.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 12:39:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 09:19:23 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
Nie pamiętam teraz nicka, ale kolega z forum miał A2, teraz śmiga A4. Pamiętam, że był bardzo zadowolony ze swojego egzemplarza (który widuję dalej w swoich okolicach). Trzeba by przekopać forum i poszukać jego wypowiedzi - nie pamiętam aby narzekał...

Nazywa się "Don Pazurro" (chyba tak się pisał).

M

Audi A4 1.6 (ADP) 1995 r. (2004 - 2007)
Audi 80 B3 1.8 (PM) 1990 r. (1999-2004)
Audi 80 B2 GTE (MU) przejściowka 1985 r. (1996-1999)
Audi 80 B2 GTE (DZ) 1983 r. (1992-1996)

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 12:08:21 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
Po 1 A2 jest cale alu :) 1.4 TDi nie są takie dobre jak na miano TDi srodek ciezkosci jest fatany. Do tego jesli to dla kobiety strasznie kiepska widocznosc tyl boki, chyba ze zonka ogarnia jazde. :D Juz lepiej zakup lupo 1.2 tdi automata :diabel: smok.

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 12:12:26 
Użytkownik

Auto: Renata
grejf napisał(a):
Po 1 A2 jest cale alu :) 1.4 TDi nie są takie dobre jak na miano TDi srodek ciezkosci jest fatany. Do tego jesli to dla kobiety strasznie kiepska widocznosc tyl boki, chyba ze zonka ogarnia jazde. :D Juz lepiej zakup lupo 1.2 tdi automata :diabel: smok.

dlaczego ... 1.4 TDi nie jest taki straszny ....

oj nie takie hop siup z tym aftomatem .. to nie jest wcale taki dobry wybor ...
dosyc duzo problemu przysparza ta skrzynka ... :/

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 12:21:35 
Użytkownik

Spanky nie no żart z tym lupo, ale duzo kobitek jezdzi, pali tyle co jeden mój tłok przy 110km/h :D skrzynia rzeczywiscie padlo nie wspomne o pracy 3 garów równa praca te sprawy :): , zreszta w trasie sie przegrzewają.

Moj kuzyn wlasnie przywiozl z DE burakowego A2 1.4D zrobil nim troche, jezdzi sporo w zime mu ledwo pali. A ma chyba ok 65tkm, termostat, swiece mu puscily. Cos wspominal ze bierze olej garsciami. Nie pisze tu o powaznych usterkach, byc moze za maly przebieg.

To jego slowa wczesniej mial notabenne A3 1.9 TDi 90PS wiec mozliwe ze sie przesiadl do dziwnego auta i mu nie lezy, po A3 niezatapialnym.

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 12:30:08 
Użytkownik

Auto: Renata
grejf napisał(a):
.

Moj kuzyn wlasnie przywiozl z DE burakowego A2 1.4D zrobil nim troche, jezdzi sporo w zime mu ledwo pali. A ma chyba ok 65tkm, termostat, swiece mu puscily. Cos wspominal ze bierze olej garsciami. Nie pisze tu o powaznych usterkach, byc moze za maly przebieg.

co egzemplarz to inne opinie ... ;)

wybor nalezy do samego zainteresowanego .... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 13:36:05 
Użytkownik

Ta A2-jak którą ja jeździłem ma 84 tys i jak na razie zero problemów. Nie bierze oleju, ogólnie wszystko jest cacy. Tak jak pisał grejf widoczność szczególnie na boki jest fatalna, strasznie przeszkadza daleko wysunięty przedni słupek, może tego tak nie widać z zewnątrz, ale jak się siedzi za kierownicą to ledwo widać np. krawężnik i trzeba na wyczucie podjeżdżać.

.
Moja NiuŃkA
Jestem optymistą, wiem to pewne kupię 2.5 Tdi BAU i to jest niezmienne.

