Witam!
Jestem posiadaczem audi 80 b3 Comfort Edition 1.8 91r.
Niestety lubi spalić (ok. 10+L PB95 na 100km) a delikatnie też nie jeżdzę więc nie narzekam aczkolwiek od paru mc. czaje się żeby kupić coś (80. albo A4B5) co mnie troche mniej klepnie po kieszeni przy tankowaniu bo nie opłaci mi się już ładować dodatkowo pieniądze w moje audi i zakładać gaz, zresztą 23 lata samochód przelatał na PB95 i nie mam zamiaru psuć mu tej serii
.
Silniki jakie mnie interesowały to 1.8T 1.8 (125Km) oba + LPG ew. 1.9 TDI (90Km jeśli B4, 110Km/130Km jeśli A4B5)
Ostatnio stwierdziłem że jednak z racji że budżet w granicach 8000-9000tyś, raczej rozsądniej będzie kupić 80. i doinwestować, z rocznika 93/94 niż A4 z 95r. w stanie "do roboty" bo tak zakładam że bym na tym wyszedł kupując A4 powiedzmy za 7k. zł.
Pracuje sporo jako kierowca również swoim prywatnym samochodem plus ciągam za sobą w kampaniach reklamowych przyczepę z billboarem ( jak kojarzycie i przeklinacie mnie w tej chwili to sorry
) no i właśnie tu jest moja wątpliwość gdyż dociązam zawieszenie no więc wielowahacz troche ciężko to widze (A4)
Przyczepa to masa ok 500kg rozłożona na jednej osi + wiatr(żagiel).
Quattro tak myślę do ciągania tego ustrojstwa nadałoby się idealnie(dlatego odszedłem od koncepcji A4B5 bo wielowahacz w opcji z Q na tyle a i myślę przód też szybciej się zużyje) W ciągu roku robie 25-30 tyś km. Głównie miasto aczkolwiek trasy do 200km 3-4 razy w miesiącu się trafiają. Ostatecznie skłaniam się do 2.0E w B4(jutro odwiedze ubezpieczalnie by uzyskać prognozę na koszta OC) i nawet mam dwie takie na oku (jedna FWD i jedno Q) w moich okolicach (Świętokrzyskie) tylko właśnie piszę by trochę doradzić się tak w ew. kosztach jak i Waszym zdaniu- jeżdżących audi z doświadczeniem i wiedzą, jak zapatrujecie się na mój problem. Jestem zwyczajnie uzależniony od Audi. Próbowałem szukac czegos innego no ale nic mi nie pasuje po za audicami
no sorry tak juz mam.
Podsumowując.
Obecne koszty 100km to ok. 50zł więc wszystko co spali o 10 złotych mniej jest OK.
Obecnie po ponad roku jeżdzenia 80. w tym ok. 7mc z przyczepą koszta napraw są minimalne jak na komfort jazdy i pewność żę dojadę gdzie chcę o każdej porze dnia i nocy.
Podaje linki do ogłoszeń nad którymi się obecnie zastanawiam:
FWD
http://olx.pl/oferta/piekne-audi-b4-2-0 ... 8mJrb.htmlQ
http://olx.pl/oferta/audi-80-quattro-se ... 8pmlB.htmlSkłaniam sie do Q chociaż nadwozie jak i wyposażenie przemawia za FWD.
Moje pytania:
- Brać gorzej wyposażone Q czy jednak pozostać przy FWD i odpuścić z racji możliwych kosztów.
- Koszta ew. napraw Quattro przy mojej pracy i na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie w takim wypadku.
- Czy podane ogłoszenia w ogóle warte są uwagi Waszym zdaniem. (siedze na olx i innych juz z 4mc i szczerze to bida straszna)
- Wszelkie Wasze sugestie co do wyboru audi, silnika, wyposażenia w zakresie do 8 tyś zł. z modeli 80 / A4 B5
Pozdrawiam!