.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.sty.2025 19:03:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Allroad C5 problem po wymianie czujników zawieszenia.
PostNapisane: 25.lis.2018 20:10:40 
Użytkownik

Auto: BYŁ FORD SCORPIO/JEST A6 C5 ALLROAD 2,7
Witam.
Dzis po problemach z zawieszeniam wymieniałem czujniki 4 szt bez kombinowania kupione oryginalne nowe w aso .
po ich wymianie wogóle nie swiecą sie kontrolki ani przyciski od regulacji zawieszenia,zero reakcji a dodatkowo zapaliła się żółkta kontrolka na desce że jest awaria zawieszenia ten samochodzik ze strzałkami,i dodatkowo na wyswietlaczu ze poziomowanie ksenonów ma awarię.jestem swiadomy że i tak trzeba przeprowadzić adaptację zawieszenia.Poszukałem na necie odnośnie takiej awarii i nic nie znalazłem oprucz usterki przetartych przewodów do czujników,u mnie p rzewody całe ,połaczenia gniazda-wtyczki ładne .może z przodu zamieniłem miejscami czujniki ale nie wyade mi sie ten z niebieską dźwigienka jest od strony kierowcy.
Aktualnie auto dziobem ryje po ziemi a tył stoi wysoko,kompresor sie nie włącza.
Dodam że kompresor sprzwny,miechy szczelne,cała instalacja ok.jedynie jeszcze obstawiam na moduł zawieszenia że mógł wyzionąć ducha bo wcześniej były objawy że auto różnie stało każde koło na innnej wysokości ale najpierw postanowiłem zainwestować w czujnkii.
Aktualnie przymierzam sie do zakupu programu i kabelka ,chcę kupic VCDS ale jest piekielnie drogi na allegro około 1800zł.
może ktos polecsa jakiś inny program abym mógł przeprowadzić adaptacje.
Z góry proszę i dziękuje za wszystkie podpowiedzi bo juz powoli trace cierpliwość do mojego ukochanego alka , ale musze liczyc na siebie bo w moim mieścoie to mechanicy tylkko by dolewali olej do silków.:)

Tytuł: Re: Allroad C5 problem po wymianie czujników zawieszenia.
PostNapisane: 25.lis.2018 20:33:50 
Użytkownik

Auto: Allroad AKE
Siema, musisz zrobić adaptacje zawieszenia jak i ksenonów ale bez vcds-a nic nie zdziałasz. Ryżowego VCDS kupisz za 200zł popytaj na forum albo przeglądnij OLX.

PostNapisane: 25.lis.2018 20:41:21 
Użytkownik

Auto: Audi a6 c5 allroad
Może źle zalozyles te łączniki łączące czujnik z wahaczem,zrób foty..a i do allroada koniecznie kabel vag do serwisowania,kupujesz kabel na alledrogo np za parę zlociszy,program z Neta i się bawisz.. Inaczej to wróżenie z fusow.. Mógł paść tobie sterownik zawieszenia skoro nie świecą się przyciski,może padł bezpiecznik,przed wymiana czujników zawieszenie działało gora dol itp.

PostNapisane: 25.lis.2018 21:27:59 
Użytkownik

Auto: BYŁ FORD SCORPIO/JEST A6 C5 ALLROAD 2,7
vcds na allegro sa 2 szt po 1700 zł na olx jest ich sporo tak jak piszesz kolego po około 200zł ale czy sa to pełne wersje czy na kazdym vcds zrobie adaptacje ??.Czujniki raczej załozyłem dobrze sa w rowkach na swoim miejscu jedynie to jak pisałem mogłem te przednie zamienić stronami ale nie wydaje mi się .

PostNapisane: 25.lis.2018 22:27:02 
Użytkownik

Ja kupilem zwykły kabel viaken na usb, do tego program z netu i wszystko chodziło,sam dużo zrobiłem przy swoim allroadzie a było z nim tez dużo problemów,ale bez kabla malo zrobisz.
Z tej strony bodajże zamawialem kabel
https://www.viaken.pl/pl/diagnoza-vag/

PostNapisane: 26.lis.2018 18:46:39 
Użytkownik

Auto: Allroad AKE
RC__GOLDBERG__TT napisał(a):
vcds na allegro sa 2 szt po 1700 zł na olx jest ich sporo tak jak piszesz kolego po około 200zł ale czy sa to pełne wersje czy na kazdym vcds zrobie adaptacje ??.Czujniki raczej załozyłem dobrze sa w rowkach na swoim miejscu jedynie to jak pisałem mogłem te przednie zamienić stronami ale nie wydaje mi się .

Zwykłym KKL-em czyli takim za 50zł plus Vagiem 311.2 zrobisz wiekszość w swojej roladzie i nawet bedzie lepszy w przypadku adaptacji ksenonu, bo nie wiem dlaczego ale mój vcds 12.12 nie chce za chiny połaczyć sie z tym sterownikiem gdzie kkl wskakuje i adaptuje odrazu.

PostNapisane: 26.lis.2018 19:42:54 
Użytkownik

Cytuj:
Zwykłym KKL-em czyli takim za 50zł plus Vagiem 311.2 zrobisz wiekszość w swojej roladzie i nawet bedzie lepszy w przypadku adaptacji ksenonu, bo nie wiem dlaczego ale mój vcds 12.12 nie chce za chiny połaczyć sie z tym sterownikiem gdzie kkl wskakuje i adaptuje odrazu.

Dokładnie ja taki mam zestaw i spokojnie wystarczy do obsługi allroada.

Strefa czasowa: UTC + 1