.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.lut.2025 16:55:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C4 Quattro] Zawieszenie przód i trochę tył
PostNapisane: 06.maja.2008 09:22:36 
Użytkownik

Auto: A8 D2FL 3.7Q
W tym wątku Hans podawał opisy poszczególnych elementów zawieszenia przedniego i tylnego w C4. Niestety fot już nie ma, a te z vagcat.com są fatalnej jakości i w dodatku mają złe numery. Czy ktoś mógłby wrzucić aktualny schemat w dobrej jakości i z numerami części?

A tak w ogóle, to chciałem robić zbieżność, bo na koleinach mnie ciąga. Przedtem jednak chciałem sprawdzić, czy nie trzeba nic w zawiasie robić, co by dwa razy nie latać na ustawianie zbieżności. Okazało się, że do wymiany są:
- tuleje wahaczy z przodu - zarówno te, które łączą wahacz z budą, jak i wahacz ze stabilizatorem. Te drugie mają 2000km i na szarpakach rzeczywiście widziałem, jak się wszystko giba :(: A nie kupowałem szajsu (TRW i Lemforder). Może coś źle poskładałem?

Obrazek

Obrazek

- tuleje przednie zawieszenia tylnego. Co prawda nie widać było jakichś większych luzów, ale są już mocno sparciałe.

Teraz pytanie: :diabel: sworznie w wahaczach są OK i nie chciałbym ich wymieniać (kiedyś w omedze miałem jeszcze fabryczne z jednej strony i dawały radę, a zamienniki z drugiej i leciały co 10000km). Z tego co mi wiadomo tuleje przy mocowaniu do nadwozia są wprasowywane. Ciężko to wyciągnąć i założyć nowe? Czy pierwszy lepszy mechanior (a może ja sam) da radę?

P.S. Przy okazji zrobiłem badanie amorków: Przód L=77%, P=74%; Tył L=67%, P=72%. Może być, czy już negocjować ze skarbonką? :diabel:

P.P.S. A może kiepskie prowadzenie w koleinach to wina opon? Na zimówkach było raczej OK... Szerokość taka sama - 205.

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2008 08:39:35 
Użytkownik

wypowiem sie tylko na temat tych tulei do wahaczy, wymienialem jakies 15k temu i ostatnio jak bylem na szarpakach to koles mi powiedzial ze sa znowu do wymiany i mam takie dziwne wrazenie ze one poprostu takie sa, ze sie gibaja w lewo i prawo jakby zawsze byly zuzyte (chos moje wygladaje odrobine lepiej od Twoich). Po ich wymianie nie mialem odczucia aby sie cokolwiek poprawilo, auto trzyma sie drogi tak samo.

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2008 14:59:55 
Użytkownik

Dzięki za info - cenna opinia. Mam jeszcze małe podejrzenie, że tuleje na fotkach mocniej się ruszają, jeśli tuleje z drugiej strony wahacza są mocno wyrobione. Niedługo sprawdzę tą teorię...

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2008 20:20:58 
Użytkownik

Na tych tulejach gumowych musi pracowac i nie jest to zadna wada ale trzeba po pewnym czasie poprawic skrecanie. Wazne aby nie bylo luzu na sworzniu wahacza.

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2008 06:36:06 
Użytkownik

No i pracuje, ale za mocno (przynajmniej z jednej strony). Luzu na sworzniu nie ma. Wymienię profilaktycznie razem z drugą tuleją.

Strefa czasowa: UTC + 1