.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 07:58:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B3] Kupiliśmy 90 B3 quattro - kilka pytanek do speców....
PostNapisane: 17.wrz.2006 20:59:33 
Użytkownik

Witajcie.
Chroba, którą zaraziłem się na Zimowym Zlocie AKP w Kielcach - quattrofobia - zaowocowała wczoraj zakupem Audi 90 B3 quattro. Od razu podziękuję Martabowi i Hansowi za cenne uwagi - mieliście, Chłopy, racje - "7A" to jest to :peace:

Auto będzie przechodziło wielomiesięczoną kurację upiększająco/rezaczowo/anty-wsio-tuningową. :zly:
Mam więc od razu sporo pytań:
1) jak zdjąć (krok po kroku) przedni i tylny zderzak. Muszę poprawić mocowanie chromów (tak,tak.....są wszystkie, nieuszkodzone :) ) z tyłu muszę zdjąć zderzak, bo zakładać będę czujniki parkowania
2) w klimatroniku mam przycisk recyrkulacji (no wiecie, taki po lewej stronie, nieco z boku) niestety jego wciskanie niczego nie powoduje. Czy tam powinna zapalać się jakaś kontrolka? Czy ten przycisk działa tylko podczas pracy kompresora (czyli np. w trybie AUTO) czy zawsze?
3) Jak zdjąć z kolumny kierownicy przełącznik kierunkowskazów. Przy włączaniu migacza w lewo, dźwignia lekko "strzela", takie niemiłe pstryknięcie.
4) czy w tylnym zawieszeniu jest możliwość lekkiego skorygowania rozstawu osi? Mam wrażenie, że tylne koła są nieco przesunięte do przodu.
5) czy jest możliwość "podciągnięcia" linki hamulaca ręcznego? Ham. trzyma mocno, ale dźwignia łapie dopiero na 7-mym lub 8-mym ząbku....

Będę wam wdzięczny na pomoc w wyżej wymienionych punktach. Przyświeca mi myśl doprowadzenia autka do stanu "jak z salonu". A sami wiecie: Ile jest pięknie zadbanych 90 B3 Q 7A

Tytuł:
PostNapisane: 17.wrz.2006 21:28:57 
Użytkownik

ja Ci nic nie pomoge,ale zapotaj fotkę ,bo chetnie zobacze :)
ps.Navi wsadz :)

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2006 09:28:19 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
bubu05 napisał(a):
ja Ci nic nie pomoge,ale zapotaj fotkę ,bo chetnie zobacze :)
ps.Navi wsadz :)

Dołączam się do prośby, pokaż fotkę :)

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł: Re: [B3] Kupiliśmy 90 B3 quattro - kilka pytanek do speców..
PostNapisane: 18.wrz.2006 09:43:11 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
cygaro-avant napisał(a):
Witajcie.
Chroba, którą zaraziłem się na Zimowym Zlocie AKP w Kielcach - quattrofobia - zaowocowała wczoraj zakupem Audi 90 B3 quattro. Od razu podziękuję Martabowi i Hansowi za cenne uwagi - mieliście, Chłopy, racje - "7A" to jest to :peace:

Auto będzie przechodziło wielomiesięczoną kurację upiększająco/rezaczowo/anty-wsio-tuningową. :zly:
Mam więc od razu sporo pytań:
1) jak zdjąć (krok po kroku) przedni i tylny zderzak. Muszę poprawić mocowanie chromów (tak,tak.....są wszystkie, nieuszkodzone :) ) z tyłu muszę zdjąć zderzak, bo zakładać będę czujniki parkowania
2) w klimatroniku mam przycisk recyrkulacji (no wiecie, taki po lewej stronie, nieco z boku) niestety jego wciskanie niczego nie powoduje. Czy tam powinna zapalać się jakaś kontrolka? Czy ten przycisk działa tylko podczas pracy kompresora (czyli np. w trybie AUTO) czy zawsze?
3) Jak zdjąć z kolumny kierownicy przełącznik kierunkowskazów. Przy włączaniu migacza w lewo, dźwignia lekko "strzela", takie niemiłe pstryknięcie.
4) czy w tylnym zawieszeniu jest możliwość lekkiego skorygowania rozstawu osi? Mam wrażenie, że tylne koła są nieco przesunięte do przodu.
5) czy jest możliwość "podciągnięcia" linki hamulaca ręcznego? Ham. trzyma mocno, ale dźwignia łapie dopiero na 7-mym lub 8-mym ząbku....

