.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.sty.2025 16:57:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2007 22:48:00 
Użytkownik

Wygląda na to , że zmiana amortyzatorów pomogła i auto już nie robi przysiadu :574: , jednak nadal pozostaje problem z tymi czujnikami położenia zawieszenia. Czy jest jakiś sposób poza zwykłą podmianą na sprawdzenie który(-e) z czujników są be? Może jakiś pomiar czy coś w tym rodzaju?

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2007 01:35:30 
Klubowicz

Żadnej "oficjalnej" procedury nie znam (chociaż zapewne istnieje). Jednak wydaje mi się to całkiem realne - gdyby porównać parametry z czujnikiem, co do którego istnieje 100% pewności, iż pozostaje sprawny. To musi się udać i masz rację, że nie pakujesz "bezmyślnie" kasy w nowe części na "chybił-trafił".

PS:

Kolego Bolec, czytałem w innym wątku, że mechanik zdiagnozował wałki rozrządu w Twoim AKE orzekając, iż wystarczą jeszcze na 40 tyś.km. .

Cieszę się, że wałki nie wyglądają (rzekomo) najgorzej ale mechanika poszukaj sobie nowego - ten jest zwykłym impotentem technicznym.
Po pierwsze dlatego, że określenie "nienajgorzej" (czy podobnie) sugeruje już jakieś ślady zużycia, a więc dalsze oczekiwanie na totalną masakrę pozostaje tyllko kwestią bliższego / dalszego czasu.
Po drugie facet kojarzy mi się z głąbem kapuścianym dlatego, że jak wyraźnie wynika z Twojego opisu - wałki nie zostały wyjęte, więc o stanie hydrauliki zaworowej (z naciskiem na hydropopychacze) - ciągle niczego nie wiemy (i bez demontażu wałków w żaden sposób się nie dowiemy).
To hydraulika niszczy wałki, a nie wałki niszczą hydraulikę ... :!!: :!!: :!!:
Po trzecie - różnie to bywa i hydraulika zaworowa wcale nie zużywa się równomiernie, ale jeśli w Twoim przypadku sztywność hydropoychaczy zanika podobnie dla wszystkich cylindrów - to wcale a wcale nie musi to być widoczne po zużyciu krzywek na wałkach, a ubytki mogą sięgać nawet 30% mocy nominalnej.

Ja pozbierałbym zabawki, spakowałbym się na lawetę i pojechał do mechanika zamiast do druciarza. I absolutnie się nie upieram, że na pewno hydraulika w Twoim silniku już nie funkcjonuje, ale ten głupek, który teraz pokusił się o diagnozę bez oceny tego co ważniejsze od samych wałków - nie zasługuje na jakiekolwiek dobre słowo na swój temat. Możesz mu wydrukować moją wypowiedź, a w razie potrzeby podać mu moje namiary, które chętnie przekażę Ci na PW. Z przyjemnością wytłumaczyłbym debilowi jaki jest płytki ... :/ .
Powiem więcej - to co robi jest moralnie tak samo naganne, jak zwykła kradzież pieniędzy z cudzej bieliźniarki. Idiota udaje, że zna się na tym co robi, a tak naprawdę jest zwykłym pospolitym oszustem.

Sorry za OT - wiem, ze w tej sprawie założyłeś inny wątek ale prowadzona tam polemika poprostu mnie zmęczyła i dlatego wypowiedziałem się tutaj, niejako przy okazji odpowiedzi na temat czujników zawieszenia :-) .

PS 2:
300 tyś.km. to naprawdę nic wielkiego dla V6, ten silnik powinien pracować jak "nówka-sztuka", oczywiście pod warunkiem właściwej opieki serwisowej, której na 100% nie zapewnia Ci "mechanik" dokonujący bieżącej diagnostykli (a raczej "diagnostyki") :/ .
Poprostu płacisz mu za nic, tracisz czas i nerwy, a cały skutek tych działań jest taki, jakbyś zainwestowane pieniądze spuścił w toalecie ... .

