.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lis.2024 23:13:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 100 c3 2.3 NF instalacja IGS
PostNapisane: 22.sty.2013 02:06:31 
Użytkownik

Auto: Audi
Witam
Na początku przepraszam za tak długi post, ale staram sie jak najlepiej opisać przypadłość mojego auta.

Mam problem z instalacją IGS czyli III generacja LPG, kupiłem auto z tragicznie założoną instalacją gazową przez pewien cudowny zakład we Włocławku.
Usunąłem już usterki typu:
- złego wpięcia podgrzewania reduktora, gdzie po włączeniu klimatyzacji zamykało obieg i wszystko cudownie zamieniało się w białą krainę szronu
- odchwaszczenie instalacji elektrycznej, sprawdzenie i przeczyszczenie silniczków krokowych oraz całego dozatora
- czyszczenie dysz wtryskujących oraz skrócenie przewodów doprowadzających gaz od rozgałęźnika do dysz, ponieważ każdy przewód był innej długości jak tam panu Zdzisiowi pasowało
- mapa również ustawiona na takie wartości, że silnik nie potrafił tego przetrawić i walił wszystkim w wydech co skutkowało smrodem, szarpaniem, brakiem mocy i spalaniem w okolicach 20L

Bardzo dużą część usterek udało mi się usunąć i auto teraz naprawde fajnie zaczęło jeździć, ale ciągle nurtuje mnie jedna przypadłość, która była od początku i mimo tylu zabiegów dalej się utrzymuje. Mianowicie na wolnych obrotach auto pracuje tylko na 4 cylindrach, czasami na momencik piąty jakby delikatnie złapał. Wystarczy dodać gazu i wszystko jest cacy, problem pojawia się tylko na wolnych obrotach i tylko na lpg. Na paliwie wszystko jest wporządku. Ciśnienie na cylindrach sprawdzane i jest cacy, cały układ zapłonowy jest nowy od palca przez kopułke, przewody i świece. Dysze lpg w kolektorze sprawdzałem są drożne, wężyki również także sam już zgłupiałem w czym problem. Problem ewidentnie pojawia się tylko na gazie i na wolnych obrotach, czyżby dysza jest źle nawiercona, w złym miejscu? Bo z tego co obserwowałem to nie są one równo nawiercone, tak jak jest to opisane w instrukcji montażowej instalacji IGS. Jest w stanie ktoś mi pomóc, coś doradzić?

Tytuł: Re: Audi 100 c3 2.3 NF instalacja IGS
PostNapisane: 22.sty.2013 04:29:29 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
nie wiem Czy ktoś Ci tutaj pomoże, na tym forum widziałem IGSa tylko w jedenym aucie jakiś czas temu, też był montowany gdzieś w tamtych rejonach

PostNapisane: 05.lut.2013 22:43:07 
Użytkownik

Na wstępię witam wszystkich forumowiczów gdyż to mój pierwszy raz ;)
Co do IGSa kolego czy jest to tak, że auto nierówno chodzi i odnosisz wrażenie, że chodzi na 4 cylindrach czy zeczywiscie nie chodzi na jednym cylindrze i na którym? Czy jest to skrzynia manualna czy automat? Jakie ustawiłeś ciśnienie na reduktorze? Może coś wymyslimy.

PostNapisane: 09.lut.2013 00:02:00 
Użytkownik

Auto: Audi
Napewno nierówno chodzi, wypada jeden cylinder, ale właśnie ciężko ustalić który. Najbardziej pasuje mi na piąty, w wydechu dokładnie słychać jak ''pluje'' gdy odłącza cylinder. Wystarczy delikatnie dodać gazu i wszystko jest ok, tylko wolne obroty denerwują. Skrzynia automatyczna. Jeszcze nie ustawiałem ciśnienia na reduktorze, szukam info jak dobrze to zrobić, żeby nie zepsuć jeszcze bardziej.

PostNapisane: 13.lut.2013 20:46:05 
Użytkownik

ciśnienie możesz ustawić tylko podłączając zestaw do regulacji ciśnienia - to ta druga kostka. Ma być 0,97-0,98 BAR.

PostNapisane: 13.lut.2013 20:48:21 
Użytkownik

Kolego, napisz PW do SebastianS - łebski chłop, na pewno coś podpowie

Strefa czasowa: UTC + 1