sobie na motointegrator.pl zamów tam te amorki z opcją montażu w warsztacie partnerskim. Dają tam Ci na to 3-letnią gwarancję, że wszystko będzie chodziło jak w zegarku. Może trochę więcej wydasz, ale przynajmniej będzie pewność, że wszystko jest tak jak się należy.

PostNapisane: 17.cze.2015 14:39:45 
Użytkownik

Moge liczyc na czyjąś odpowiedź??

PostNapisane: 17.cze.2015 15:26:42 
Użytkownik

Auto: znowu Audi
Ja kiedyś założyłem całkiem nowe amorki i springi na tył (tylko, ze do sedana). Stare miały 45%, a nowe jakoś 65% i też nie wiedziałem dlaczego, wszystko z nimi było ok.
A co do pływania to masakra jakaś. Może to wina samych opon?

2003 Audi A4 B6 1.9 tdi AVF 130KM 2015-?

PostNapisane: 17.cze.2015 16:44:23 
Użytkownik

opony własnie przekładałem na zimówki z powrotem. Pisałem juz tutaj inny temat ale nie moge dojsc o co kaman z autem. Mianowicie wymieniłem juz amory tył, tuleje tylnej belki i wwszystki wahacze z przodu wraz z łącznikami stabilizatora, geometria ustawiana i auto dalej pływa ;/
Co do Twoich amorków to normalne że nie będą miały 100% tłumienia bo by musiały byc sztywne he.
Ja pytanie kieruję głownie do uzytkowników Avanta. Mechanik mi mowił ze jakbym do bagaznika włozyl ze 40 kg to by pokazało 70% na badaniach i dlatego jestem ciekaw jak to wygląda u was i nie wiem gdzie dalej szukac przyczyny

PostNapisane: 21.cze.2015 09:39:52 
Użytkownik

Panowie, pierdoły piszecie.. Po pierwsze, na sprawności nie jest badana siła tłumienia a sprawność mortyzatora, nie widziałem też nigdy żeby ktoś miał ją na poziomie 100%. Ale zostawmy pomiary bo inny temat.

Co do pływania.. Rozumiem ze nerwowo robi się na łukach i zakrętach przy wcale nie dużej prędkości?
Panie kolego sprawdź Pan dokładnie sprężyny tylnego zawieszenia. Jeżdżę czasami od matki A4 B5 w Avancierte, własne zwykły komibiak z afn'em z przodu.

Jak sprężyny ułamały się na końcach (niewiele, bo jakieś 2cm od końca z tego co pamiętam ale jak to było wiele w kwestii prowadzenia samochodu...).
Także radzę prawdzie czy sprężyny są całe, czy obie są równe, mam tą samą długość, bo wydaje mi się ze nie.

Żeby było zabawniej to taniej mnie wyszło kupić kit MTS'a + sprężyny Eibach'a. Przynajmniej jakieś firmy które znam.. Sprawdź co napisałem i daj znać.

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego Lenovo S860 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 21.cze.2015 11:30:52 
Użytkownik

A ja wymieniłem amorki wraz ze spreżynami i zauwazyłem że mam dosc mocno krzywą belke przez co auto krzywo stoi bo jest skręcona i zbyt mocno zbieżna. Kupiłem juz nową (uzywaną belkę) i na dniach będę ją zakładał. Mysle ze to bedzie przyczyna pływania tylko mam dylemat bo jak auto kupiłem to juz belka była krzywa anie pływało.... po jakims poł roku to się zaczeło ale mysle ze dlatego nie pływała bo tuleje belki miały luzy i wahacze z przodu troche też i auto "dopasowywało się" do drogi i nie było tego tak czuc a jak wymieniłem wszystko na nowe to auto sie usztywniło i ustawiona była geometria na krzywej belce i mysle ze to bedzie to ale okaże się. Dodam tez ze nie zauwazyłem żeby opony jakos nienormalnie pożerało

PostNapisane: 21.cze.2015 11:50:14 
Użytkownik

Nie no jak masz zawieszenie rozsypane, to to, że jest bardziej rozsypane nie poprawi prowadzenia.. To nie jest inteligentne zawieszenie które robi wszystko żeby w kabinie czuć się jak w kanapie.. Ale zmień i zobaczysz. Ja stawiam na sprężyny. Dokładnie przyjrzyj tez poskladany amor i sprawdź czy wszystko jest złożone zgodnie z kolejnością oraz stroną.

Wysłane z mojego Lenovo S860 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 21.cze.2015 17:53:07 
Użytkownik

Sprężyny przy zmianie amorków z tyłu zmieniałem na inne używane oryginalne i moim zdaniem były ok. myślę ze to wszystko przez tą belkę i oby tak było ale zobaczymy jak ją przełoże

Strefa czasowa: UTC + 1