.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 23:32:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [S8 D2 4.2 99r] Trzęsie i dziwny odgłos jak by łożyska ;/
PostNapisane: 19.gru.2014 15:30:23 
Użytkownik

witam
W auto z zakupem wpakowane już ponad 40 tyś ( tak w stare audi :D ) i chyba jestem przewrażliwiony bo stare auto ale dla mnie z duszą i ma być idealnie wszystko :) niby wszystko zrobione zbieżność nowe opony zawieszenie sprawdzone a jednak jak jadę lekko mi jeszcze drży kierownica ;/ i jeszcze na dodatek dobiega dźwięk jak by łożysko takie łuu łuu łuu ( dobre tłumaczenie dźwięku hehe )opony raczej wykluczam bo są nowe zimowe i na letnich też tak robił tylko nie było tak mocno słychać, Ale ostatnio jak zmieniałem koła na zimowe i mam 19 od tuarega i do audi mam dystanse zmieniające rozstaw śrub i pomyliłem śruby długie wkręciłem w dystans do piasty a krótkie do alufelg :D i z podnośnika na dół i chce ruszać a tu koła zblokowane :) więc koszta kolejne 2x piasto łożyska prawa piasta i komplet nowych szpilek :) więc łożyska wykluczam bo nowe :) piasta prosta, wymieniłem wszystko wyjeżdżam a auto wali na boki jak by wszystkie koła były luźne albo nie wyważone, no to dystanse zwaliłem na tokarkę bo tylko one mi zostały no i fakt przy dziurach na szpilki się trochę wybrzuszyły jak się szpilka wyginała pod obciążeniem i na tokarce zniwelowałem różnice z przodu do 2-setek a z tyłu no zostało różnicy na osi troszkę więcej tak z 4-5 setek i założyłem dystanse na auto i to było to o niebo lepiej ale niestety jadąc tak 100-140 dalej wyczuwam delikatne drgania i stuki.
I teraz nie wiem czy zaryzykować i kupić nowe dystanse, i te stuki z zawieszenia niby miała być to maglownica a jest wsadzona już nowa i te stuki pozostały i kwestia czy jakiś wahacz czy końcówka jest wywalona gdzie niby jak się sprawdza są dobre.

Wiem trochę pokręciłem ale jeśli ktoś się skupi i poświęci chwile to coś może pomoże :) Pozdrawiam

Tytuł: Re: [S8 D2 4.2 99r] Trzęsie i dziwny odgłos jak by łożyska ;
PostNapisane: 17.sty.2015 23:53:49 
Użytkownik

Auto: RS6 Avant C5 MTM
namieszałeś dość mocno co mnie najbardziej zastanawia to jak tyś upchał felgi z tuarega do Audi tam jest zupełnie innma piasta jak doprze kojaze 76mm masz to na pewno dobrze osadzone.. Wspólnik miał ten problem w A8 nie zakumał i założył było niemiłosiernie trzeba zrobić przetłoczki żeby działało prawidłowo.

Opel Zafira 1,8 16V + LPG 2011->jest
Triumph Rocket III Roadster blue haze + tuning 2011->jest
Audi RS6 Avant Black Edition (C5) 2013->jest
Dodge RAM van 2001 3,9L + LPG 2014->jest
----------------------------------------------------------------
Obrazek Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1