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 14:39:20 
Użytkownik

A2 tiptronic był w wersji 1,2 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 17:06:03 
Użytkownik

Nie no żonka ogrania jazde, więc nie będzie problemu. Zreszta i tak wyjeżdźa raz na tydzień na zakupy :P

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2008 18:50:09 
Użytkownik

Auto: A6 C5 '04
rafla2 napisał(a):
A2 tiptronic był w wersji 1,2 TDI

ale to nie jest typowy automat,jest ot zwykła skrzynia która była montowana np w Ibizach, a to ze zachowuje sie prawie jak automat to sprawa sprzęgła hydraulicznego które samo zmienia biegi w zależnosci od obrotów, położenia pedału gazu i innych czynników

Tytuł:
PostNapisane: 25.lip.2008 07:03:51 
Użytkownik

Ja tam A2 szczerze polecam. Racjonalnie rzecz ujmując to:
PLUSY:
-świetna stylistyka, można co prawda z tym polemizowąc, wiadomo, że o gustach sięnie dyskutuje, ale faktem jest, że ten model dostał nagrodę designarskiego "Oskara" jako drugi produkt motoryzacyjny w historii. No i trudno zaprzeczyć, że masz samochód świeży stylistycznie na lata. Jest ich b. mało na dorgach.
-ten silniczek mało pali, lepiej niż Lupo, 1.2TDi pali około 3.5L/100, a 1.4TDi w wersji 75KM nieco poniżej 4 w trasie. Wszystko dzięki lekkiej, aluminiowej budzie. Cała bryczka waży kolo 1T
-ogólnei to niesamowite wyposażenie. Spotkałem się z opinią, że A2 to A8, tylko przecięte w połowie :) Ma praktycznie wszystkei możliwe systemy trakcji dostepne "dla śmiertelników" w latach 2000-2005 (systemy ESP, EBV, EDS, ABS, ASR).
-duża przestrzeń ładunkowa, pojemność bagażnika to prawie 400dm3, dodatkowo b.łatwo jest złożyć, lub wyjąć tylną kanapę i ma się na prawde duzo miejsca. Z ciekawostek tylny bagażnik ma dwa poziomy. Jest to jak gdyby skrytka pod podłogą, fajna sprawa jak sie coś na płasko przewozi po złożeniu siedzeń, zawsze można coś bezpiecznie schować pod tym.
-niezła jest dynamika jazdy. Co prawda ten samochód nauczył mnie spokojnej jazdy, ale jak trzeba to czuć te 12s do 100
-eleganckie wnętrze, ja dodatkowo mam wersję z jasną tapicerką i wykończeniem, nic nie skrzypi, wszystko przemyślane. Nie ma porównania do Jazzów, czy Mercedesa A-class
-fajna wersja ze szkalnym dachem, tylko pamiętaj, ze jest wtedy problem z bagażnikiem na rowery/narty
-dużym plusem jest to, ze tych samochodów nie kradną. Oby! *tfu tfu*. Jak zwykle co nieznane, to nie ruszają, bo nei wiadomo, jakie ma systemy zabezpieczając, trudniej potem sprzedać, bo żadkie itd. W ubezpieczalni walcz o specjalne stawki! Mozna duuużo stargować. Z moich informacji to do 2005r. neiukradziono w Polsce ani jegnego A2, czytałem na forum, tylko, że komuś nad morze lusterka ukradki... Bywa...

MINUSY
-faktycznie te nieszczęsne słupki. Przez pierwsze 3-4dni prawie nie spowodowałem wypadku, jak mi się samochód "schował" za słupkiem. Teraz mam juz odruch aby lekko wychylić głowe i sprawdzić drogę. drugi problem z tego samego gatunku to brak tylnej wycieraczki. Niestety tylna szyba się brudzi. Szczególnie ta część nad owieką
-Niektóre części są drogię, chociaż większość, to Lupo, Seaty i Fabie.
-Poważnym problemem jest dosyć głośna praca silnika. Początkowo byo to nie do zniesienia, potem, przy okazji wymiany paska rozrządu okazało, się, że poprzedni właściciel zabrał sobie na pamiątkę osłonę wyguszającą na silnik teraz jest trochę lepiej, ale trzeba sobie zdawać sprawę, że ten samochód to trochę traktorek. 3 cylindry wyżylowane na maxa. Trzeba się samemu przejechać i ocenić, czy jest akceptowalnie.
-może mam pecha, ale nie mogę powiedziec,ze jest super bezawaryjne. Pewnie poprzedni właściciel niezby dbał, albo ja mampecha. Ale od początku musiałem wymienić listwę zasilająca do pompowtrysków (dobrzez ze nie same pompowtryskiwacze, a była taka opcja) i połączyć konektor zamka w drzwiach pasażera, bo przestał kontaktować centralny zamek, co było kłopotliwe i kosztowne, bo trzeba było zdjąć całe drzwi.

