.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 16:18:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Passat B6 2.0TDI - zablokowany hamulec ręczny (automatyczny)
PostNapisane: 27.gru.2014 15:27:12 
Użytkownik

Auto: Audi 200 20V turbo quattro
Witam Was,

Po mroźnej nocy zastała mnie niemiła niespodzianka - hamulec automatyczny prawdopodobnie przymarzł. Auto długo chodziło odpalone, dodatkowo delikatnie ppdgrzewalem podwozie palnikiem, ale niestety nic nie pomogło. Słychać ze mechanizm po naciśnięciu przycisku działa, ale koła cały czas są zablokowane. Najgorsze jest to, ze miałem dzisiaj wracać ze świat, a chyba bez lawety sie nie obejdzie... Proszę P ewentualna pomoc i porady co z tym robic. Dzięki z góry!

Audi 200 quattro 20V turbo '89 sedan
Audi V8 d11 4.2 '93

Tytuł: Re: Passat B6 2.0TDI - zablokowany hamulec ręczny (automatyc
PostNapisane: 30.gru.2014 14:11:54 
Użytkownik

Auto: Audi 200 20V turbo quattro
Uporałem się z problemem i opiszę moje działania, bo może przydadzą się dla potomnych użytkowników hamulca elektrycznego.

Tak jak wyżej opisałem, problem pojawił się po mroźnej nocy, gdy auto zostawiłem na załączonym hamulcu elektrycznym. Po próbie odpuszczenia hamulca niestety lewy napęd odmówił posłuszeństwa (całkowita blokada koła) i na desce pojawiły się kontrolki od hamulca elektrycznego oraz żółta kontrolka ostrzegawcza z przekreślonym symbolem P. Dodatkowo dioda przycisku hamulca migała i rozbrzmiał przeraźliwy dźwięk ostrzegawczy.

W związku z tym, że trzeba było wracać ze Świąt do domu postanowiłem działać i tak;

1. Demontaż lewego koła, odpięcie wtyczki i odkręcenie silnika elektrycznego zacisku hamulcowego (2 śruby torx 30).

Po demontażu okazało się, że obudowa silnika elektrycznego jest lekko pęknięta, co spowodowało, że do mechanizmu zacisku dostawała się wilgoć i brud, co w połączeniu z ujemną temperaturą spowodowało zablokowanie mechanizmu zacisku. Ponadto fakt, że korpus zacisku wykonany jest z aluminium także przyczynił się do blokady. Otóż aluminium utleniając się pozostawiło biały proszek w miejscu połączenia silnika elektrycznego z zaciskiem i mała gumowa uszczelka, która znajduje się w podtoczeniu przestała spełniać swoją funkcję (podtoczenie trzeba dokładnie oczyścić, żeby uszczelka wskoczyła na swoje miejsce). Po demontażu silnika elektrycznego można "ręcznie" cofnąć tłoczek kręcąc małą piastą (imbus, lub duży bit krzyżakowy z grzechotką).

Obudowa silnika elektrycznego została sklejona i wyczyszczona, podobnie jak zacisk umyłem w benzynie, oczyściłem i na koniec smar z teflonem. Aby jeszcze bardziej zabezpieczyć zacisk przed wnikaniem wilgoci zastosowałem silikonową uszczelkę (kager) w miejscu styku obudowy silnika elektrycznego z samym zaciskiem.

Po złożeniu wszystkiego do kupy pełen nadziei wcisnąłem przycisk i lewy zacisk niestety nie pracował, a sterownik nadal generował komunikaty o usterce hamulca elektrycznego.

2. Po lekturze informacji na podobne tematy na warsztat poszedł włącznik hamulca ręcznego, który podobno bardzo często pada

Zamiast od razu wymieniać wyłącznik wystarczy po jego rozebraniu wykonać małą podkładkę z PCV, tak aby mechanizm kołyski docierał do dwóch białych switchów na płytce przełącznika.

3. Diagnostyka i kasowanie błędów i wszystko działa i czeszę się znowu działającym hamulcem elektrycznym:)

W razie dodatkowych szczegółowych informacji zapraszam na PW.

Audi 200 quattro 20V turbo '89 sedan
Audi V8 d11 4.2 '93

Strefa czasowa: UTC + 1