witam, pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów, jestem tutaj zupełnie nowy i tak naprawdę dopiero zaczynam moją przygodę z AUDI. Moim obecnym samochodem jest..... ale już nie długo .... z uwagi na sprzedaż BMW E39 530i manual, pełen mpakiet, kolor topasblau itp. itd. Szczerze nie mam jakiś większych zastrzeżeń do tego autka, jednakże mam już dosyć ciągłego szyderczego patrzenia chłopaków w wyleniałych e36, e46, podpuszczania na światłach i świrowania co się potrafi na najbliższym rondzie. Dodatkowo słowo korozja wywołuje u mnie dreszcze patrząc na wiele
modelów bmw.
Przechodząc do sedna sprawy zdecydowałem się zasięgnąć opinii co do pewnego autka, którym miałem okazję się przejechać, przyjrzeć mu się z bliska i innego już chyba nie zechcę
chodzi o AUDI A6 C5 2.7 biturbo, manual,sedan. Przeczytałem wiele różnorakich postów, opinii, aż mnie oczy szczypią od patrzenia w monitor, lecz wiele z nich jest starego pochodzenia tzn. sprzed kilku lat, stąd moja prośba o aktualne opinie o tym autku. Poszukiwanie tego modelu prowadziłbym tylko i wyłącznie za granicą PL. Wiem, ze model ten wymaga specjalnego traktowania, dbania i najbezpieczniej będzie szukać u Niemca, dla którego słowo serwis to standard i jeżeli coś trzeba zrobić w samochodzie to się to robi i stawia na oryginał i precyzję,a nie jak w PL aby tylko było. Proszę o informacje czy allegro kłamie, czy jest jakiś haczyk, ale osprzęt do tego silnika nie jest aż w takich przerażających cenach chodzi mi o sondy lambda, pompy paliwa, sprzęgło, cewki, rozrząd np. w kwocie 500pln. Mam gazownika który ogarnie temat co do LPG. Niby wszystko ładnie pięknie, lecz moje pytanie to czy model ten ma jakieś swoje bolączki których należy się prędzej czy później spodziewać? jak często trzeba ingerować w aluminiowe zawieszenie i na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie tego modelu? oczywiście zdaję sobie sprawę z obecności dwóch turbosprężarek, ale mam taką cichą nadzieję, że max 1 będę musiał zregenerować tuż po zakupie a potem tylko dbać, dbać i jeździć
skrzynia tylko i wyłącznie manual.