smoolan napisał(a):
Witam wszystkich forowiczów.
Od kilku miesięcy jestem w posiadaniu Audi B3 90 2.3L zagazowane. Od samego początku były z nim mniejsze lub większe problemy. Są nadal. Z wcześniejszymi modelami Audi nie miałem takich problemów. Kiedy było coś do wymiany to się wymieniało i wszystko było w porządku. W tym przypadku jes odwrotnie. Na ogrągło trzeba coś wymieniać, a najgorsze jest to, że nie ma rezultatu.
Ale do sedna. Zastanawiam się nad zmianą benzyna/gaz na diesla. Poza tym gaz to zawsze dokładka a diesel fabryka, a na benzynę jak narazie mnie nie stać. Moje rozważania dotyczą B4 1.9 tdi albo 100 C4 2.5 tdi. Cena jaką chciałbym przeznaczyć to ok. 15 tyś. ale jeżeli będzie coś droższego i godnego uwagi to wstrzymam się i dozbieram grosza. Słyszałem jednak aby nie pchać się w TDI tylko w TD ze względu na prostrzą konstrukcję. Osobiście wolałbym B4 jednak z drugiej strony jest C4 i 2.5 czyli większa moc i wrażenia. Oczywiście to moja teoria i moje gdybania. Nie jeździłem ani jednym ani drugim dlatego też proszę Was o opinię co do tych dwóch modeli. A może jest jeszcze coś fajnego w dieslu o czym nie wiem? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
Nie słuchaj niemądrych porad, tylko celuj w zadbane TDI. TD to inna epoka i przepaść technologiczna. TDI psują się tak samo jak TD (jeśli się popsują, bo ja tego nie uświadczyłem, podobnie jak wielu innych).
Pamiętaj o najważniejszym: po zakup TDI`ka pojedź z kimś doświadczonym, krytycznie i sceptycznie nastawionym do samochodów. Bez VAG-COM`a i laptopka ani rusz, chyba że chcesz znów wylewać łzy nad rachunkami za naprawę ...
Celuj w B4 1Z lub C4 AAT.
Oba nie do zabicia. Pierwszy z nich prosty jak cep.
Unikaj aut powypadkowych i zdrutowanych. 15 kPLN wystarczy na ładnego 1Z`ta.