.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.lut.2025 02:37:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Allroad 2.7 t 2004r.] blad zawieszenie
PostNapisane: 21.lip.2008 12:22:17 
Użytkownik

Witam,
od 2 tygodni jestem szczesliwym posiadaczem w.w. Allroad-a,powiem tylko jedno zakochany jestem.
Wczoraj parkowałem samochód w dosyć nietypowym miejscu ( nierówny teren),po okolo 2 godzinach , zapalam samochod jade oklo 300 m. i wtedy zapalila sie lampka zawieszenie .Samochod tylko sie upuszczal i nie chcial sie podniesc z powrotem.Po zgaszeniu i ponownym uruchamianiu , wszystko wrocilo do normy.
Vag-com wyplyl to:
Address 34: Level Control Labels: 4Z7-907-553.lbl
Part No: 4Z7 907 553 F
Component: - 2C1A1 X060
Coding: 25500
Shop #: WSC 00533

1 Fault Found:
01399 - Relay for Level-Control Compressor (J403)
28-10 - Short to Plus - Intermittent
Czytalem piekny watek Stamleja na temat tego zawieszenia , jedyna namiastka, odnosnie tego bledu ,jest ze trzeba zmienic ten "Relay".
Pytanie: zrobic to? czy poczekac czy jeszcze raz az znowu mi wykreci ten numer?
II-gi pytania jak barzdo uwaznie poslucham to slychac ,szczegolnie rano przez 1-szy 500 metrow jak puka cos z przodu samochodu,i wlacza sie wtedy pompa z tylu ze 3 razy na krotko .Pozniej przez caly dzien jest spoko.
Sprawdzilem temperatury pompy na postoju po krotkiej jazdy 48 stopni.Czy mam czym sie martwic?

Z gory dziekuje za informacje

Olek

AUDI A6 99 Avant tip.Q 2,5 TDI sprzedany
AUDI ALLROAD 2.7T 2004 MANUAL(chip na 300 p.s.)

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2008 13:23:08 
Klubowicz

Wyczyść (np. MOTIPEM do styków) wszystkie złączki elektryczne w tylnym "module" zawieszenia (od podwozia, za tylną osią, tam gdzie jest zamocowany kompresor, rozdzielnia powietrza, etc.). Czasem śniedzieje też wtyczka (piny) przy sterowniku (w lewej kieszeni bagażnika), a "ten cały relay" też warto "za jednym razem" sprawdzić/oczyścić/przekonserwować styki.

Pamiętaj aby wszelkie czynności wykonać NA ROZŁĄCZONYM AKUMULATORZE i nie włączać zapłonu kiedy którakolwiek wtyczka jest odpięta.

NIE ZMIENIAJ położenia (ustawienia) sterownika (on ma byc "tak krzywo") i obchodź się z nim jak z jajkiem ... ;) .

Zasadniczo - nawet po wykonaniu tak prostych prac przy złączach elektrycznych - powinno się na nowo zaprogramować parametry nastawne ale podchodząc do sprawy z głową - raczej żadne wartości nie zostaną utracone ... .

Reasumując - problem jest naprawdę niewielki ale szkoda "męczyć" elektronikę np. słabym kontaktem, dlatego zdecydowanie powinieneś (miom zdaniem) poprawić jakość wszelkich połączeń elektrycznych.

Temperatura kompresora znakomita !!! Z Twojego opisu (oraz rocznka produkcji) nie wyrokowałbym żadnych poważnych awarii ... ;) .

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2008 13:46:09 
Użytkownik

Dizeki Piotrus,
w Sobote postaram bardzo dokladnie to zrobic,zachowujac szczegolna ostroznosc . :)
Na wszelkie wypadek bede badal sprawe przeprogramowanie.
Chyba majac ori vag-com z wersja 805,w razie potrzeby,nie bede mial problemu z wykonaniem tego :?: I to biorac pod uwage ze zawsze moge liczyc na twoja i innych kolegow z AKP :peace:
Pozdrawiam
Olek

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2008 14:07:26 
Klubowicz

olekbg napisał(a):
Dizeki Piotrus,
w Sobote postaram bardzo dokladnie to zrobic,zachowujac szczegolna ostroznosc . :)

Mam nadzieję ... :P :): .

