.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 18:42:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A3 8P] problem z klimatyzacją
PostNapisane: 30.kwi.2012 18:35:51 
Użytkownik

Wydaję mi się że mam problem z klimatyzacją. Klimę nabiłem, została sprawdzona szczelność, kompresor się włącza co można zauważyć po wskazówce na obrotomierzu, wentylator klimy chodzi czyli jest odpowiednie ciśnienie w układzie lecz jest mało wydajna i też w trybie AUTO przy ustawionej temperaturze 16C dmucha całą mocą i nie schodzi automatycznie niżej czyli nie schładza do tej wartości wnętrza samochodu. Przecież przy ustawieniu na 16C to powinienem zamarzać w upalny dzień. A może ten typ tak już ma?

Zauważyłem jeszcze jedno dziwne zachowanie climatroniku ale gdy temperatura zewnętrzna była niska i trzeba było grzać w środku. Otóż przy grzaniu, oczywiście przy wyłączonej klimatyzacji i wyłączonej funkcji AUTO climatronik i tak sam zwiększał potem zmniejszał siłę nadmuchu. Jak dla mnie to jest dziwne zachowanie ponieważ za automatyczną siłę nadmuchu odpowiada właśnie funkcja AUTO, a przy wyłączonej jest tryb MANUALNY czyli nic nie powinno się przestawiać bez mojej ingerencji. Tak jest czy może się mylę? Co może być nie tak?

Tytuł: Re: [A3 8P] problem z klimatyzacją
PostNapisane: 01.maja.2012 12:03:40 
Użytkownik

z tego co piszesz wynika, że masz problem.
klimatyzacja w 8P jest oparta o system z N280, pojemność R134a wynosi 525+/-25 gram, co w samochodzie tej wielkości oznacza zamrażanie podróżujących w nim ciał.

99,9% kolesi uzupełniających R134a nie żadnego pojęcia o diagnostyce klimatyzacji, pojemnościach i tworzeniu próżni.

jeżeli masz VDCS pod ręką, to sprawdzisz sobie samodzielnie sprawność całego układu:
1. temp. zew. >16*C;
2. uruchamiasz silnik, klimatyzacja wyłączona [Econ - ON], nawiew w trybie AUTO;
3. przejeżdżasz ok. 5 - 7 km, następnie zatrzymujesz samochód w cieniu [np. garaż], silnik pracuje;
4. włączasz VCDS > 08 - Auto HVAC:
- grupa 001.2 [czyli grupa 001, pozycja 2]: powinno być 0;
- grupa 001.4 - sprawdzasz niskie ciśnienie - jego wartość minimalna wynosi w zależności od temp. zew.:
Obrazek

jeżeli powyższe jest OK, to przechodzisz do następnego etapu, jeżeli ciśnienie jest zbyt małe, to znaczy, że masz za mało czynnika w układzie.

następny etap:
1. temp. zew. > 16*C;
2. uruchamiasz silnik, klimatyzacja włączona, temp. na LO, nawiew ustawiony na kratki środkowe [dash panel, środkowy przycisk], szyby zamknięte, nawiew na 3/4, recyrkulacja włączona, podnosisz obroty do 2000 rpm;
3. VCDS > 08 - Auto HVAC:
- grupa 001.1: > 0.3A;
- grupa 001.2: > 30%;
- grupa 001.4: > więcej niż w tabelce powyżej [zazwyczaj 12-16bar], lecz mniej niż 29bar;
- grupa 009.3: po 5 min. ma być maks. o 3*C więcej niż w 010.1;
- grupa 009.4: po 5 min. ma być maks. o 3*C więcej niż w 010.1;
- grupa 010.1: po 5 min. ma być temp. jak na obrazku poniżej [czyli ok. 2-5*C]:
Obrazek

jeżeli powyższe jest OK, to znaczy, że jesteś gorącokrwisty i wszędzie będzie Ci ciepło.

jeżeli:
- ciśnienie jest zbyt niskie po obu stronach: za mało czynnika;
- ciśnienie jest zbyt wysokie po obu stronach: za dużo czynnika;
- ciśnienie niskie jest OK, a wysokie za duże: układ zapowietrzony.

w każdym z trzech powyższych przypadków chłodzenie będzie niewystarczające.

Anthem Advanced 1

:P(|)

PostNapisane: 01.maja.2012 13:12:27 
Użytkownik

Słuszna uwaga na początku odpowiedzi, niestety nie wystarczy mieć tylko maszynę do nabijania żeby się nazywać fachowcem jak to większość serwisów zapewnia :D . Niestety nie posiadam VAGa ani interfejsu do mojego auta. No nic trudno będę szukał jakiegoś serwisu niech się wypowiedzą co o tym moim przypadku myślą :D .

PostNapisane: 02.maja.2012 17:30:49 
Użytkownik

Byłem w jednym takim serwisie niby specjalizującego się w klimatyzacjach. Podłączyli do maszyny, sprawdzili ciśnienie w układzie (podobno książkowe), ilość czynnika (odessali 500g) i temperaturę w kratkach wewnątrz pojazdu (przy ustawieniu na LOW termometr pokazał +5 stopni). Twierdzą że wszystko ok i że ten typ tak ma. Jakieś sugestie??

PostNapisane: 29.wrz.2012 19:48:25 
Użytkownik

Wiadomo, serwis serwisowi nierówny. Ja zawszę patrzę np. na ogólny stan warsztatu, wyposażenie, itp. Poza tym lepiej jednak wybierać serwisy, które specjalizują się tylko w klimatyzacji (jak np. Perfectclima.pl), a nie jest to ich tylko dodatkowe, od czasu do czasu, zajęcie.

PostNapisane: 02.sie.2014 06:31:15 
Użytkownik

meszrum napisał(a):
z tego co piszesz wynika, że masz problem.
klimatyzacja w 8P jest oparta o system z N280, pojemność R134a wynosi 525+/-25 gram, co w samochodzie tej wielkości oznacza zamrażanie podróżujących w nim ciał.

wiekszych pierdół z zyciu nie czytałęm , n280 to tylko zawór na sprezarce zamiast sprzegiełka
ilosc czynnika w układzie to tez zaden wyznacznik , ale im pojemnieszy układ tym zimniej a 500 to tyle co kot napłakał , ledwo przenosi

Strefa czasowa: UTC + 1