.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 03:46:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALLROAD] Problem z zawieszeniem - nie podnosi się.
PostNapisane: 02.sie.2012 12:50:05 
Użytkownik

Witajcie. Mam problem z zawieszeniem w Allroad C5. Otóż autko działało ok. Dzisiaj po uruchomieniu kompresor dopompował powietrze do baniaka (auto nie było opuszczone), ale nie chce się podnosić. Gdy wciska się przycisk "up" dioda w nim świeci się jednak na panelu poziomów nic się nie dzieje - żadna dioda się nie zapala. Po puszczeniu przycisku dioda w nim gaśnie. Zero reakcji. Opuszczanie działa ok. Kompresor nowy po wymianie. Dodam, ze autko dość dziwnie stoi po wymianie - jakby było niższe i delikatnie niżej opuszczone z tyłu niż z przodu. Autko nie kuca. Kalibracja?

Tytuł: Re: [ALLROAD] Problem z zawieszeniem - nie podnosi się.
PostNapisane: 02.sie.2012 13:12:16 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
a sam zawór przy kompresorze?

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

PostNapisane: 02.sie.2012 13:30:28 
Użytkownik

Dodam, ze autko działało ok, podnosiło się i opuszczało po naprawie od dołu do samej góry. Wcześniej był podobny problem (objaw taki sam), z tym, że albo diody nie działały jak teraz, albo pompował (diody ok)i nagle przestawał (wtedy diody świeciły nadal, jakby chciał napompować), stąd diagnoza - wymiana kompresora. Po naprawie autko podnosiło się, było ok, postało i jest to co jest teraz - brak reakcji na przycisk "up". Raczej wykluczam sam zawór, by nie działało od początku, choć może. Konkretnie masz na myśli rozdzielacz, tak?

PostNapisane: 02.sie.2012 13:44:52 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
no tak, ten przy sprężarce. A sprężarka była nowa czy używana?

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

PostNapisane: 05.sie.2012 10:38:25 
Użytkownik

Nowa. Dziwi mnie tylko to, że (choć może mi się to wydawać, bo dokładnej poprzedniej wysokości nie pamiętam), ale jakby po wymianie autko podnosiło się i było niżej na danym poziomie niż wcześniej. Opuszczanie działa ok, słychać spuszczenie powietrza , jednak nie ma żadnej reakcji na wciśnięcie przycisku podnoszenia. Nie ma lampki informującej o błędzie, nic z tych rzeczy. Nie wydaje mi się jednak by był to rozdzielacz, bo autko działało jak należy po wymianie kompresora. To się stało nagle, zachodzę i się nie podnosi. Żeby jakoś ciężko się uruchomiło - nic. Tak jak zawsze.

PS: Dziwne, dzisiaj odpaliłem autko, pochodziło chwilkę, nacisnąłem przycisk podnoszenia i brum autko w górze, aż do czwartego poziomu. Opuściłem je na 3, znów chciałem podnieść na 4 i nic, znów brak reakcji. (opuszczenie normalne, psss i już ) ?? Czy układ ma jakieś zabezpieczenie polegające na jego "odłączeniu" (że po prostu nie działa), gdy jest mała wartość napięcia ?

Strefa czasowa: UTC + 1