.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 19:41:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a6 c5] Rozklejanie klejonych lamp przednich.
PostNapisane: 30.cze.2009 17:33:46 
Użytkownik

Mam zamienniki lamp przednich takie jak te:

http://www.youtube.com/watch?v=j4FaxuMxZBE

Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w rozklejaniu klejonych lamp?

Dzisiaj zostawiłem je u pewnego elektryka ale nie chciał sie tego podjąć.

Ogólnie to chce wymienić w tych lampach diody na mocniejsze bo niestety w dzień nie ma za bardzo efektu na tych słabych diodach.

Może ktos z forum by sie podjął albo polecili byście mi kogoś kto mógł by mi to zrobić?

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2009 19:52:46 
Użytkownik

Co do rozklejania lamp, podobno najlepsza jest metoda piekarnikowa :diabel: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2009 22:11:16 
Użytkownik

Z rozklejeniem i sklejeniem mogę CI pomóc. Z wymianą diod także, ale problem polega na tym, że może być spory problem z wpasowaniem tam czegoś o większej mocy. Musiałbym widzieć jaki typ diody tam siedzi i jak to jest zrobione i najwyżej wymyślić coś na poczekaniu, ale powiem szczerze, że pomiędzy diodą i mocną diodą nie ma wielkiej różnicy (trochę to ściema). Jeśli jest tam odbłyśnik i plastikowe szkiełko to może się coś udać. Ale nic obiecać nie mogę...

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2009 09:05:33 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):
Z rozklejeniem i sklejeniem mogę CI pomóc. Z wymianą diod także, ale problem polega na tym, że może być spory problem z wpasowaniem tam czegoś o większej mocy. Musiałbym widzieć jaki typ diody tam siedzi i jak to jest zrobione i najwyżej wymyślić coś na poczekaniu, ale powiem szczerze, że pomiędzy diodą i mocną diodą nie ma wielkiej różnicy (trochę to ściema). Jeśli jest tam odbłyśnik i plastikowe szkiełko to może się coś udać. Ale nic obiecać nie mogę...

Szkoda tylko, że mieszkamy spory kawałek od siebie :/

Lampy wyglądają tak jak te: http://allegro.pl/item670448865_audi_a6 ... k_led.html

Dioda która jest tam wklejona wygląda jak kwadracik taki szary. Naokoło są takie odblaski przy każdej z diód. Jak porównywałem sobie w sklepie jasność świecenia diód zamontowanych w mojej lampie a diód o takim samym kształcie tylko mocniejszych to była bardzo duża różnica.

Aktualnie auto mam u mechanika a lampy w domu więc korzystając z okazji chciałem to zrobić ale na miejscu niestety jak zwykle nie ma u kogo :/

Później wrzuce zdjęcia o większej rozdzielczości tej lampy.

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2009 18:32:26 
Użytkownik

ravros napisał(a):
Szkoda tylko, że mieszkamy spory kawałek od siebie :/

Lampy wyglądają tak jak te: http://allegro.pl/item670448865_audi_a6 ... k_led.html

Dioda która jest tam wklejona wygląda jak kwadracik taki szary. Naokoło są takie odblaski przy każdej z diód. Jak porównywałem sobie w sklepie jasność świecenia diód zamontowanych w mojej lampie a diód o takim samym kształcie tylko mocniejszych to była bardzo duża różnica.

Aktualnie auto mam u mechanika a lampy w domu więc korzystając z okazji chciałem to zrobić ale na miejscu niestety jak zwykle nie ma u kogo :/

Później wrzuce zdjęcia o większej rozdzielczości tej lampy.

Tam są zwykłe diody flux, wszystko się da zrobić. Tylko zacznijmy od tego ile możesz przeznaczyć pieniędzy na ten cel. Jeśli chcesz aby świeciły one tak jak oryginalne diody z audi to koszt będzie spory. Jeśli twoje reflektory są takie jak z allegro, to licząc po 8 sztuk na reflektor potrzebujemy 16 nowych diod.

Koszt jednej porządnej diody to ok 15 zł, takim diodom trzeba zapewnić jakieś chłodzenie, a nie wiadomo czy w twoich reflektorach jest na to miejsce. Trzeba by zlutować jakiś driver do tych diod. Tak więc jeśli chciałbyś mieć to zrobione porządnie to koszt samych elementów wyniesie około 400 zł.

Najtaniej wyjdzie wymienić diody z tamtych lamp na mocniejsze tego samego typu i zastosować jakiś bardziej wyrafinowany układ elektroniczny by to zasilić.
W takim rozwiązaniu koszt elementów zamknie się w 100 zł. Efekt będzie na pewno lepszy niż to co masz tam teraz, ale do oryginalnych rozwiązań będzie temu daleko.

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2009 13:10:21 
Użytkownik

Lamy wysłałem już Heveliuszowi.

O wynikach poinformuje najpóźniej w poniedziałek.

Jestem pewien że efekt będzie bez porównania lepszy od obecnego :D

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2009 13:42:02 
Użytkownik

ravros napisał(a):
Jestem pewien że efekt będzie bez porównania lepszy od obecnego :D

Heveliusz pochwal się co zamierzasz.

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2009 21:28:58 
Użytkownik

Projekt umarł?
Chętnie zobaczyłbym co zmajstrowaliście :)

Strefa czasowa: UTC + 1