.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 17:21:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2010 10:38:47 
Użytkownik

davidos88 napisał(a):
Oszczędnością w paliwie zapracuję sobie samochodzik na jakiś chip i jeżeli uznasz, że stać Cię na spalanie litr większe na 100km to go założysz i będzie git.

Widzę już drugi tego typu post, piszecie Koledzy iż po Virusie auto więcej pali. Z tym bym polemizował a nawet twierdząco sprzeciwie się iż auto wcale więcej nie spali gnoju (mówię tu o średniej na przykład z całego roku). Mam już swoje B4 4czy5 lat pierwszy rok przejechałem bez virusa . Ogólnie zrobiłem nim ok 100000km , 20tkm w serii i po modyfikacji resztę .Styl jazdy po modzie jest oczywiście inny :peace: lecz spalanie średnie przybliżone lub niemal takie samo (zawsze do czegoś można się doczepić). U mnie moc jest podniesiona do 114KM@294Nm ze starego kondona 1Z z Boschem (w/g mnie nie do zajeżdżenia) i auto to wymaga 6,8l/100km to średnia z roku (czytaj ok.20 000 km) W trasie PL>DE przy średniej prędkości 100km/h , mówie tu o średniej na przykład z 800-1000km , czyli jazdą od 120km/h wzwyż auto to spala 5,6l/100km. 1,9TDI to dobry wybór POLECAM Tobie ww. silnik.

pozdr.
PS

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2010 12:19:48 
Użytkownik

Przede wszystkim pamiętaj, że samochód to fajna rzecz ale to nie religia, jak znajdziesz dobre, pewne zadbane 2.0E to też możesz brać. Jeździłem z butlą, i miałem jeszcze słabowitą wersję benzynową 2.0 90KM. Tu już w ogóle nie ma szału jeśli chodzi o dynamikę, z tankowaniem też wieczny kłopot ale z drugiej strony czy Ty jesteś przedstawicielem handlowym, albo masz żonę i dziecko, że za mało Ci miejsca w bagażniku. No ale gdy znajdziesz dobrego diesla to wiadomo :)
Nie przejmuj się też tym czy on jest szybki czy bardzo szybki. To Twój pierwszy samochód! Na początek nawet lepiej jest się nauczyć bezpiecznych nawyków przy wyprzedzaniu na słabowitych silnikach a kierowcą z umiejętnościami to się można nazwać po przejechaniu 100 tyś km i nie chodzi bynajmniej o umiejętności rajdowe, tylko takie rzeczy jak ocena ryzyka, oszacowanie odległości, prawidłowe nawyki a nawet ocena własnego zmęczenia - to decyduje o życiu Twoim oraz innych ludzi na drodze. Na 150KM przyjdzie czas.

Na razie ładnie z Twojej strony że nie kupujesz starej calibry ;)

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2010 13:04:00 
Użytkownik

Auto: A4 b5 [AFN]
No Calibra to mi się w ogóle nie podoba.... I nigdy bym nie chciał mieć takiego auta.

Nigdzie nie napisałem że chcę mieć od razu 150km tylko po prostu chodzi mi o dynamikę, że czasami przydaje się więcej mocy np przy wyprzedzaniu.

Teraz jeżdżę Polonezem 1.6 GSI na benzynie :/ Jeżeli chodzi o spalanie to jest tragedia... Za 80zł zrobie tylko 100km więc pali w ujjj ale ma tylni napęd więc tylko to mnie pociesza :) Ale fajnie jest w zimę bo na asfalcie to bokiem nim nie wejdzie hehe, z tą mocą się nie da.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1