Witam wszystkich serdecznie, jestem tu nowy, toteż proszę o wyrozumiałość, jakbym coś zrobił nie tak
.
Problem dotyczy zakupu "Cygara", jak w temacie, a mianowicie z racji wieku samochodu i różniących się opinii na jego temat mam kilka pytań, w celu rozwiania wątpliwości, ponieważ po dłuższym namyśle doszedłem do wniosku że jeśli nie uda mi się nabyć 80tki od dobrego kolegi, to właśnie taki samochód chciałbym mieć. Nie ukrywam że bardzo mnie kusi ta marka, z racji renomy, jeśli chodzi o stan blacharski wozów tej marki, a dodatkowo chciałbym samochód w miarę prosty w budowie (bez immobilizerów, których rozbrojenia nikt się nie chce podjąć, jak w moim poprzednim samochodzie), trwały i duży, na który chciałbym przeznaczyć kwotę oscylującą w granicach 3000-3500 zł.
Pierwsze pytanie, czy ten samochód z racji wieku nadaje się do codziennej eksploatacji?
Drugie pytanie, jak jest z częściami do tego modelu? Czy są dostępne, czy na części trzeba polować i jak jest z ich cenami?
Trzecie pytanie, jakie silniki polecacie? Jak jest z ich awaryjnością, spalaniem i jak benzynowe motory znoszą gaz? Jeśli silnik benzynowy to raczej interesowała by mnie jednostka z zaaplikowaną instalacją LPG.
Osobiście myślałem o dwóch, a w zasadzie trzech opcjach, które najczęściej widuję w tym modelu, mianowicie :
2.2 lub 2.3, z racji mocy, bo chciałbym mieć zapas mocy, ale słyszałem że są odrobinę problematyczne, szczególnie z dołączonym LPG
1.8 który wydaje mi się być za słaby do tak dużego nadwozia, ale to tylko subiektywne skojarzenie
Czwarte pytanie, na co zwracać uwagę przy kupnie takiego samochodu? Jakie są najczęstsze mankamenty tego modelu?
Z góry dziękuję za pomoc z w rozwianiu moich wątpliwości
Pozdrawiam i życzę przyjemnej niedzieli