ravros napisał(a):
Szkoda tylko, że mieszkamy spory kawałek od siebie
Lampy wyglądają tak jak te:
http://allegro.pl/item670448865_audi_a6 ... k_led.htmlDioda która jest tam wklejona wygląda jak kwadracik taki szary. Naokoło są takie odblaski przy każdej z diód. Jak porównywałem sobie w sklepie jasność świecenia diód zamontowanych w mojej lampie a diód o takim samym kształcie tylko mocniejszych to była bardzo duża różnica.
Aktualnie auto mam u mechanika a lampy w domu więc korzystając z okazji chciałem to zrobić ale na miejscu niestety jak zwykle nie ma u kogo
![n :/](./images/smilies/005.gif)
Później wrzuce zdjęcia o większej rozdzielczości tej lampy.
Tam są zwykłe diody flux, wszystko się da zrobić. Tylko zacznijmy od tego ile możesz przeznaczyć pieniędzy na ten cel. Jeśli chcesz aby świeciły one tak jak oryginalne diody z audi to koszt będzie spory. Jeśli twoje reflektory są takie jak z allegro, to licząc po 8 sztuk na reflektor potrzebujemy 16 nowych diod.
Koszt jednej porządnej diody to ok
15 zł, takim diodom trzeba zapewnić jakieś chłodzenie, a nie wiadomo czy w twoich reflektorach jest na to miejsce. Trzeba by zlutować jakiś driver do tych diod. Tak więc jeśli chciałbyś mieć to zrobione porządnie to koszt samych elementów wyniesie około 400 zł.
Najtaniej wyjdzie wymienić diody z tamtych lamp na mocniejsze tego samego typu i zastosować jakiś bardziej wyrafinowany układ elektroniczny by to zasilić.
W takim rozwiązaniu koszt elementów zamknie się w 100 zł. Efekt będzie na pewno lepszy niż to co masz tam teraz, ale do oryginalnych rozwiązań będzie temu daleko.