Cześć posiadam Audi 80 2.6 ABC + sekwencja LPG, problem polega na rozładowywaniu przez komputer silnika akumulatora, ale po kolei: Szukanie usterki zacząłem od wyciągania bezpieczników i przekazników obserwując wskazania miernika, odpiąlem nawet wszytskie wtyczki z czujników umieszczonych pod maską, a także pompke centralnego zamka, niestety miernik wciąż pokazywał wartość 170mA. Następnie odpiąłem jedną z wtyczek komputera silnika tzw. ECU i tu połowa sukcesu bo wkońcu znalazłem zlodzieja. Komputer podpięty jest bezpośrednio pod akumulator i niezabezpieczony żadnym bezpiecznikiem. zakładając kleme na akumulator nie ma poboru a gdy tylko podam napięcie po stacyjce tzn. przekręce kluczyk na pierwszą pozycje bądz uruchomie silnik i wyłacze zaczyna sie kradzież prądu przez ECU i trwa to non stop (tak jakby komputer cały czas był w stanie gotowości a nie trybie czuwania). zabrałem ecu do domu i podłaczylem zgodnie ze schematem masa- styk D1 i D9 plus stały- styk D5 plus po stacyjce- styk D4 potwierdziło sie że po podaniu masy i stałego plusa a nastepnie podaniu plusa po stacyjce wszystko jest wporzadku gdy tylko odłacze plus po stacyjce zaczyna sie znaczny pobór prądu.Rozebrałem ecu posprawdzalem luty,tranzystory i diody te elementy zdają sie być wporządku, nic się także zbytnio nie grzeje. Niestety nie mam drugiego ecu, a te staram sie naprawić. numer Audi: 4A0 907 473 A dodam że auto jeżdzi i nie mam żadnych problemów z kulturą pracy silnika, diagnozowałem także vagiem który nie wykrywa żadnych błedów. Być może miał ktoś taki problem i udało Mu sie go rozwiązać jeśli tak to prosze o informacje. Pozdrawiam
|