.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.sty.2025 07:51:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: (audi a4 b6) blokuja sie koła w czasie jazdy
PostNapisane: 14.kwi.2014 17:29:39 
Użytkownik

Witam mam taki problem że w audi wczasie jazdy blokuje koła i dopiero po popuszczeniu odpowietrznika koła zaczynają się normalnie obracać . Co to może być czy winna może być pompa ABS . Proszę pomóżcie

Tytuł: Re: (audi a4 b6) blokuja sie koła w czasie jazdy
PostNapisane: 16.kwi.2014 09:33:07 
Użytkownik

Pierwsze miejsce, które podejżewałbym o źródło twoich kłopotów to zacisk hamulcowy lub pompa hamulcowa. Czy blokuje wszystkie koła? jeśli tak - to raczej problem z pompą hamulcową - nie cofa tłoczków w komorach i tym samym utrzymuje ciśnienie płynu w całym układzie.
Jeśli blokuje Ci jedno konkretne koło - obstawiam zacisk: rozerwana osłona przeciwpyłowa (zwana przez niektórych "harmonijką" lub "napletkiem" :D ) powoduje dostawanie się syfu pod tłoczek i zaciera się on w zacisku.
Jeśli problem jest z kołem tylnym, to problem jest grubszy, bo tam praktycznie zawsze winny jest mechanizm hamulca ręcznego. Jak z tym walczyć opisywałem tu na forum

Pompa ABS - teoretycznie też, ale to obstawiam na samym końcu.

Tytuł: Re: (audi a4 b6) blokuja sie koła w czasie jazdy
PostNapisane: 24.kwi.2014 08:31:14 
Użytkownik

Przyczyną blokowania kół była pompa ABS ,wymieniłem na drugą kolega ją zakodował bo pokazywało że sterownik nie jest od tego auta, gdzie pompa i sterownik miały takie same oznaczenie i zagrało kolega po świętach pojechał z powrotem do Germanii .dzwonił i mówił ze jest ok.Ale dzięki za podpowiedż

Strefa czasowa: UTC + 1