.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 13:57:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a6 C5 2,4] uzupełnienie płynu wspomagania
PostNapisane: 03.gru.2006 00:30:14 
witam
zauważyłem w zbiorniku stan płynu wspomagania ok 1cm poniżej minimum
czytałem archiwum i zdania były podzielone- wymienia się, nie wymienia, dolewa
na korku nur mineral g 002 000
koleś w Audi sprawdził i powiedział, żeby dokupić g 004 000 (mieszalny z tym co mam) i dolać
kupiłem butelkę 1l i postanowiłem odciągnąć płyn ze zbiorniczka i uzupełnić nowym do kreski max
kolor płynu bardziej przypominał brązowy niż zielony (pewnie od nowości nie był ruszany)
odpaliłem silnik i pokręciłem kierą, wyłączyłem i jeszcze raz wyciągnąłem płyn ze zbiornika i uzupełniłem
po 4 wymianach kolor nadal mętny i mam pytanie:
czy zostawić tak jak jest czy użyć reszty płynu (0,5l) do częściowego wypłukania albo kupić więcej płynu i wymienić całość

jakie plusy i minusy ewentualnych rozwiązań?
pozdro
Tommi

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2006 02:09:00 
Użytkownik

Wymień całość i zrób raz a porządnie nie oszukując się nie jest to znowu aż taki straszny wydatek a przez takie półśrodki nigdy nie wiadomo co jest grane.Poza tym od świeżego płynu nikogo jeszcze rece od "kółka" nie bolały ;)

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2006 07:26:35 
jaka ilość płynu wchodzi w cały układ i czy sam poradzę sobie z wymianą (może ktoś wrzuci opis?)
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2006 09:39:44 
Użytkownik

Auto: Renata
Tommi_81 napisał(a):
jaka ilość płynu wchodzi w cały układ i czy sam poradzę sobie z wymianą (może ktoś wrzuci opis?)
pozdro

1-2 litry z płukaniem calego ukladu ....

Tytuł: Jak płukać?
PostNapisane: 28.gru.2006 15:14:00 
Użytkownik

spanky napisał(a):
1-2 litry z płukaniem calego ukladu ....

W jaki sposób płuka się taki układ?

W jaki sposób pozbyć się płynu z układu? Bo zastanawiam się czy lepiej ciutkę dolać (jest minimalnie poniżej minimum) czy wymienić cały właśnie z powyższym płukaniem.

Dzięki i pozdrawiam

`S3 Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN

Tytuł: Re: Jak płukać?
PostNapisane: 02.sty.2007 13:06:49 
masta_j napisał(a):
W jaki sposób płuka się taki układ?

W jaki sposób pozbyć się płynu z układu? Bo zastanawiam się czy lepiej ciutkę dolać (jest minimalnie poniżej minimum) czy wymienić cały właśnie z powyższym płukaniem.

Dzięki i pozdrawiam

na forum znalazłem taki opis:
wyciagasz ze zbiorniczka wyrownawczego plynu wspomagania powrot , zawartosc zbiorniczka wypuszczasz , wymywasz zbiorniczek , zalewasz go nowym plynem , odpalasz auto a w tym czasie waz powrotny wkladzasz do jakiejs wiekszej buteki przezroczystej. na bieżąco dolewasz płynu patrzac co leci z powrotu. jezeli wyleci juz czysty nowy plyn , zatrzymujesz silnik , skrecasz przewod , dolewasz plynu i po wszystkim

sprawdz jaki masz płyn w układzie: czerwony czy zielony
jeśli czerwony to użytkownicy AKP zalecają wymianę na zielony
jeśli masz zielony to dolej g004000 (Audi) lub Febi 6162(o ile nie pomyliłem numeru)

Tytuł: Re: Jak płukać?
PostNapisane: 03.sty.2007 10:34:43 
Użytkownik

Tommi_81 napisał(a):
na forum znalazłem taki opis:
wyciagasz ze zbiorniczka wyrownawczego plynu wspomagania powrot , zawartosc zbiorniczka wypuszczasz , wymywasz zbiorniczek , zalewasz go nowym plynem , odpalasz auto a w tym czasie waz powrotny wkladzasz do jakiejs wiekszej buteki przezroczystej. na bieżąco dolewasz płynu patrzac co leci z powrotu. jezeli wyleci juz czysty nowy plyn , zatrzymujesz silnik , skrecasz przewod , dolewasz plynu i po wszystkim

sprawdz jaki masz płyn w układzie: czerwony czy zielony
jeśli czerwony to użytkownicy AKP zalecają wymianę na zielony
jeśli masz zielony to dolej g004000 (Audi) lub Febi 6162(o ile nie pomyliłem numeru)

Serdeczne dzięki za opis a jeśli ktoś ma jeszcze jakieś porady to chętnie posłucham :)

Dzięki i pozdrawiam

`S3 Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN

Strefa czasowa: UTC + 1