.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 12:33:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] duży pobór prądu przez ECU silnika
PostNapisane: 18.sty.2012 19:35:58 
Użytkownik

Cześć posiadam Audi 80 2.6 ABC + sekwencja LPG, problem polega na rozładowywaniu przez komputer silnika akumulatora, ale po kolei:
Szukanie usterki zacząłem od wyciągania bezpieczników i przekazników obserwując wskazania miernika, odpiąlem nawet wszytskie wtyczki z czujników umieszczonych pod maską, a także pompke centralnego zamka, niestety miernik wciąż pokazywał wartość 170mA. Następnie odpiąłem jedną z wtyczek komputera silnika tzw. ECU i tu połowa sukcesu bo wkońcu znalazłem zlodzieja. Komputer podpięty jest bezpośrednio pod akumulator i niezabezpieczony żadnym bezpiecznikiem. zakładając kleme na akumulator nie ma poboru a gdy tylko podam napięcie po stacyjce tzn. przekręce kluczyk na pierwszą pozycje bądz uruchomie silnik i wyłacze zaczyna sie kradzież prądu przez ECU i trwa to non stop (tak jakby komputer cały czas był w stanie gotowości a nie trybie czuwania). zabrałem ecu do domu i podłaczylem zgodnie ze schematem
masa- styk D1 i D9
plus stały- styk D5
plus po stacyjce- styk D4
potwierdziło sie że po podaniu masy i stałego plusa a nastepnie podaniu plusa po stacyjce wszystko jest wporzadku gdy tylko odłacze plus po stacyjce zaczyna sie znaczny pobór prądu.Rozebrałem ecu posprawdzalem luty,tranzystory i diody te elementy zdają sie być wporządku, nic się także zbytnio nie grzeje.
Niestety nie mam drugiego ecu, a te staram sie naprawić.
numer Audi: 4A0 907 473 A
dodam że auto jeżdzi i nie mam żadnych problemów z kulturą pracy silnika, diagnozowałem także vagiem który nie wykrywa żadnych błedów.
Być może miał ktoś taki problem i udało Mu sie go rozwiązać jeśli tak to prosze o informacje.
Pozdrawiam

Tytuł: Re: [ALL] duży pobór prądu przez ECU silnika
PostNapisane: 27.sty.2012 23:14:58 
Użytkownik

Komputer silnika w ABC tak ma,pobiera prad przez 1,5 godz po zgaszeniu silnika.Gdzieś już na forum było na ten temat.

Strefa czasowa: UTC + 1