Będę wam wdzięczny na pomoc w wyżej wymienionych punktach. Przyświeca mi myśl doprowadzenia autka do stanu "jak z salonu". A sami wiecie: Ile jest pięknie zadbanych 90 B3 Q 7A

ile dałeś?

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2006 11:22:48 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro
ad1. przedni , musisz odkrecic kierunki , nastepnie halogeny i po ich odkreceniu bedizesz mial 4 sruby mocujace zderzak do podluznic. pozniej wyhaczasz po bokach z nadkoli i masz zdiety przedni zderzak. tylni odkrecasz w bagazniku od pasa tylniego

ad2 przycisk powinien dzialac zawsze , silownik jest podcisnieniowy wiec jezeli nie ma podcisnienia w ukladzie to nie zadziala ale kontrolka powinna niezaleznie od tego sie zapalac

ad3 musisz sciagnac zaslepke kierownicy , odkrecic kiere i od dolu obudowy masz otwor do odkrecenia manetek. pozniej powinienes sobie juz poradzic

ad4 jest mozliwosc tylko zanim to zrobisz sprawdz czy zaden zacisk nie jest zapieczony i czy linki nie sa zerwane badz zapieczone. regulacja jest pod autem nad wydechem i walem w tunelu srodkowym. srednie dojscie

A4Q '03 1.9 - 15-

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2006 14:54:19 
Użytkownik

No to odpowiadam po kolei:
- navi nie wsadzę, bo albo jeżdżę z atlasem, albo z Marysią, albo znanymi trasami :P
- fotki będą wkrótce, niestety na stalowych felgach, bo kupiłem na zimówkach, a alusy to chyba dopiero na wiosnę....
- dałem 8500, czyli górna granica ceny, tuż przy progu "ceny zaporowej". A sprzedający początkowo chciał 12800 (wprawdzie z kompletem kól letnich na felgach 15") - dowcipas

A teraz do Hansa :peace:
Ad 1) czyli mam 2x po dwie śruby, tak. Jak dokładnie wyhaczyć zderzak. W cygarze ciągnę go poprostu do przodu. A w 90-tce?

Ad2) zacznę od dobrania się do sterownika klimatronica. Czy plastikową atrapę zciąga się "na chama" do przodu? Jak "bawie się" klimatyzacją i wentylacją, to słyszę, że klapy na podszybiu się ruszają. Czyli siłownik podciśnienia jest OK. Więc co może być sfakane?

Ad3) Jak zdjąć tę zaślepkę? "Ciągnąć "na chama" do siebie, czy jakieś ukryte wkręty, śruby, gwożdzie, ćwieki....

Ad4) Obejrzę zaciski i tarcze z tyłu. Jeśli wszystko chodzi z tyłu - biorę się za linkę

Dzięki, Hansik, Dzięki :peace: :piwo: :588:

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2006 15:12:02 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
Jak masz drewno to najlepiej wyciagnij radio i wtedy złap paluchami od gory i coagnij do siebie :)

Co do recyrkulacji to zaworek tym sterujacy jest z prawej strony, nad schowkiem, troche wyzej od dmuchawy :)

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2006 21:09:21 
Użytkownik

jmm napisał(a):
Jak masz drewno to najlepiej wyciagnij radio i wtedy złap paluchami od gory i coagnij do siebie :)

Co do recyrkulacji to zaworek tym sterujacy jest z prawej strony, nad schowkiem, troche wyzej od dmuchawy :)

dokladnie, jak wyjmiesz schowek i oplozysz sie w nogach pasazera to zobaczysz przyczepiony na gorze maly prostokatny sterownik do ktorego biegna roznokolorowez plastikowe wezyki.

Jesli tam jest okej i widac ze podcisnienie dochodzi, to sprobuj wyjac wentylator i tam zobaczysz klape zamykajac wlot powietrza, moze jest przyblokowana czyms?

Gratuluje, 7A + quattro to piekne polaczenie:)

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2006 05:58:24 
Klubowicz

Auto: AUDI
Zderzak wyhaczasz stając twarzą do koła ciągniesz lekko do siebie a następnie w przód (do przodu autka). Zderzak ten ma takie ranciki w nadkolu i musisz je właśnie odciągnąć żeby zaczep puścił. Co do hamulcy: jeżeli wymieniałbyś linki to mam nówki do sprzedania - pospieszyłem się z zakupem i sobie tak leżą...a winne były zaciski....

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2006 11:08:41 
Użytkownik

OK - gdyby wymiana linki okazała się konieczna; odezwę się do Ciebie. Dzięki :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1