olekbg napisał(a):
Na wszelkie wypadek bede badal sprawe przeprogramowanie.
Chyba majac ori vag-com z wersja 805,w razie potrzeby,nie bede mial problemu z wykonaniem tego :?:

W procedurze programowania zawiasu "komputer" nie jest tak istotny, jak idealnie równe podłoże na którym stoi samochód oraz dokładność pomiarów odległości koła od krawędzi błotnika, prawidłowe ciśnienie powietrza w oponach i co tam jeszcze ... .
Szczerze mówiąc - osobiście uważam, że lepiej jest zachować parametry zaprogramowane na odpowiednio przygotowanym stanowisku (np. w dobrym serwisie) niż zrobić to w garażu lub na parkingu. Dlatego gorąco Cię namawiam do szczególnej uwagi przy czyszczeniu "głupich" złączek ale jak widzę - rozumiemy się bardzo dobrze ;) .

olekbg napisał(a):
I to biorac pod uwage ze zawsze moge liczyc na twoja i innych kolegow z AKP :peace:

Na pomoc oczywiście możesz liczyć ale wiem, że poradzisz sobie śpiewająco ;) :peace:

PS: Stamlej - oczyma duszy juz Cię widzę, jak zasuwasz z laptopikiem do Bułgarii pomóc Olkowi ... :P :): .
(głupi żart, wiem ...)

:D :-) :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2008 22:35:42 
Użytkownik

olekbg napisał(a):
majac ori vag-com z wersja 805

Można Olku wiedzieć ile taka przyjemność kosztuje? :):

Piotruś napisał(a):
PS: Stamlej - oczyma duszy juz Cię widzę, jak zasuwasz z laptopikiem do Bułgarii pomóc Olkowi ... :P :):

Hehe :peace: Może się ustawimy w połowie drogi ;) ;) Bo to ciut daleko jest :): :peace:

Ale tak jak Piotruś pisze - pewnie żadnej poważnej usterki nie ma - masz już naprawdę porządną zawiechę u siebie. Czyszczonko instalacji i przekaźnika raczej rozwiąże sprawę - a przy okazji da Ci wieeeelką satysfakcję z rozwiązanego problemu :peace: A jeżeli tak by się stało że problem jednak pozostanie - to będziesz wiedział co wymienić i w jaki sposób więc zrobisz to sobie sam po kosztach ;)

W razie czego na naszą pomoc możesz liczyć :)

Tytuł:
PostNapisane: 23.lip.2008 11:33:41 
Użytkownik

Stamlej napisał(a):
olekbg napisał(a):
majac ori vag-com z wersja 805

Można Olku wiedzieć ile taka przyjemność kosztuje? :):

349$(HEX+CAN-USB)+85$(przyslyka) +clo+vat wyslo oklo 330 euro....
Ale powiem tak WARTO.

Co do bledu to drugi raz sie nie pojawil.Na razie nie dotkne do tych stykow bo cos jeszcze zepsuje :P

Pozdrawiam

Olek

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2008 17:57:57 
Użytkownik

Witam kolegów .
Podpinam się do tematu bo pojawił mi się problem z sprężarka do regulacji zawieszenia.
Mam Audi Allroad 2.5 Tdi rocznik 2001 wersja angielska.
Dziś wracając do domu w 5 osób nagle coś zaczęło mi "pyrczeć" z tyłu, jak sie okazało to w chwili pracy tej sprężarki słychać taki dość głośny dźwięk, nie wiem czy to coś poważnego czy mogę do tego podejść sam i spróbować to naprawić czy czeka mnie serwis. Ma ktoś jakąś teorie na ten temat? a może to częsta usterka. Z góry dziękuje za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2008 23:52:52 
Użytkownik

u mnie też słysze jak kompresor pracuje... narazie się przezwyczaiłem. pompuje dobrze tylko tyle że jest trochę głośny.
Jakiegoś ładnego dnia :D go wyciągnę i zajrzę do niego... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 11.sie.2008 19:30:22 
Użytkownik

No właśnie znalazłem kompresor i ewidentnie to on wydaje takie dzięki jak tani kompresor z Tesco do pompowania kół. Znalazłem na allegro cena 999zł lub na eBayu w angli cena 200 funtów, oczywiście części używane. Teraz sie zastanawiam czy wymieniac czy zostawic, pompuje prawidłowo tylko ten dzwięk mnie doprowadza do szału.

Strefa czasowa: UTC + 1