.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 06:18:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4] Problem z montażem sportowej kierownicy
PostNapisane: 02.cze.2015 10:48:59 
Użytkownik

Witam,

Zwracam się z prośbą o pomoc w temacie montażu sportowej kierownicy w mojej B4-ce (rocznik 1994, oryginalnie motor NG, obecnie ABZ). Teoretycznie nie powinno być z tym problemu, ale życie po raz kolejny pokazuje, iż teoria od praktyki różni się diametralnie.

Zakupiłem kierownicę QMS 35cm oraz nabę Momo o oznaczeniu 2507. Kłopot pojawia się podczas próby montażu naby a polega on na tym, iż:
a. Naba wyposażona jest w bolec do klaksonu, więc oczekiwana jest obecność bieżni w osłonie przełącznika zespolonego.
b. Moja osłona przełącznika zespolonego nie posiada jednak bieżni i jednocześnie jest wyposażona w bolec do klaksonu.

Całość prezentuje się następująco:

Obrazek
Obrazek

Widać zatem, iż naby w tej formie nie uda się założyć. Próbowałem zatem znaleźć inną, która nie posiada bolca od klaksonu i jednocześnie ma w sobie bieżnie. Wybór padł na inny produkt wspomnianej firmy Momo 8010. Jest to naba dedykowana do B2. Wygląda ona jn.:

Obrazek

Zamiana okazała się półśrodkiem. Nabę da się zamontować, jednakże występują dwa problemy:
a. Bieżnia i sama naba są dosyć wąskie, co skutkuje brakiem działania klaksonu. Po prostu bolec w obudowie pająka nie ma styku z bieżnią. Klakson zatem nie działa.
b. Cypel w nabie do odbijania kierunkowskazów jest nieco za krótki, zatem ... kierunki nie odbijają.
Zaznaczone jest to poniżej:

Obrazek
Obrazek

Poszukiwania kolejnej naby zostały wznowione. Obdzwoniłem kilka sklepów i hurtowni wyjaśniając na czym polega zaistniała sytuacja. Niestety wszyscy rozkładają ręce i dziwią się iż do mojego samochodu nie pasuje dedykowana, wspomniana już naba Momo 2507, czyli ta:

Obrazek

Zacząłem się zastanawiać, czy może to z samochodem coś jest nie tak. Zauważyłem, iż większość B4-ek (nie wiem czy to przypadek czy reguła) ma wyskalowany prędkościomierz do 220km/h (u mnie do 260km/h), zaś osłona pająka prezentuje się zupełnie inaczej niż u mnie. Wygląda to tak:

Obrazek

i do ww. zestawu pasowała by wspominana naba Momo 2507.

I teraz pojawia się pytanie, co mogę zrobić. Czy jest możliwa wymiana jedynie osłony przełącznika zespolonego? Czy konieczna będzie wymiana całego pająka?

Przełączników i obudów na allegro/olx jest od zatrzęsienia,np:

http://allegro.pl/52007-przelacznik-zes ... 35416.html
Obrazek

Dajcie proszę tylko znać, czy kierunek w którym zmierzam jest prawidłowy.

Z góry dziękuję za pomoc i zrozumienie.

Tytuł: Re: [80 B4] Problem z montażem sportowej kierownicy
PostNapisane: 02.cze.2015 21:17:18 
Użytkownik

Auto: 2x C3, 2x A6 C4
Pierwsza część odpowiedzi będzie mało pomocna.
Wrzuć zwykłą kierownicę i po problemie :D

A co do pająka to spokojnie wymienia się osobno pająk a osobno obudowę.
Do obudowy idzie przewodzik z konektorem, który wsuwa się w pin wystający z bieżni w obudowie. Jeżeli foto nr. ukazuje twoją obudowę to wywal to dziadostwo i znajdź najzwyklejszą obudowę pająka z B4. Wtedy wszystko zadziała z tą pierwszą nabą ;)

Było:100 C3 2.5 TDI 1T x3, 406 1.9TD XUD, 80 B3 Sport Edition 1.8PM, 100 C4 2.3 NG, 100 C3 2.0 TD NC, A6 C4 2.6 ABC, A6 C4 2.5TDI AEL, 406 2.0HDI RHZ, Octavia 1.8T AUM, A4 B5 1.8 ADR, A6 C4 2.6 quattro, 80 B3 1.6TD SB, Passat B5FL 1.9TDI AWX, A6 C4 2.5TDI AEL
Renault Laguna II 1.9 dCI F9Q 750 2008-...
Honda Shadow VT600 `96 2012-...
Audi 100 C3 2.5 TDI 1T 2009-...
Audi A6 C4 2.6 ABC quattro 2015-...
Audi 100 C3 1.8 4B 2018-...
Audi A6 C4 2.5 TDI AEL + czips 2019-...

Strefa czasowa: UTC + 1