.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 01:57:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C4 AAR '91 z ABS] Wymiana wahacza, przegubu, ręcznego.
PostNapisane: 27.mar.2012 22:35:27 
Użytkownik

Witam.

W weekend muszę się zabrać za wymianę obu stron wahaczy, lewego przegubu i linek ręcznego. Dodatkowo chciałem wymienić gumki stabilizatora (przy sankach) i ewentualnie końcówki drążków kierowniczych.

Z tego co widzę przy wymianie wahaczy i przegubu jest zaledwie kilka śrub/nakrętek do wykręcenia.

1) Mając nadzieję, że nie będę miał problemu z ich odkręceniem, może mnie czekać jeszcze jakaś inna niespodzianka?
2) Jest jakaś prosta recepta lub jakiś "chwyt" na szybkie rozkręcenie i wyjęcie wahaczy i przegubu?
3) W jakie dodatkowe elementy powinienem się jeszcze zaopatrzyć, aby mieć pewność, że jeszcze w ten sam dzień auto "stanie na nogi"?
4) Jak najskuteczniej wymienić linki hamulca ręcznego?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

133KM, 5 cylindrów
" G E R N A D E "

Obrazek Obrazek Obrazek
-------------------------------------------
PRZESZŁOŚĆ:
Fiat 126p - opuszczony b.m.w.

Tytuł: Re: [100 C4 AAR '91 z ABS] Wymiana wahacza, przegubu, ręczne
PostNapisane: 27.mar.2012 23:11:36 
Klubowicz

Auto: AUDI
Linki jest najłatwiej wymienić - zdejmujesz starą i zakładasz nową. mCo do reszty nie pomogę, nie robiłem.

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

PostNapisane: 28.mar.2012 07:07:20 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
ArtHurO napisał(a):
Linki jest najłatwiej wymienić - zdejmujesz starą i zakładasz nową. mCo do reszty nie pomogę, nie robiłem.

Hahahaha rzeczowa instrukcja, ale faktycznie mając trochę narzędzi, i wiedzę w którą stronę odkręca się śruby tam nic Cie nie zaskoczy. Wahacze podociągaj jak auto będzie stało na kołach, a co do ręcznego to nie licz że wymiana linek go usprawni, na 99% będą zapieczone zaciski.

PostNapisane: 28.mar.2012 07:28:24 
Użytkownik

Linki mam zerwane tak iż nawet na lekkiej górce nie działają. Przy zaciskach robiłem 6 mcy temu więc może nie będzie źle.

Czyli z tymi wahaczami i przegubem nie ma żadnych problemów?

I jeszcze mam pytania odnośnie końcówek drążków kierowniczych.

W programie jest pokazane, że są tam gdzieś jeszcze jakieś pierścienie zaciskowe.
Co to są za pierścienie (proszę o jakiś obrazek/zdjęcie i ewentualnie gdzie takie kupię)?
Czy te pierścienie też muszę kupić, aby wymienić końcówki?
Patrzę sobie na InterCars i szukam tych końcówek drążków kierowniczych i natknąłem się na MOOG z TEJ strony. Nie jestem pewien czy takie mogę kupić ponieważ w programie jest jeszcze na przodzie literka "b" i jak ją wpiszę to wychodzi tylko lmi10029.
Oznaczenie lewego drążka mam takie: b 4A0419811A wg. programu. Muszę kupić LMI10029?

133KM, 5 cylindrów
" G E R N A D E "

Obrazek Obrazek Obrazek
PRZESZŁOŚĆ:

PostNapisane: 28.mar.2012 18:16:35 
Użytkownik

Obrazek
chodzi o te pierścienie na lewo od kontry na końcówce (zbijasz go na zdjęciu w prawo po zluzowaniu kontry) i na prawo od kontry na drżąku (zbijasz go na zdjęciu w lewo po zluzowaniu kontry). Dzień przed operacją zalej dużą ilością WD40, bo inaczej rzymska śruba (ta pomiedzy tymi kontrami - ona reguluje zbieżność) nie ruszy.
pierścienie mają za zadanie zacisnąć gwint końcówki lub drżążka na śrubie regulacyjnej.
Tu widać nacięcia:
Obrazek

PostNapisane: 28.mar.2012 21:06:01 
Użytkownik

Ok rozumiem w pełni. Ich raczej nie będę musiał kupować bo te stare powinny być ok (pierścienie).

Pytanie tylko czy te końcówki MOOG'a będą ok?

Jeśli chodzi o śruby, które w razie co chciałbym mieć, któreś muszą być utwardzane? Jakieś specjalne? Jak to wygląda?

