Cytuj:
No zaczalem wylaczac ABS przyciskiem i jakby pomoglo, ale nadal jest w podswiadomosci ten stres , ze moze sie zblokowac. Co do plynu wspomagania , to tez mi tam troche ucieka ale nie wiem czy to mogloby tak zblokowac pedal jak opisalem. Czy czeka mnie wymiana komputera ABS?
Cześć. Nie mam ABS-u, a miałem podobne objawy (więc to chyba nie komputer). Pedał się "blokuje"? Ale jakieś minimalne hamowanie jest?.
To raczej nie działa prawidłowo pompa wspomagania (np. zbyt mało oleju, poślizg paska klinowego, itp.).
Spróbuj jechać z górki na luzie i zgaszonym silniku
- TYLKO NIE ZABLOKUJ SOBIE KIEROWNICY KLUCZYKIEM - OSTROŻNIE!!!
Jeśli to wina któregoś elementu wspomagania, to będziesz miał identyczne objawy jak te, które opisałeś. Jeśli masz sprawny akumulator ciśnienia (grucha) to "blokowanie" nie zdarzy się przy pierwszym hamowaniem, tylko przy którymś z następnych. Po prostu, wspomaganie (element podobny do pompy, w niektórych modelach jest tam "servo" podciśnieniowe) nie wciska tłoczyska do pompy i nie "wzmacnia" twojej stopy.
Jeśli pompa hamulcowa byłaby "zatarta", to raczej w położeniu "tłoczki wciśnięte do końca" i tarcze by się grzały.
Poza tym, jak zwykle, warto przejrzeć cały układ hamulcowy - tu nie ma żartów!
Pozdrowienia.