.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 16:12:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19.paź.2011 20:23:02 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
trudno powiedziec, czemu takie macie problemy. Sprawdziłbym jeszcze w waszym przypadku szczelność przed i za blosem w tym dojścia do kolektora ssącego, trzeba mieć 100% pewności, bo to bardzo ważne. < na tym bym sie skupil w tej sytuacji.

u mnie reduktor jest w tej chwili ustawiony na jakies 50% rozkręcenia napięcia membrany. w sumie regulacja obrot w tą czy w tamtą nie wiele zmienia. śrubka w reduktorze od dodatkowej dawki gazu nawet jak byla wkrecona na max to pracowal na wolnych, jednak troche dodałem, to teraz mam idealnie na wolnych, wszedł w lekko bogatą.

blos nie pamietam dokladnie, ale powiedzm, ze tez jest wykrecony w polowie i dorzucone troche gazu srubka od dodatkowej dawki na wolnych.

jesli chodzi o osiagi i spalanie, to ze wzgledu, ze mam ke-motronic/jetronic, to przyspieszylem zaplon, ze wzgledu na komedie z mocno podnoszaca sie klapka przeplywki przy pracy na gazie co daje sygnal o duzym obciazeniu silnika i zaplon jest nadmiernie opozniany.

wolne obroty takze swirowaly, to odlaczylem krokowca i dalem registerek pomiedzy blos a krokowca i mam obroty na sztywno w okolicy 1000.

te dwa ostatnie problemy wystepuja zawsze w ke-motronic/jestronic na gazie, gdyz komputer do ustalania wolnych obrotow i zaplonu, wzoruje sie odczytem z potencjometru przeplywki, a ta zawsze bedzie za wysoko na gazie.

zaplon na benzynie powinien byc 15 plus/minus 1 ty jak masz ustawiony?

Tytuł:
PostNapisane: 20.paź.2011 11:45:31 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
musialbym sprawdzic. przy prawidlowym ustawieniu na strobolu na benz jezdzil poprawnie, a na gazie jakby ubylo paredziesiat koni, zamulony maxymalnie, nawet na obroty wkrecal sie ospale. teraz mam na czuja podstrojony, zeby na gazowni popieprzal. na benz jest w tej chwili za szybko, slychac zawory.

to samo u ojca w 2.3 nf, jak ustawil na stroboskop, to na gazie nie dosc, ze nie jechal to palil za duzo. podkrecilem deczko na wyczucie (inaczej nie da sie przy takich patentach), to cygareta zbiera sie porownywalnie z moim 16v, to jeszcze spalanie spadlo o 3l nNjna setke. na trasie kolo dyszki smali.

powinien sie bardzo zwawo na obroty wkrecac i nie moga zawory dzwonic!!! podczas jazdy, to znaczy, ze przesadzony.

fajnie byloby zrobic jakis prosty symulator przeplywomierza, ktory mierzac obroty i podcisnienie w kolektorze ssacym wyliczalby pi razy oko napelnienie cylindrow i generowalby sygnal przeplywki. wtedy moznaby jezdzic z dopasowanym zaplonem w calym zakresie. wystarczyloby wlaczac ten symulator przy przejsciu na lpg. i wtedy byloby dobrze przy ustawieniu ze strobola na benzynie.

Tytuł: Re:
PostNapisane: 11.sty.2012 19:01:15 
Klubowicz

Ne$ napisał(a):
p.s. Czekam z niecierpliwością na zdjęcie od kolegi wordeck ;)

Jak to mówią, lepiej późno niż później... Zdjęcie zmodyfikowanego gwizdka:

http://w407.wrzuta.pl/obraz/11hTRvjCQP6 ... odyfikacja

Pozdrawiam

Tytuł: Re:
PostNapisane: 23.sty.2012 21:06:41 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
trudno powiedziec, czemu takie macie problemy. Sprawdziłbym jeszcze w waszym przypadku szczelność przed i za blosem w tym dojścia do kolektora ssącego, trzeba mieć 100% pewności, bo to bardzo ważne. < na tym bym sie skupil w tej sytuacji.

u mnie reduktor jest w tej chwili ustawiony na jakies 50% rozkręcenia napięcia membrany. w sumie regulacja obrot w tą czy w tamtą nie wiele zmienia. śrubka w reduktorze od dodatkowej dawki gazu nawet jak byla wkrecona na max to pracowal na wolnych, jednak troche dodałem, to teraz mam idealnie na wolnych, wszedł w lekko bogatą.

blos nie pamietam dokladnie, ale powiedzm, ze tez jest wykrecony w polowie i dorzucone troche gazu srubka od dodatkowej dawki na wolnych.

jesli chodzi o osiagi i spalanie, to ze wzgledu, ze mam ke-motronic/jetronic, to przyspieszylem zaplon, ze wzgledu na komedie z mocno podnoszaca sie klapka przeplywki przy pracy na gazie co daje sygnal o duzym obciazeniu silnika i zaplon jest nadmiernie opozniany.

wolne obroty takze swirowaly, to odlaczylem krokowca i dalem registerek pomiedzy blos a krokowca i mam obroty na sztywno w okolicy 1000.

te dwa ostatnie problemy wystepuja zawsze w ke-motronic/jestronic na gazie, gdyz komputer do ustalania wolnych obrotow i zaplonu, wzoruje sie odczytem z potencjometru przeplywki, a ta zawsze bedzie za wysoko na gazie.

Seria mega pożytecznych informacji. Lukasik brawo, mało kto na forum poruszał ten problem, powiem Ci, że sam dopiero teraz od Ciebie się o tym dowiedziałem. Szkoda, że już nie mam AARa. ;)

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Tytuł: Re: Re:
PostNapisane: 24.sty.2012 18:00:14 
Użytkownik

aszym zdaniem o ile powinno sie przyspieszyc w AAR zaplon na LPG?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1