133KM, 5 cylindrów
" G E R N A D E "

Obrazek Obrazek Obrazek
PRZESZŁOŚĆ:

PostNapisane: 28.mar.2012 23:00:13 
Użytkownik

Nie wiem skad wzieles ta literke b przed numerem ale w ETCE nie ma niczego takiego jest sam numer 4A0419811A,wiec MOOg bedzie pasowal,ja zakladalem koncowki moog ,co prawda do C3 ale u mnie sa juz identyczne jak w C4 i są ok.Do ich wymiany potrzebny bedzie jakiś sciągacz,np taki:
Obrazek

najlepiej popuscic nakretke kontrującą i gdy juz wyciagniesz sworzen ze zwrotnicy odkrecaj koncówke i ilcz dokładnie ile obrotów wykonasz wykrecajac ja,gdy bedziesz wkrecal nowa to wkrec ja o tyle samo obrotow,jesli teraz masz dobrze zbierzność ustawiona to nic sie nie zmieni.
Żadnych nowych śrub niepotrzebujesz,jedyna śruba jaka powinno się stosować nową to ta którą przykręcasz sworzen koncówki i bedzie ona przy koncowce ktora kupisz.

PostNapisane: 29.mar.2012 08:26:29 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
tomek83f napisał(a):
odkrecaj koncówke i ilcz dokładnie ile obrotów wykonasz wykrecajac ja,gdy bedziesz wkrecal nowa to wkrec ja o tyle samo obrotow,jesli teraz masz dobrze zbierzność ustawiona to nic sie nie zmieni.

Ta metoda dobra jest przy naprawie żuka, Teraz jest masa części z zamienników, i wszystko pasuje a końcówki nie są identyczne ,mierzy się suwmiarka odległość i jedzie na geometrie. A ten ściągacz co pokazałeś, to jakiś archaizm,niewygodny i nie wszędzie podejdzie. Jak ściągacz to tylko taki , odbija każdą końcówkę, ,radzi sobie doskonale nawet z wielowahaczowym zawiasem.
-> http://aukcje.idg.pl/sciagacz-sworzni-k ... 27616.html

PostNapisane: 29.mar.2012 08:31:49 
Użytkownik

mały v8 napisał(a):
Jak ściągacz to tylko taki , odbija każdą końcówkę, ,radzi sobie doskonale nawet z wielowahaczowym zawiasem.

Mam takie coś :) to już chyba dobrze.

A co z tymi śrubami?

133KM, 5 cylindrów
" G E R N A D E "

Obrazek Obrazek Obrazek
PRZESZŁOŚĆ:

PostNapisane: 29.mar.2012 09:53:05 
Użytkownik

mały v8 napisał(a):
tomek83f napisał(a):
odkrecaj koncówke i ilcz dokładnie ile obrotów wykonasz wykrecajac ja,gdy bedziesz wkrecal nowa to wkrec ja o tyle samo obrotow,jesli teraz masz dobrze zbierzność ustawiona to nic sie nie zmieni.

Ta metoda dobra jest przy naprawie żuka, Teraz jest masa części z zamienników, i wszystko pasuje a końcówki nie są identyczne ,mierzy się suwmiarka odległość i jedzie na geometrie. A ten ściągacz co pokazałeś, to jakiś archaizm,niewygodny i nie wszędzie podejdzie. Jak ściągacz to tylko taki , odbija każdą końcówkę, ,radzi sobie doskonale nawet z wielowahaczowym zawiasem.

Dobrze piszesz że teraz jest masa zamiennikow ale czesci MOOG,Lemforder,Febi i podobne cenowo musza spelniac pewne normy i ich różnica może być w ogólnym ksztalcie ale wszystkie wymiary musza pozostac identyczne jak w orginale,metoda ktora opisalem nie jest wymyslona przezemnie,jest to stara szkola,a mechanika w tym kierunku do dzis nie zmienila sie,oczywiscie nie zaszkodzi sprawdzenie zbierzności w serwisie ale z doswiadczenia wiem ze z tymi serwisami tez rożnie bywa.

Co do ściągacza,to napisałem ,,np. " pozatym nie jest to żaden archaizm,jest bardzo wygodny i w C4 sprawdzi sie bdb,ma ustawiane ramiona co jest bardzo ważne,ten ktory Ty pokazales to jest dobry gdzies gdzie sa małe sworznie bo ramie zwrotnicy w C4 jest dosc szerokie z tego co pamietam to w granicach 40 mm albo nawet wiecej.
Poniżej zdjęcie z ksiązki audi 100 z podobnym sciągaczem:
Obrazek

PostNapisane: 03.cze.2012 14:54:31 
Użytkownik

Przepraszam, że tak późno odpisuję.

Wszystko wymieniłem w tamtym czasie. Nie było większych problemów (powiedzmy) i w jeden dzień poszło z zawieszeniem. Niestety sprzedano mi złą linkę hamulcową i w następnym dniu musiałem ją wymienić.

Co ciekawe gdy zaciągałem ręczny bez kół wszystko ładnie działało i chodziło. Przykręciłem koła i po teście wydało mi się, że coś jeszcze te hamulce nie działają jak trzeba. Na przeglądzie okazało się, że lewy hamulec ręczny (którego byłem 100% pewny) w ogóle nie działa. I nie wiem teraz o co tu biega skoro mechanizm przy jarzmie ładnie pracował... jest szansa, że on pracował a w ogóle nie wypychał tłoczka?

Pozdrawiam.

133KM, 5 cylindrów
" G E R N A D E "

Obrazek Obrazek Obrazek
PRZESZŁOŚĆ:

Strefa czasowa: UTC + 1