Witam, z góry przepraszam za założenie tematu w złym dziale, ale jestem nowym forumowiczem oraz niedoszłym właścicielem audi a6 z USA. Samochód, będzie u mnie na podwórku za miesiąc. Jak wiadomo autka z tamtego rynku są mniej lub bardziej uszkodzone. Moje uszkodzenia są kosmetyczne polegające na wymianie blach dlatego w głównej mierze miałbym naprawić je samodzielnie. Odkręcenie starego elementu i wkręcenie Nowego to raczej żaden problem.
Kłopot natomiast pojawia się przy oświetleniu i tu moje pytania:
1. Jakie lampy murze kupić do mojego modelu, żeby spełniały normy EU. Pytanie dotyczy zarówno oświetlenia z przodu jak i z tyłu. Na allegro widziałem przerobione lampy tylne. Czy mogę takie kupić oraz założyć na zasadzie plug&play? Jak poradzić sobie z oświetleniem przeciwmgielnym z tyłu. Z tego co wiem, to trzeba dołożyć przycisk. ale czy elektryka jest doprowadzona, czy trzeba jeszcze bawić się kablologią?
-Światła przednie. Czy mogę kupić światła od europejskiej wersji? Zauważyłem, że zdecydowana większość aut ma lampy z USA tylko zmienione kodowanie w module lamp. Kodowanie powoduje, że nie świecą sie te charakterystyczne obrysówki pomarańczowe, które są wymagane z USA.
2. Co z nawigacją? MMi ma tylko mapy Stanów Zjednoczonych
Poszukuje kodera na Dolnymśląsku, który wgra Polski soft do MMi oraz mapy Europy oraz przekonwertuje jednostki. Oczywiście proszę o jakiś namiar na taką osobę.
3. Jak wygląda sprawa z radiem? Też kwestia kodowania? Czy może sprawa jest bardziej skomplikowana??
Bardzo prosze o kontakt z osobą, która robiła takie zabiegi, bądź jest w temacie. Chciałbym wszystko ogarnąć jak w sposób jak najprostszy. Raczej nikt nie lubi sobie utrudniać życia
P.S Dodam, ze cały czas mowa o Audi A6 C7 2012r. 3.0 TFSI.
Pozdrawiam