Filip100 napisał(a):
Moja matka ma tylko 20% zniżki, więc nie wiem czy mi się opłaca brać na współwłasność.
Nie chodzi o same zniżki, ale też czas posiadania prawa jazdy, wiek, płeć itp - poza tym, w ciągu paru lat zniżki dojdą do 60%.
Cytuj:
Co do gazu to nasłuchałem się już tyle złego o działaniu instalacji gazowej na K-jet, że trochę się boję. Zauważyłem właśnie, że sporo C3 na sprzedaż nie jeździ w ogóle na benzynie i zazwyczaj sprzedający piszą, że to wina pompki paliwa. Będę starał się wystrzegać takich samochodów.
Niestety to faktycznie może być loteria. Moje chodzi dobrze, ale np. podczas spawania wydechu rozmawiałem z mechanikiem, którego szwagier miał ten sam silnik i po długich walkach odpuścił i zdjął gaz.
Cytuj:
17,7 l gazu w korkach to w sumie nie tak najgorzej. Pewnie w trasie da się zejść do 10.
Spróbuj może popatrzeć do tematu "Ile palą Wasze auta" na forum (o ile dobrze pamiętam, tak się nazywa). Jeden z Kolegów opisywał tam swoje 100 2.3E, które miał najpierw z automatem 3biegowym (18-19 l w mieście), a potem z manualem (13-14 l). Mój wynik, oprócz korków (masakrycznych - w Passacie powodują wzrost spalania o 1-1,5 litra/100 km) podbija też np. niesprawny regulator wolnych obrotów, no i oczywiscie skrzynia automatyczna (którą dopiero uczę się obsługiwać...)
Cytuj:
Jak wyglądają inne koszty eksploatacyjne? Ceny części itp. Ciekaw jestem też ile może kosztować np. wymiana paska rozrządu, bo jest to jedna z rzeczy którą na pewno zrobię zaraz po kupnie samochodu.
Pasek do 2.3 na all to ok. 65 zł, ale najlepiej spytać, której firmy paski są dobre.
Części pozostałe - dosyć tanie, niestety czasami trzeba trochę poszukać, jeśli jest to jakiś mniej typowy element ( ja szukałem np. blendy dwukolorowej i listew na zderzak, miał je tylko jeden Sprzedawca). Bardzo dobrym pomysłem jest skorzystanie z katalogów części, wtedy można samemu wyhaczyć uszkodzony element i zapłacić grosze. Przykład z dzisiaj: naprawa klamki będzie mnie kosztować... 1zł60gr, bo tyle kosztuje uszkodzony łącznik. Kompletna klamka to 25-60zł...