.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 23:57:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: audi A6 1.8T 98' - wysokie CO ?
PostNapisane: 06.paź.2007 15:07:46 
Użytkownik

Witam,
Mam pytanko, chcialem dzisiaj zrobic przeglad auta no i nie przeszlo, gdyz ma za wysokie CO ! Prosze powiedzcie mi jak usunac nadmiar CO ? - dodam ze mieszkam w anglii. Facet z serwisu kazal mi wlac plyn do czyszczenia wtryskow, czy to cos pomoze ? Pozdrawiam wszystkich :?:

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2007 16:34:30 
Klubowicz

Jasli samo CO jest zbyt wysokie a inne parametry sa w normie, to wskazywalo by to na zbyt bogata mieszanke, ale zeby to jednoznacznie stwierdzic, trzeba znac pozostale parametry spalin.
Moze ECU nalapal bledow i silnik pracuje w trybie awaryjnym ?
Najlepiej podlacz auto pod VAG-a i sprawdz bledy.
Ten plyn do czyszczenia wtryskow mozesz wlac, ale to jest proba usuniecia skutkow a nie przyczyn problemu.
Tak samo mozesz aku. odlaczyc na pare minut. Bledow na jakis czas sie pozbedziesz, ale przyczyny lapanie bledow przez ECU, nie skasujesz.

Tytuł: CO - wysokie.
PostNapisane: 06.paź.2007 17:09:49 
Użytkownik

Wiesz nie znam się dokładnie na prawach angielskich co do aut jakie normy powinny spełniać. Na wydruku mam coś takiego :

CO % vol. min. limit ---- max. limit 0.300 actual value 0.399
HC ppm vol. min. ----- max. 200 actual v. 24
lambda min. 0.970 max 1.030 actual v. 0.999

No i normalnie wymiękam, nie wiem o co chodzi albo hindus klei głupa albo mam problem z autem? Powiedz co o tym sądzisz?

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2007 20:52:16 
Klubowicz

Co ja o tym sadze :!: :?: pewnie Hindus chcial na flaszke :D

Ciekawy ten wykres, brakuje jeszcze wartosci CO2 i temp. silnika, przy ktorej robiono badanie ale miejsza o to, widac, ze CO powinno byc max 0300 a u Ciebie jest 0399, czyli ta wartosc masz minimalnie przekroczona, reszta parametrow w normie, choc zastanawiaja mnie tak niskie weglowodory.
Czy silnik podczas badania byl dostatecznie nagrzany ?
Kiedy zmieniales filtr powietrza ?
Na reszte parametrow ( np. przeplywka, wtryski ) nie masz bezposredniego wplywu, dlatego zeby stwierdzic co jest nie tak, powinienes zVAGowac auto. To nie Polonez, samym srubokretem i kluczykiem nic tu nie ustawisz.

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2007 22:04:33 
Użytkownik

ZiPi napisał(a):
Co ja o tym sadze :!: :?: pewnie Hindus chcial na flaszke :D

Ciekawy ten wykres, brakuje jeszcze wartosci CO2 i temp. silnika, przy ktorej robiono badanie ale miejsza o to, widac, ze CO powinno byc max 0300 a u Ciebie jest 0399, czyli ta wartosc masz minimalnie przekroczona, reszta parametrow w normie, choc zastanawiaja mnie tak niskie weglowodory.
Czy silnik podczas badania byl dostatecznie nagrzany ?
Kiedy zmieniales filtr powietrza ?
Na reszte parametrow ( np. przeplywka, wtryski ) nie masz bezposredniego wplywu, dlatego zeby stwierdzic co jest nie tak, powinienes zVAGowac auto. To nie Polonez, samym srubokretem i kluczykiem nic tu nie ustawisz.

Tam chyba brakuje zera :D Mi się wydaje że powinno być 240 HC bo 24 to raczej mało prawdopodobne, chociaż im mniej tym lepiej :)

Strefa czasowa: UTC + 1