Klubowicze wracam jak bumerang
(chyba już taka natura tych allroadów).
Okazało się że prawa tylna poduszka uszkodzona i to chyba jest wada fabryczna (potwierdzę jak odeślę na gwarancję). Uszkodzenie bardzo dziwne a mianowicie w miejscu gwintu, w który wkręca się zaworek od przewodu powietrznego (krótki przewód łączący poduszkę z amortyzatorem) wzdłuż gwint powstało pęknięcie około 1,5cm. Tamtędy powietrze normalnie syczało, jak psiknąłem wodą z płynem do naczyń to pieniło się jak w pralce eco bubble marki na S... Po wymianie poduszki auto nie opada ale pojawiły się błędy jak poniżej:
01772 - Signal from Level Control Pressure Sensor (G291)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
01400 - Suspension Level Control
11-10 - Control Limit Not Reached - Intermittent
01316 - ABS Control Module
79-10 - Please Check Fault Codes - Intermittent
oraz
00526 - Brake Light Switch (F)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
po skasowaniu na kompie powracają wszystkie jak bumerang przy pierwszym max 3 naciśnięciu pedału hamulca. Stwierdziłem że to czujnik hamulca więc już zamówiłem. Czy jest możliwe, że przez ten błąd czujnika wywala również pozostałe błędy?? Dodam, że jak te błędy wyskoczą to kompresor pompuje jak szalony aż do odcięcia czyli przegrzania chociaż błąd o przegrzewającym się kompresorze nie wyskakuje. Auto po mimo wskazania na poziom 1 czy drugi na diodach na desce w środku myślę że stoi na 3 albo nawet 4 poziomie. Gaszę auto i opada do poziomu 1, słychać jak blok upuszcza powietrze.
Jak odpalę auto i ustawię np poziom 2 to napompuje do poziomu kompresor przestanie pompować i oki. Naciskam hamulec lub też ruszam i przyhamowuję wyskakują błędy na desce i kompresor zaczyna wariację.
i teraz pytanie prośba o ocenę,
czy uwalony jest sensor g291 w bloku zaworowym zawieszenia, czy cały blok, czy kompresor? Zdaję sobie sprawę że przez 2-3 mce jazdy z nieszczelną poduszkę kompresor mógł dostać więc może nie pompować odpowiedniego ciśnienia przez co te błędy ale zastanawia mnie występowanie ich razem z tym czujnikiem. Czy może jeszcze coś innego?
do tego doszła jeszcze słynna sprężynka mrugająca raz na zimnym raz na ciepłym ale to jest po prostu sygnalizacja zapisanych błędów w komputerze więc nie przejmuję się tym na chwilę obecną.