Najlepsza strona o tym modelu:
http://www.audi-a2-museum.de/

Ogólne polecam. Dobry samochód dla kobiety, u nas jeździ nim z reguły żona, ale czasami i ja się przejadę. Prowadzi się super. No i ta niewielka radość, jak się tankuje. (jeżeli się porówna stan obecny z tym jak mogłoby być :P)

Tytuł:
PostNapisane: 25.lip.2008 09:17:53 
Użytkownik

halif napisał(a):
ten silniczek mało pali, lepiej niż Lupo, 1.2TDi pali około 3.5L/100, a 1.4TDi w wersji 75KM nieco poniżej 4 w trasie.

Lupo w wersji 3L waży 825 KG i też jest całe z aluminium więc na pewno ma niższe spalanie niż A2. Zresztą kiedyś nawet dostało nagrodę za najbardziej ekonomicznego diesla na świecie.

Tytuł:
PostNapisane: 25.lip.2008 10:59:38 
Użytkownik

Racja, ale panowie cos za cos do slabej widocznosci mozna sie przyzwyczaic to nie tico :D nie równa praca 3 cylindrowca kwestia osluchania się, no i przede wszystkim kazda kobieta w nim wyglada super (moj kuzyn jezdzi takim i nie widzi problemu) to jak z niby damska ikoną motoryzacji Mazda MX-3, a faceci nimi jezdza w 90% :) Czyli jak na takie male autko b.male spalanie lekkie, aluminiowe. Wewnątrz miejsce nad głowa na nogi, takie powinny byc male sprytne samochody :peace: które nie pochodza z 35 różnych koncernów, a z daleka gdyby nie znaczek nie wiadomo co to :):

Takze jestem za.

Tytuł:
PostNapisane: 25.lip.2008 22:20:34 
Użytkownik

Janek512 napisał(a):
Lupo w wersji 3L waży 825 KG i też jest całe z aluminium więc na pewno ma niższe spalanie niż A2. Zresztą kiedyś nawet dostało nagrodę za najbardziej ekonomicznego diesla na świecie.

Może troche na wyrost porównałem te samochody. Jeden i drug został stworzony zgodnei z koncepcją 3L, tylko w przypadku Audi w kolejnych latach (od 2000) pojawiły się większe silniki, więcej koni i ogólnie spalanie wzrosło. Tylko nie można stawiać tych samochodów obok siebie... Lupo to mikro samochód, Audi jest większe. Niech ktoś spróbuje przejechać się w środku w jedym i drugim. Audi wydaje się być w porównaniu z VW OOOOGROMNE i jest dużo wygodniejsze. A np. bagażnik Lupo to tylko 130L, przy prawie 400 Audi. Lupo jest malutkie i przy swojej wadze mozna było z niego zrobić 3L, Audi było za ciężki, chociaż i tak pali rewelacyjnie. Acha i Lupo nie jest całe z aluminium, tylko ma dużą część części aluminiowych, a A2 ma aluminiową ramę (SpaceFrame) oraz całą aluminiową blacharkę.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2008 08:26:14 
Użytkownik

hmmm pewny nie jestem, wydaję mi się że całe ale mogę sie mylic. W każdym razie nawet szkielet foteli jest wykonany z lekkich stopów aby ograniczyc wagę. A w Lupo z przodu jest bardzo dużo miejsca i jest wygodnie - chociaż z pewnoscia w A2 jest lepiej bo tak jak napisałeś to inne samochody

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2008 11:10:23 
Użytkownik

Tak A2 all aluminium Lupo nie cale :)

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2008 22:01:54 
Użytkownik

2rafal7 napisał(a):
MorgothV8 napisał(a):
Kurde nie piszcie tyle po tym bo zaczynam się zastanawiać.....
Na razie dkla żony planowane jest C4 q+automat ale to a2 kusi..... Tyle ży nie wychodziły w quattro. A jak z automatami?? Były A2 z automatami?

Automatów też nie było...

Były Automaty :D .... prawie w każdej A2 jest ESP i inne systemy bezpieczeństwa .....

A i 1,4TDi z tego co pamiętam to 1,9TDi bez jednego gara...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1