.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 10:56:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5 II lift] regeneracja odbłyśników xenon
PostNapisane: 04.gru.2007 15:19:31 
Użytkownik

Regeneracja Odbłyśników w B5 II lift.
W mojej a4 ksenony jakoś dziwnie zaczynały świecić coraz słabiej, postanowiłem więc je wymontować i sprawdzić co jest nie tak. Okazało się że odbłyśnik jest wypalony z jednej strony, więc po lekturze w sieci różnych for zdecydowałem się na regenerację. Z pomocą przyszedł mi kolega wit.s (wielkie podziękowania) który udostępnił mi swoje powypadkowe lampy w których o dziwo odbłyśniki były bardzo podobnie wypalone do moich, wnioskując po tym że kilku kolegów może mieć podobne problemy postanowiłem zamieścić ten minifaq jak zregenerować sobie odbłyśniki.

Zaczynamy
Demontaż lamp.
potrzebny klucz to Torx 30 o długości ok. 15cm.

wykręcamy 3 śrubki dwie widoczne nr.1 i jedna nr.2 za lampą w głębi (tak jak pokazane kluczem nr.3)
Obrazek

po odpięciu dwóch wtyczek (światła i kierunkowskazy) wyjmujemy lampy ruchem jak na rysunku, najpierw na zewnątrz auta
potem lekko przekręcamy lampę do siebie.
Obrazek
trzeba to tak zrobić aby nie uszkodzić cycuszka nr. 2 pokazanego na poniższym rysunku, podczas zakładania lampy należy
pamiętać aby dobrze nim wcelować w odpowiednie miejsce.
Obrazek

teraz jak lampki mamy już na stole to je rozbieramy
rozłożenie lamp
otwieramy pokrywę żarnika ksenonowego odpinając klips 2 i wyjmując pokrywę z uchwytu 1.
Obrazek
demontujemy żarnik poprzez przekręcenie odwrotnie do wskazówek zegara i zdjęcie złączki:
Obrazek
następnie odpinamy haczyki mocujące żarnik 2 i 3 i ostrożnie wyciągamy sam żarnik 1:
Obrazek
do odkręcenia przetwornic potrzebny jest torx z dziurką (nie wiem jaki ma symbol ten klucz ja kupiłem jakiś zestawik w castoramie za 10PLNów i były tam różne dziwne końcówki)
odkręcamy 6 wkrętów
Obrazek
teraz będziemy potrzebować nóż do tapet, będziemy musieli wyciąć kawałek plastiku, który notabene chyba nie jest potrzebny, lecz żeby mieć spokojne serce po całej operacji w prosty sposób możemy go wkleić na swoje miejsce. Wpadłem na ten pomysł przypadkiem ponieważ w jednej z lamp już miałem go wyciętego więc pewnie ktoś już coś przy tym grzebał.
Tniemy po zaznaczonej linii (oczywiście równo), trzeba to zrobić przy samej krawędzi, bo inaczej nie wyjmiemy odbłyśników.
Obrazek
odkręcamy 3 śrubki mocujące soczewkę z odbłyśnikiem:
Obrazek
następnie zdejmujemy zapinki po dwie na stronę (w żółtym kółeczku)
wsuwamy płaski śrubokręt zgodnie ze strzałeczką niebieską i podważamy ruchem w dół (czerwona strzałeczka)
następnie obracamy całą soczewkę o 180st. i ściągamy dwie kolejne zapinki
Obrazek
UWAGA!
należy zapamiętać jak jest ustawiona przesłona pomiędzy odbłyśnikiem i soczewką, aby nie założyć jej odwrotnie (tak jak ja to zrobiłem za pierwszym razem i światła świeciły mi tylko w niebo :D )
teraz troszkę zabaw manualnych i wyjmujemy z lampy w kolejności przysłonkę, soczewkę i na koniec odbłyśnik, trzeba się chwilkę pogimnastykować żeby znaleźć za pierwszym razem sposób jak go wydostać z wnętrza.
Jak już mamy odbłyśnik(i) na zewnątrz to wysyłamy/zawozimy je do zakładu który to robi, w Warszawie znalazłem taki zakład:
Cytuj:
ZELMOT
Warszawa Falenica,
ul. Poezji 19
tel. 872-45-30
galwanizeria
tel. 872-08-74
lub bezpośredni do szefowej która się tym zajmuje, bardzo miła pani Wiesława Łukaszek 694-418-221

mnie kosztowało to 50pln/szt.
tak wyglądają odbłyśniki przed i po regeneracji, zdjęcie nie oddaje niestety całego efektu bo lustro raczej trudno się fotografuje ;)
Obrazek

Jak już dostaniemy zregenerowany nasz odbłyśniki to musimy wszystko poskładać w kolejności odwrotnej do rozkładania, pamiętać należy aby nie dotykać odbłyśników rękoma, tłuszcz bardzo niszczy ich powierzchnię.
Jak macie jakieś pytania uwagi to śmiało.

Tytuł:
PostNapisane: 05.gru.2007 00:10:54 
Użytkownik

czy tak samo jest w audi A6 C5 98' w wersji soczewkowej bez ksenonów ? bo światła mam tragiczne :-(

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2008 11:07:49 
Użytkownik

Właśnie jak wydziergać odbłyśniki w przypadku zwykłych lamp soczewkowych?

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 17.lut.2008 17:35:24 
Użytkownik

Panowie od A6 ja też miałem taki problem a były to głównie lampy tzn. były s przodu matowe trzeba je przepolerować i od razu wszystko się zmienia

AUDI A6 C5 2,4 1998r
PONTIAC TRANS AM 5,7L V8 1997r
JEEP GRAND CHEEROKEE 5,2 V8 1995r

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2008 16:14:41 
Użytkownik

Klosze mam gładkie jak dupa niemowlaka i nie trzeba ich polerować.
Chcę przeczyścić odbłyśniki.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Strefa czasowa: UTC + 1