.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 08:05:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4] Zddechły zegary - gdzie naprawić?
PostNapisane: 30.wrz.2014 08:20:12 
Użytkownik

Siema. Od dłuższego czasu miałem sporadyczne przywieszanie się zegarów. Objawy:

- zatrzymane w miejscu wskaźniki obrotomierza i prędkościomierza (nawet po wyjęciu kluczyka)
- krzaki na cyfrowym wyświetlaczu przebiegu
- brak wskazań poziomu paliwa
- zatrzymany zegarek

Do tej pory wystarczyło 'profesjonalne' uderzenie dłonią w zegary. Od wczoraj nie daje to efektu. Zegary wyjmowałem już 2-krotnie ale nic nie zauważyłem. Wczoraj jeszcze raz wyciągałem i przelutowałem ponownie wszystkie piny 3 układów na laminacie - ale bez rezultatu...

Pozostaje pytanko czy i gdzie można naprawić takie zegary. Jaki może być orientacyjny koszt oraz czy i jakie mogę zainstalować zamiennie z tymi które mam (zegary VDO 240km/h). Dokładne oznaczenie mogę podać później...
Czy np. z 2.5TDI powinny pasować bez problemu? Nie mam kompa...

Tytuł: Re: [A6 C4] Zddechły zegary - gdzie naprawić?
PostNapisane: 30.wrz.2014 19:31:35 
Użytkownik

Auto: A3 2.0FSI
Wymiana zegarów wiąże się zawsze z klonowaniem starych i kodowaniem adaptacją nowych . Magik za taką usługę krzyknie Ci od 400-600 pln. Czyli immo , klucze , przebieg , vin .. auto będzie myślało że ma stare zegary.
Możesz też jak jesteś pewny pochodzenia nowych i sterowników w swoim aucie zrobić to w ASO .. koszt przełożenia i zakodowania to około 300 w zależności od ASO . Jedyna różnica ASO nie ustawi Ci przebiegu starych zegarów w Nowych . Przebieg ustawiają tylko w zegarach z przebiegiem max 100km :) czyli wyjdzie 300 + korekta licznika 200-300. Lepiej to ogarnąć za jednym zamachem. Poszukaj zakładu , który naprawia takie zegary i na miejscu spytaj się o koszt naprawy lub czy są w stanie przekodować nowe.
Da się wszystko. Ja w swojej A3 2004 r musiałem wymienić na nowe bo stare zdechły , założyłem z 2011 poliftowe i wszystko śmiga OK.
Z tego co mi wiadomo ważne jest tylko czy to ON czy PB całą resztę można przekodować. Jedna kwestia znaleźć człowieka z odpowiednią wiedzą.
W twoim przypadku zegary są starszej generacji więc cena za usługę będzie niższa . Ale myślę że spróbuj naprawić , jak kupisz tej generacji co Twoje nie masz pewności ile pochodzą a koszty poniesiesz. Średnio za naprawę zegarów biorą 300. Wpisz w necie naprawa zegarów a wyskoczy Ci firma , która dokonuje takiej usługi wysyłkowo . Po opisaniu problemów powiedzą CI czy nadają się do naprawy czy do recyklingu.

PostNapisane: 09.paź.2014 20:17:44 
Użytkownik

Konio napisał(a):
Wymiana zegarów wiąże się zawsze z klonowaniem starych i kodowaniem adaptacją nowych . Magik za taką usługę krzyknie Ci od 400-600 pln. Czyli immo , klucze , przebieg , vin .. auto będzie myślało że ma stare zegary.

Nie wiem ale chyba się trochę rozbiegałeś... Przede wszystkim po co VIN, o co kaman z immo (u mnie nie ma w zegarach) - więc i kluczyki odpadają. Wczoraj kupiłem i założyłem zegary z fisem od benzyny V6 w automacie, przełożyłem tarczki i po przekodowaniu silnika z benzyny na 4cyl. diesel śmiga choć zaniża nieco wskazania rpm i km/h (o ok. 10%). Przed przekodowaniem oczywiście odczyt był jeszcze bardziej niespójny.
Fis rzecz jasna martwy, ale może dociągnę skądś chociaż wskazanie spalania...

Nie było programowania wsadu, inna sprawa, że np. VCDS czy VagCom tu i tam wykazywały objawy zrywania komunikacji (ale np. inspekcje i olej udało się bezproblemowo skasować, czy też odczytać pin do immo czy kąt wtrysku).

W tej chwili (oprócz małego przekłamywania rpm i km/h) najbardziej irytuje mnie przebieg 14tys km :/ wolałbym wprogramować stare dobre 255tys. - niestety podczas prób zapisu VCDS się wykłada - może nie tędy droga... :039:

PostNapisane: 12.paź.2014 09:44:40 
Użytkownik

Mały update... Wczoraj dorobiłem sterowanie komputerem i dociągnąłem sygnał spalania:

https://www.youtube.com/watch?v=E6DEv5TIMY8

Jako, że posiadam jeszcze obie kostki T26/T26a spróbuję dorobić do nich zasilanie 12v celem odpalenia zegarów na stole. Być może w ten sposób dostanę się do eepromu zegarów i przeprogramuję przebieg VagEeprom'em...

PostNapisane: 13.paź.2014 20:55:21 
Użytkownik

Auto: A3 2.0FSI
Masz rację pomyliłem generację zegarów... :)

Strefa czasowa: UTC + 1