Zaznaczam jeszcze raz - tak wykonana "naprawa" w żadnym stopniu nie daje odpowiedzi na pytanie, w jakiej kondycji aktualnie znajduje się rozrząd w Twoim silniku. Brak tej wiedzy nie pozwala ustalić jednoznacznej przyczyny poszukiwanej mocy. W związku z tym możesz doprowadzić ECU do zdrowej serii, wymienić jeszcze 10 pomp VP44 i 30 końcówek wtrysków, nadto zregenerować EGR i turbinę - ale będzie to tylko działanie na "chybił-trafił".

:-) :/ :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2007 19:34:48 
Użytkownik

Auto: A6 C7
Kolego Bolec , napisz prosze, jeśli oczywiscie nie masz nic na przeciw, w jakim warsztacie naprawiasz swój samochód :?: ... Jeśli nie chcesz na forum to prosze daj znać na PW... pytam ,ponieważ po pierwsze zżera mnie ciekawość a po drugie szukam namietnie warsztatu który "ogarnia" temat z silnikiem 2,5TDI V6 i niechciałbym trafić tam gdzie Ty.... i powiem szczerze, na tą chwile w Trójmieście nie znam nikogo (jak narazie :D ) kto wiedziałby o co chodzi z tym silnikiem...natomiast jest mnóstwo takich co to im sie wydaje że wszystko wiedzą...ale chyba o Polonezach i Fiatach...że tak to brzydko określe

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2007 20:21:42 
Użytkownik

info wysłałem na PW
pozdr

Tytuł: Re: [Allroad 2.5 TDI] zawieszenie pneumatyczne
PostNapisane: 15.kwi.2017 21:18:23 
Klubowicz

Odgrzeję kotleta... 10 lat minęło czas najwyższy :diabel:

Panowie jakie są różnice w konstrukcji miechów z różną literą na końcu ?
Czy np D będzie pasował na amortyzator , z rocznika 2002 ? Pytam bo mam możliwość kupienia dwóch nowych miechow Arnott'a za niecałe 1200zł brutto, ale kontakt ze sprzedającym jest... jakby to ująć ? Ciężki ?
Gość jest poprostu uparty. Nie dociera do Niego , że miechy zmieniały się, wg Jego opinii jest jeden typ i kropka. Mowa o miechach Arnott'a.
Jeśli już odpiszecie to pomincie proszę kwestię sprzedawcy i skupcie się na odpowiedzi na pytanie.
Dzięki.

Błogoslawiony człowiek, ktory nie majac nic do powiedzenia powstrzymuje się od ubrania tego faktu w słowa

PostNapisane: 17.kwi.2017 14:54:11 
Użytkownik

witam mam taki problem.

VCDS-Lite Version: Release 1.2
Monday, 17 April 2017, 15:52:36.
Control Module Part Number: 4Z7 907 553 G-v
Component and/or Version: - 2C1A1 D052
Software Coding: 25500
Work Shop Code: WSC 10259
VCID: ECABC7B38F93
2 Faults Found:
01437 - Control Position not Learned
35-00 - -
01577 - Shareware Version. To Decode all DTCs
35-00 - Please Register/Activate

i nic nie moge zrobic z zawieszeniem :(
nie jestem w stanie go skalibrowac :( staną na 1 poziomie kontrolka sie swieci i to wszystko gry probuje kalibracji to nic sie nnie dzieje :/ moze ktos cos doradzi?

PostNapisane: 06.gru.2017 12:32:06 
Użytkownik

Auto: A6C5 4.2 Avant 1999
Witam.
Odgrzeję kotleta.
Takie pytanko na początek: czy miechy tylne z Allroada są takie same jak do zwykłej wersji avant quattro? Sądząc po zdjęciach to raczej tak, po numerach części już nie.
Puszcza mi jeden miech i rozważam dwie opcje:
1 wymiana na zwykłe mcpersony
2 zmiana na miechy z allroada własnie, gdyż są łatwiej dostępne i nieco tańsze.
Ewentualnie czy ktoś by miał i chciał oddać za przysłowiowego browara niesprawny miech z allroada, wtedy porównał bym je na żywo.

PostNapisane: 07.gru.2017 19:08:19 
Użytkownik

Auto: A6C5 4.2 Avant 1999
Nikt nie jest w stanie pomóc w porównaniu miechów?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1